Mobiel dataverkeer bijna 300-voudig toegenomen in 10 jaar

Blijkt uit het Ericsson Mobility Report 2021

| Ericsson | 4 min | 30 november 2021 12:19
Copyright: Ericsson
  • Speciale tienjaarseditie van het Ericsson Mobility Report belicht 5,5 miljard extra smartphonegebruikers sinds 2011
  • Mobiel dataverkeer alleen al in Q3 2021, meer dan al het mobiele verkeer dat tot eind 2016 werd gegenereerd
  • 4,4 miljard 5G-abonnementen worden voorspeld voor eind 2027, wat overeenkomt met ongeveer de helft van alle mobiele abonnementen op dat moment
De wereldwijde inzichten van Ericsson onthullen een bijna 300-voudige toename van het mobiele dataverkeer sinds 2011 - het jaar waarin het Ericsson Mobility Report voor het eerst werd gepubliceerd. De bevindingen, gebaseerd op actuele en historische netwerkgegevens, zijn opgenomen in de speciale tienjaarseditie van het Ericsson Mobility Report November 2021. Het rapport blikt terug op enkele van de belangrijkste trends en gebeurtenissen die het afgelopen decennium hebben bepaald, en onthult de laatste prognoses voor de periode tot 2027.

De veronderstelling dat 5G de snelst uitgerolde mobiele generatie tot nu toe zal worden, is versterkt met een bijgewerkte schatting van bijna 660 miljoen 5G-abonnementen tegen het einde van dit jaar. De stijging is te danken aan een sterker dan verwachte vraag in China en Noord-Amerika, mede gedreven door dalende prijzen van 5G-toestellen. Er was ook een netto toevoeging van 98 miljoen 5G-abonnementen wereldwijd in het derde kwartaal van 2021, vergeleken met 48 miljoen nieuwe 4G-abonnementen. Eind 2021 zullen 5G-netwerken naar schatting meer dan twee miljard mensen dekken.

Volgens de laatste voorspellingen is 5G op weg om in 2027 de dominante technologie voor mobiele toegang te worden, op basis van het aantal abonnementen wereldwijd. 5G zal naar verwachting ook goed zijn voor ongeveer 50 procent van alle mobiele abonnementen wereldwijd, 75 procent van de wereldbevolking bestrijken en 62 procent van het wereldwijde smartphoneverkeer vervoeren tegen 2027.

Fredrik Jejdling, Executive Vice President en Head of Networks, Ericsson, zegt: "Mobiele communicatie heeft de afgelopen tien jaar een ongelooflijke impact gehad op de maatschappij en het bedrijfsleven. Als we vooruit kijken naar 2027, zullen mobiele netwerken meer dan ooit een integrale rol spelen in de manier waarop we met elkaar omgaan, leven en werken. Ons laatste Ericsson Mobility Report laat zien dat het tempo van de veranderingen versnelt, waarbij technologie een cruciale rol speelt."

Sinds 2011 is de uitrol van 4G LTE-netwerken cruciaal geweest voor het genereren van 5,5 miljard nieuwe smartphoneaansluitingen wereldwijd, wat heeft bijgedragen aan de beschikbaarheid op de markt van meer dan 20.000 verschillende 4G-toestelmodellen. Dit rapport wijst op een veel vroegere technologische levenscyclus van 5G-apparaten, waarbij 5G-handsets vandaag goed zijn voor 23 procent van de wereldwijde volumes, vergeleken met 8 procent van 4G-handsets op het overeenkomstige punt in de levenscyclus ervan.

Dit draagt bij tot een exponentiële groei van het mobiele dataverkeer. Het mobiele netwerkdataverkeer steeg in het derde kwartaal van 2021 met 42 procent (jaar-op-jaar) en was goed voor ongeveer 78 exabytes (EB), inclusief het verkeer dat door Fixed Wireless Access (FWA)-diensten werd gegenereerd. Alleen al in Q3 was het mobiele dataverkeer groter dan al het mobiele verkeer dat tot eind 2016 ooit werd gegenereerd. Uit nieuwe prognoses blijkt dat het totale dataverkeer via mobiele netwerken tegen eind 2027 waarschijnlijk 370 EB zal bedragen.

Uit het rapport blijkt ook dat de aard van de mobiele verbindingen snel verandert, wat bijdraagt tot de voortdurende toename van het mobiele dataverkeer.

Breedband IoT is 2G/3G inmiddels voorbijgestreefd als het segment dat het grootste deel van de IoT-toepassingen verbindt. Naar verwachting zal het tegen eind 2021 goed zijn voor 47 procent van alle cellulaire IoT-verbindingen, vergeleken met 37 procent voor 2G/3G en 16 procent voor Massive IoT-technologieën (NB-IoT en Cat-M).

Nieuwe prognoses bevestigen opnieuw de snelle toename van massale IoT-implementaties in de komende jaren, met gebruiksscenario's zoals wearables voor e-health, het volgen van logistieke activa, milieumonitoring en slimme meters, en slimme apparatuur voor het volgen en bewaken van de productie. Verwacht wordt dat grootschalige IoT-implementaties in 2027 51 procent van alle cellulaire IoT-verbindingen voor hun rekening zullen nemen.

In dezelfde prognoseperiode zal het aantal FWA-aansluitingen naar verwachting bijna verdrievoudigen - van 88 miljoen tegen eind 2021 tot ongeveer 230 miljoen in 2027. Bijna de helft van deze verbindingen zal naar verwachting via 5G-netwerken worden getransporteerd.

De tienjarige jubileumeditie van het Ericsson Mobility Report bevat vier hoofd artikelen:
  • Building 5G infrastructure for the digital future, together with Far EasTone
  • Network build-out to boost digitalization, together with stc
  • Time-to-content: Benchmarking network performance
  • Building sustainable networks

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Ericsson
Ericsson (NASDAQ: ERIC) stelt communication service providers in staat de volledige potentie van connectiviteit te benutten. Het portfolio van het bedrijf bestaat uit netwerken, digital en managed services en emerging business, en is ontwikkeld om klanten te helpen bij hun digitalisering, vergroten efficiëntie en ontdekken van nieuwe inkomstenstromen. De investering die Ericsson doet in innovatie heeft ervoor gezorgd dat miljarden mensen wereldwijd profiteren van de voordelen van telefonie en mobiel breedband.
Meer over Ericsson
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.