Artificial Intelligence voor Anti Money Laundering

European Banking Federation en SAS helpen banken wereldwijd bij bestrijding financiële criminaliteit

| SAS | 3 min | 17 november 2021 11:56
Copyright: EBF
olgens een raming van het United Nations Office on Drugs and Crime (bureau voor drugs- en misdaadbestrijding van de Verenigde Naties) wordt er jaarlijks 800 miljard tot 2 biljoen US dollar via wereldwijde financiële systemen witgewassen. Dat is een schribarende 2-5% van het mondiale BBP. De European Banking Federation (EBF) – die maar liefst 5.981 banken in Europa met ruwweg 2,6 miljoen werknemers vertegenwoordigt - is een samenwerking met SAS aangegaan om financiële bedrijven wereldwijd te helpen de golf van witwaspraktijken in te dammen.

"Conventionele methoden voor de bestrijding van antiwitwaspraktijken (AML) worden steeds inefficiënter en is er behoefte aan een meer innovatieve aanpak voor de bestrijding van financiële criminaliteit", aldus Wim Mijs, CEO van de EBF. "De toekomst van AML ligt bij het gebruik van innovatieve technologieën en gezamenlijke oplossingen, gericht op het verbeteren van het beoordelingsvermogen van AML-experts en het inzichtelijk maken van complexe, criminele netwerken. Wij zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking met SAS ons zal helpen onze leden en de financiële wereld voor te bereiden op deze nieuwe realiteit."

Ondanks het alsmaar stijgende aantal meldingen van verdachte activiteiten blijkt uit gegevens van Europol dat in de Europese Unie tussen 2009 en 2014 niet meer dan 1,1% van de crimineel verkregen middelen in beslag is genomen. Om deze zorgwekkende trend tegen te gaan, heeft de Europese Commissie in juli dit jaar een nieuw AML-pakket geïntroduceerd. Naast andere veranderingen zullen banken en andere mededingingsautoriteiten voor het eerst moeten voldoen aan een verordening die bindend is. In de komende jaren zal ook een nieuwe Europese AML-autoriteit operationeel worden.

Meer dan alleen het afvinken van lijstjes

In januari waarschuwde de Financial Action Task Force (FATF), de intergouvernementele waakhond voor financiële criminaliteit, dat de COVID-19-pandemie criminelen de mogelijkheid biedt misbruik te maken van de hiaten in de digitale identiteit.

Rond dezelfde tijd hebben SAS, KPMG en de Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists (ACAMS) wereldwijd meer dan 850 ACAMS-leden ondervraagd om te peilen in hoeverre compliance officers hun AML-strategieën tijdens de pandemie hebben aangepast. Uit dit onderzoek naar AML-technologie, dat in augustus werd gepubliceerd, bleek het volgende:
  • Een derde van de financiële instellingen gaf aan hun AI en machine learning adoptie voor AML compliance vanwege COVID-19 te versnellen.
  • Nog eens 39% gaf aan dat hun plannen voor AI en machine learning onverminderd doorgaan, ondanks de verstoring door de pandemie.

"Ons onderzoek toont aan dat de sector zich op een kritisch kruispunt bevindt. Banken zien AI als de belangrijkste verandering op het gebied van AML, maar de meeste banken worstelen nog met de technologie en de manier waarop ze dit optimaal kunnen inzetten", zegt Stu Bradley, Senior Vice President van Fraud and Security Intelligence bij SAS. "In samenwerking met de EBF zoeken we naar mogelijkheden om banken verder te helpen met praktische richtlijnen die hen verder helpen dan alleen maar het afvinken van lijstjes met compliance vereisten. Met de juiste aanpak kan AML zorgen voor een transformatie binnen een groter geheel van fraude- en risicomanagement functies van banken."

Meer weten? Lees dan onderzoeksrapport “Acceleration through adversity: The state of AI and machine learning adoption in AML compliance”.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Marktplaats item
In aanvulling op dit artikel is het onderstaande item tijdelijk op de marktplaats beschikbaar.
Over SAS
SAS is een betrouwbare leverancier van analytische oplossingen voor organisaties die onmiddellijke waarde uit hun gegevens willen halen. Een uitgebreide reeks van analyseoplossingen en brede branchekennis zorgen ervoor dat onze klanten terugkomen en zich zelfverzekerd voelen. Met SAS® kunt u inzichten uit uw gegevens ontdekken en alles begrijpen. Bepaal wat werkt en los op wat niet werkt. Neem intelligentere beslissingen en stimuleer relevante verandering.
Meer over SAS
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.