Deshima Experience: innovatief verhalen vertellen met AR en 3D-scans

Museum Volkenkunde en FloatScans ontwikkelen genomineerde webapplicatie

| FloatScans | 2 min | 25 november 2021 16:45
Afbeelding: Webapplicatie Deshima Experience | Copyright: FloatScans / Bob Ketting
Museum Volkenkunde in Leiden heeft een volgende innovatieve stap gezet in storytelling binnen het museum. Samen met technologiebedrijf FloatScans ontwikkelde het museum de Deshima Experience; een vernieuwende digitale ervaring bij het gerestaureerde kamerscherm van de Japanse schilder Kawahara Keiga (ca. 1836). Door nieuwe technologische toepassingen is het kamerscherm levensgroot overal ter wereld te bewonderen. De Deshima Experience is genomineerd voor de Museumprijs 2021.

Op het kamerscherm van Keiga staat de baai van Nagasaki afgebeeld, met als middelpunt de Nederlandse handelspost Deshima. Museum Volkenkunde schakelde de hulp van FloatScans in om de verhalen die in het scherm schuilgaan met 3D, augmented reality, animaties en andere toepassingen tot leven te laten komen.

Met behulp van hun “Time Machine” 3D-scan technologie heeft FloatScans het kamerscherm en andere objecten uit de Japan-collectie levensecht gedigitaliseerd. Bezoekers kunnen met de virtuele objecten (levensechte kopieën) interacteren, of ze bekijken in hun eigen omgeving via Augmented Reality. Naast geometrie en kleur legt de technologie ook de manier waarop objecten op licht reageren vast, met verbluffend resultaat.

De toekomst van verhalen vertellen

De museumsector zet vol in op digitale innovatie. FloatScans biedt de sector een helpende hand. Medeoprichter Bob Ketting over de Deshima Experience: “We willen het museum helpen mensen dichterbij de collectie te brengen en ze deze op nieuwe manieren laten beleven.”

De toepassing die FloatScans voor Museum Volkenkunde ontwikkelde, is beschikbaar gesteld aan andere musea. Tijdens vakpresentaties tijdens de Digitale Transformatie Conferentie van DEN en de digitale collecties summit van MuseumNext werd de sector hierover ingelicht.

Museale droom

Museum Volkenkunde hoopt deze nieuwe vormen van (digitaal) vertellen in de toekomst voort te zetten. Met de nominatie voor de Museumprijs 2021 kan het museum hier 100.000 euro voor winnen. Stemmen op deze publieksprijs kan tot en met 26 november via volkenkunde.nl en via museumprijs.nl. Of Volkenkunde de prijs ook echt wint, wordt op 2 december live bekendgemaakt bij Koffietijd op RTL4.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over FloatScans
Beleef cultureel erfgoed digitaal als nooit tevoren. Onze hyperrealistische 3D digitale tweelingen (“FloatScans”) brengen cultureel erfgoed digitaal tot leven en bieden baanbrekende mogelijkheden voor digitale betrokkenheid.
Meer over FloatScans
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.