Nieuw energiebedrijf digitaliseert energietransitie

Door energie te digitaliseren stimuleert Zonneplan het gebruik van wind- en zonnestroom,

| Zonneplan | 2 min | 17 november 2021 20:02
Gewaardeerd
Copyright: Zonneplan
Terwijl menig energiebedrijf in zwaar weer verkeert, startte Zonneplan maandag 15 november met Slimme energie. Door energie te digitaliseren stimuleert Zonneplan het gebruik van wind- en zonnestroom, waarmee het een oplossing wil bieden voor de overbelasting van het stroomnet. Tegelijkertijd stelt het bedrijf dat de huidige energiecrisis aantoont dat energiecontracten op basis van vaste prijzen “niet meer van deze tijd zijn.”

Met Slimme energie krijgt de consument stroom en gas tegen respectievelijk uur- en dagprijzen. Met name met de prijs voor stroom kun je als consument 'spelen'. Deze is voornamelijk afhankelijk van het aanbod van hernieuwbare energiebronnen. Bij veel wind- en zonnestroom op het net, is stroom in de regel goedkoper. Zonneplan wil deze prijsprikkel gebruiken om haar klanten te stimuleren bewuster met daadwerkelijk groene stroom om te gaan. Daardoor wordt op piekmomenten het net ontlast, terwijl er in de avonduren minder gas en kolen nodig zijn om in de stroomvraag te voorzien.

Energytech

Directeur Van der Klooster stelt dat Slimme energie meer is dan 'gewoon' een dynamisch energiecontract. "Zonneplan is vanaf de start een *energytech-*bedrijf. Onze app zorgt er in samenwerking met de Zonneplan Connect in je slimme meter voor dat je bewust gebruik kunt maken van écht groene en goedkope momenten. We geven inzicht in de uurprijzen, tonen daarbij hoeveel procent van de stroom op het net tijdens dat uur afkomstig uit zon en wind is en geven bovendien inzicht in je energieverbruik.”

Aan de technologie is ruim twee jaar gesleuteld. Nu is het bedrijf zover dat energie volledig gedigitaliseerd kan worden. De Zonneplan laadpaal is al in ontwikkeling, de thuisaccu staat op de rol. Van der Klooster: “Onze technologie gaat die apparaten straks automatisch aansturen. Mensen met een Zonneplan Connect vormen straks het grootste connected stroomnetwerk van Nederland. Iedereen kan dan zelf stroom inkopen, verkopen, opwekken en opslaan.”

Ontlast stroomnet

Zonneplan heeft, zo zegt Van der Klooster, als doel Nederland optimaal te laten profiteren van wind- en zonnestroom. “Met al onze zonnepanelen en windmolens hebben we echter een probleem gecreëerd: al die groene stroom komt met name tijdens de middaguren tegelijk samen op het net. Dat net is er niet op berekend en raakt daardoor overbelast. Het gevolg daarvan is weer dat duurzame energiebronnen worden uitgezet, waarmee we dus eigenlijk gewoon CO2-vrije stroom weggooien.”

De Zonneplan-oprichter voegt eraan toe dat de “oude energiewereld” ook niet bepaald meewerkt. “Die bedrijven willen het oude systeem, met een voorspelbare markt en vaste prijzen, in stand houden. Dat is makkelijk verdienen, zonder er moeite voor te hoeven doen. Wij pleiten voor een mindset-verandering: consumenten moeten begrijpen dat zijzelf de enige zijn die bepalen in hoeverre zij groene en dus vaak goedkope stroom gebruiken.”

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (5 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Zonneplan
Nederland laten profiteren van de schoonste en goedkoopste energie die er is: dat is de missie van Zonneplan. Dit doen we sinds 2012 met zonnepanelen en vanaf de herfst van 2021 ook met Slimme energie: een baanbrekend nieuw energieconcept dat Nederland in staat stelt te profiteren van écht groene wind- en zonnestroom.
Meer over Zonneplan
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.