Uit TCS-onderzoek blijkt dat 50% van de senior financieel managers wereldwijd incorrecte kortetermijnprognoses maakt

Onderzoek brengt de huidige sterke en zwakke punten van financiële planning en analyse, prioriteiten voor investeringen en verbetering en de kenmerken van de best presterende teams aan het licht

| TCS | 3 min | 17 november 2021 19:11
Copyright: TCS
Tata Consultancy Services (TCS), een toonaangevende wereldwijde organisatie op het gebied van IT-services, consultancy en bedrijfsoplossingen, publiceert haar internationale studie genaamd ‘TCS 2021 Global Financial Leadership Study: The Next Era in FP&A’. De studie is gebaseerd op een onderzoek waar ruim 750 senior financieel managers aan deelnamen. De resultaten van dit nieuwe onderzoek laten zien dat veel van deze financieel leidinggevenden toegeven vaak op hun instinct af te gaan in plaats van op data, waardoor hun financiële prognoses tekortschieten – iets wat vooral het geval is tijdens de aanhoudende pandemie.

Het onderzoek brengt aan het licht dat 50% van de respondenten stelselmatig tekortschiet in het leveren van kortetermijnprognoses of geregeld significante fouten maakt. Bovendien zegt slechts 54% dat hun teams beschikken over voldoende risicobeheersingsvermogen. Deze executives schatten dat, gemiddeld gezien, 43% van hun financiële planning en prognoses afhankelijk is van intuïtie in plaats van analyses.

Toch loopt er een kleine groep finance executives voorop. De studie van TCS noemt hen ook wel de financiële ‘trendsetters’. Samen vormen ze slechts 6% van het totale aantal respondenten. Ze hebben beter ontwikkelde digitale capaciteiten, opereren op een flexibelere manier en maken over het algemeen meer gebruik van AI en machine learning. Ook investeren de financiële trendsetters meer in transformationele financiële planning en analysemogelijkheden om hun organisaties toekomstbestendig te maken voor de volgende grote ontwrichting.

In het kort: Trendsetters zijn duidelijke leiders als het aankomt op wendbaarheid, effectiviteit en investeringen, terwijl anderen (de volgers) enkel het tempo proberen bij te benen:
  • 9 op de 10 trendsetters (91%) zegt dat ze hun financiële middelen snel kunnen herverdelen wanneer de zakelijk behoeften verschuiven. Minder dan de helft (48%) van de volgers kan hetzelfde zeggen.
  • 78% van de trendsetters gelooft dat ze hun budgetten effectief kunnen begroten ten opzichte van slechts 43% van de volgers.
  • 83% van de trendsetters zegt van plan te zijn de investeringen in kunstmatige intelligentie en machine learning aankomend jaar te verhogen, vergeleken met 55% van de volgers.
Ondanks deze kloof, drijven de huidige tekortkomingen organisaties over de gehele linie ertoe om op het gebied van financiële planning en prognoses investeringen in technologie te stimuleren:
  • 69% van de respondenten zei in de komende 12 maanden investeringen in cloudgebaseerde systemen te verhogen; 63% gaf aan in het afgelopen jaar al meer te hebben geïnvesteerd in cloudgebaseerde systemen.
  • 67% is van plan om het komende jaar meer te investeren in data en analyses; 61% zei dat ze dit in de afgelopen 12 maanden al deden.

Krishnan Ramanujam, Business Group Head, Business & Technology Services, TCS, vertelt, “Niet eerder droegen financieel leidinggevenden zoveel verschillende petten – van crisismanager tot growth officer. Als ze hun digitale investeringen en inzichten kunnen boosten, zal dat hun organisaties helpen om wendbaarder, schaalbaarder en proactiever te worden – en dat hun uiteindelijk helpen om alle uitdagingen en kansen die op hun pad komen aan te kunnen grijpen.”

Aan TCS’ 2021 Global Financial Leadership Study namen ruim 750 senior financieel leidinggevenden uit verschillende sectoren deel, waaronder de energiesector, gezondheidszorg, reissector, technologische sector, verzekeringen, finance en de industriële sector. De bedrijven waar de respondenten werkzaam voor zijn hebben een jaaromzet van 5 miljard dollar of meer. De respondenten waren afkomstig uit negen landen: de VS, het VK, Duitsland, Canada, Nederland, Zwitserland, Australië, India en Japan.

Gepubliceerd door het TCS Thought Leadership Institute – dat primair onderzoek doet naar hoe het organisaties kan helpen te transformeren voor langdurige, duurzame groei. Het onderzoek biedt aanbevelingen onderbouwd met data die vooruitstrevende financieel leidinggevenden helpt bij het vormgeven van hun strategieën om hun organisaties beter te laten presteren.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over TCS
Klanten helpen bij het creëren van de toekomst. TCS combineert technische expertise en business intelligence om verandering te stimuleren en resultaten te boeken.
Meer over TCS
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.