25 procent van de bedrijven zegt de milieu-impact niet te kunnen verminderen

Blijkt uit recent onderzoek van Opinion Matters in opdracht van Ricoh

| Ricoh | 2 min | 30 november 2021 12:24
Copyright: Ricoh
Eén op de vier Nederlandse zakelijke beslissers zegt dat hun organisatie geen maatregelen kan treffen, waarmee zij de milieu-impact verminderen. Dat blijkt uit recent onderzoek van Opinion Matters in opdracht van Ricoh.

Belang van verandering

Aan het onderzoek deden 251 zakelijke beslissers mee. Een meerderheid (55%) is van mening dat er nog te weinig motivatie is voor C-level management om de negatieve milieu-impact aan te pakken. Maar liefst 61 procent zegt onzeker te zijn of niet te beschikken over de middelen om een significante verandering door te voeren. Toch geeft 58 procent van de ondervraagden aan dat werknemers nu meer belang hechten aan het duurzame karakter van een organisatie dan vijf jaar geleden.

Handvatten ontbreken

Beslissers in organisaties weten niet goed hoe ze hun ESG-prestaties (Environmental, Social en Governance) naar een hoger niveau kunnen tillen. Dit ondanks inspanningen van de EU om bedrijven te ondersteunen bij het verbeteren van de ESG-prestaties. Bijvoorbeeld door financiering en middelen beschikbaar te stellen via projecten, zoals InvestEU en Digital Europe.

Op dit moment heeft slechts 25 procent van de beslissers duurzaamheidsdoelstellingen vastgesteld voor de lange termijn. Dit betekent dat de meeste organisaties er niet in zijn geslaagd een basisstappenplan voor milieuverandering op te stellen.

Planning en actie

De COP26-klimaattop onderstreept nogmaals hoe belangrijk die doelstellingen zijn. In Glasgow beloofden wereldleiders de ontbossing te beëindigen, het steenkoolgebruik geleidelijk af te bouwen en de uitstoot van methaan te verminderen. Veel beslissers (59%) erkennen het belang van duurzaamheid voor hun concurrentievermogen op de arbeidsmarkt. Dit staat in schril contrast met het gebrek aan planning en actie.

Meetbaar succes

Door digitale transformatie te combineren met een duidelijk geformuleerd ESG-kader, maak je als bedrijf de voordelen voor de gehele organisatie zichtbaar. Maurits Aalders, Marketing Director Ricoh Nederland, licht toe: “In een verandertraject is de eerste stap vaak de meest complexe. De optimalisatie van processen draagt in veel gevallen al bij aan de ESG-doelstellingen. Dit is dan ook een ideaal vertrekpunt. Digitale transformatie helpt bedrijven nog verder om ESG-doelstellingen te behalen. De EU heeft zelfs programma’s die bedrijven helpen om te digitaliseren én om de duurzame prestaties te verbeteren. Elke verandering die wordt doorgevoerd om ESG-doelstellingen te bereiken, moet worden gekoppeld aan een duidelijk kader en een streven naar meetbaar succes.”

Concurrentievoordeel

Maurits besluit: “Bij Ricoh stemmen we onze bedrijfs- en ESG-strategie af op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de VN. Hiermee verbeteren we onze duurzame prestaties. Dit zien wij niet als een belemmering. Het levert juist concurrentievoordeel op. Als je als organisatie niet bijdraagt aan de verbetering van duurzame en maatschappelijke resultaten, voldoe je uiteindelijk niet meer aan de eisen van de markt.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Ricoh
Ricoh laat mensen beter en makkelijker werken en leven. We helpen klanten informatie en documenten effectiever organiseren en creëren. Veilig, sneller, slimmer en duurzaam. Al meer dan 80 jaar doen we dat met document management solutions, IT services en commerciële en industriële printoplossingen.
Meer over Ricoh
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.