Centrient optimaliseert productieplanning met SAP IBP

De gebruiksvriendelijke ‘Excel-like’ interface sprak ons aan

| SAP | 4 min | 22 november 2021 10:38
Copyright: Centrient
Het optimaal afstemmen van de productie en het voorraadbeheer op de actuele vraag naar een product kan een behoorlijk complex schaakspel zijn. Centrient Pharmaceuticals nam afscheid van de complexiteit, en verving samen met partner Flexso Excel door SAP Integrated Business Planning for Supply Chain.

Centrient Pharmaceuticals is de leidende fabrikant van duurzame beta-lactam antibiotica en leverancier van nieuwe generaties statines en schimmeldodende middelen. Het bedrijf produceert en verkoopt halffabricaten, werkzame farmaceutische ingrediënten en einddoseringen. De marktleider heeft daarvoor in verschillende landen in totaal zeven eigen fabrieken, en overeenkomsten met contract manufacturing organizations (CMO’s) wereldwijd.

“De productie van een einddosering kan starten in Delft en worden afgerond in India, waarna het product zijn weg vindt naar een klant in bijvoorbeeld China”, schetst Philippe Caby, CIO van Centrient Pharmaceuticals. De productieplanning kent mede daardoor een grote complexiteit. “En er zijn altijd weer nieuwe omstandigheden die van invloed zijn op de vraag, waardoor je weer wijzigingen moet doorvoeren in je productie en voorraden.” Als voorbeeld geeft hij de uitbraak van de coronapandemie, waardoor in eerste instantie de vraag naar antibiotica sterk toenam.

Eric De Vriendt, SAP Supply Chain Management Consultant bij partner Flexso, ziet nog meer factoren die de productieplanning complex maken. Zo is er één fabriek voor de productie van twee belangrijke ingrediënten die nodig zijn voor bijna alle producten die Centrient maakt: 6-Aminopenicillanic acid (6-APA) en 7-Aminodesacetoxycephalosporanic acid (7-ADCA). “Zonder die componenten zou de productie stoppen. Dan moet goed inzichtelijk zijn hoeveel 6-APA en 7-ADCA de fabrieken van Centrient en de contractfabrikanten nodig hebben. Dat is niet bij te houden in losse Excel-sheets.”

Single source of truth

“In het verleden had iedereen zijn eigen Excel-sheets en werd er van Delft tot India op basis van Excel-sheets met elkaar samengewerkt”, blikt Caby terug. “We hadden behoefte aan een geïntegreerd systeem waarin al die sheets samenkomen en dat voor iedere locatie de productie, de voorraad en de vraag vanuit sales snel inzichtelijk maakt.”

“Er moest een planningssysteem komen dat een ‘single source of truth’ biedt voor het Sales & Operations Planning (S&OP)-proces, maar dat ook is te gebruiken als een operationele planningstool”, vult De Vriendt aan. “Centrient wilde van een high-level planning in maandelijkse buckets naar een planning in wekelijkse buckets.” De locaties van zowel Centrient als de CMO’s moesten bovendien goed zijn te modelleren in het nieuwe systeem. “En de tool moet uiteraard een goed zicht bieden op de productie van en vraag naar de twee belangrijke componenten, 6-APA en 7-ADCA.”

Integrated Business Planning

De keuze van Centrient viel op SAP Integrated Business Planning for Supply Chain. “De gebruiksvriendelijke ‘Excel-like’ interface sprak ons aan. SAP IBP integreert bovendien goed met onze SAP ERP-omgeving”, aldus Caby. De Vriendt: “De kwaliteit van de planning hangt af van de kwaliteit van de input, onder andere vanuit het ERP-systeem. We hebben daarom veel tijd besteed aan de interfaces.”

Ook de brede beschikbaarheid van implementatiepartners wereldwijd was volgens de CIO van Centrient een belangrijke reden om voor SAP IBP te kiezen. “Met Flexso hebben we eerder heel goed samengewerkt, en ook nu hebben ze ons goed geholpen bij het configureren en testen van het systeem en het herontwerpen van de zakelijke processen. Het was meer dan de technische implementatie van een tool.”

De stap van Excel naar SAP IBP betekende dat de gebruikers op een andere manier moesten gaan werken. De Agile projectaanpak met sprints hielp volgens Caby bij die transitie. “We begonnen met een beperkte scope waardoor de gebruikers snel functionaliteit en hun eigen data kregen te zien, en met suggesties voor verbeteringen de oplossing konden beïnvloeden terwijl die werd gebouwd.”

Global big bang

Caby en De Vriendt kijken terug op een succesvol project. “Er is voor gekozen om SAP IBP in een global big bang in één keer uit te rollen voor alle zeven fabrieken en alle CMO’s waar Centrient mee samenwerkt”, licht de consultant van Flexso toe. “Dat hebben we snel weten te realiseren, zonder dat de leden van het projectteam elkaar ook maar één keer fysiek hebben ontmoet.”

“Dat succes is mede te danken aan de steun van de top van Centrient en de kwaliteit van Flexso”, besluit Caby. “Met SAP IBP is onze wereldwijde productieplanning betrouwbaarder geworden en is het eenvoudiger om kennis te delen. Maar we hebben nog een reis af te leggen. Een volgende stap is het breder omarmen van simulaties waarmee we voor verschillende scenario’s de levering van een product beter kunnen voorspellen voor de klant.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over SAP
SAP, de Experience Company, helpt organisaties van iedere omvang en in alle branches optimaal te presteren. Met technologieën voor machine learning, Internet of Things (IoT) en geavanceerde analytics veranderen onze klanten in intelligente ondernemingen. SAP verschaft mensen en organisaties gedetailleerde businessinzichten en stimuleert samenwerking waardoor ze de concurrentie voor blijven. We vereenvoudigen technologie voor bedrijven, zodat ze hun software kunnen gebruiken zoals ze dat wensen, zonder onderbrekingen. Met onze end-to-end applicatiesuite en diensten versoepelen we de bedrijfsvoering van zeer veel bedrijven en publieke organisaties. Met onze oplossingen kunnen zij zich continu aanpassen, rendabel werken en het verschil blijven maken. Ondersteund door een wereldwijd netwerk van klanten, partners, medewerkers en opinieleiders draagt SAP bij aan een betere wereld en een beter leven.
SAP and other SAP products and services as well as their respective logos are trademarks or registered trademarks of SAP SE in Germany and other countries.
Meer over SAP
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.