Het belang van en technologische ontwikkelingen in de supply chain

TechVisor ging in gesprek met Blue Ridge Global

| Blue Ridge | 4 min | 02 december 2021 12:57
Exclusief
Gewaardeerd
Afbeelding: Iris Westrik, Demand & Campaign Manager Europe bij Blue Ridge Global
TechVisor legde Iris Westrik, Demand & Campaign Manager Europe bij Blue Ridge Global, in een gesprek een aantal vragen voor over het belang van de supply chain en de technologische ontwikkelingen hierin.

"Geen periode heeft zo duidelijk gemaakt hoe belangrijk de supply chain voor een bedrijf is, voor zowel de relaties met de klanten, het kapitaal wat erin vastzit, als mede voor de algemene bedrijfsvoering. Het is de crux van de organisatie - en nu voorraden, logistiek en milieu een steeds grotere impact hebben op bedrijven, is het zaak zo efficiënt mogelijk te werken. Dat wil zeggen, met zo min mogelijk veiligheidsvoorraden aan de vraag voldoen, die zich via steeds veranderende kanalen bij de organisatie aandient, zegt Iris"

Welke kansen laten bedrijven op het vlak van supply chain momenteel liggen?

De wereld is mede door de pandemie ook op logistiek gebied zo’n complexe situatie geworden die niet meer inzichtelijk is als je deze met behulp van een spreadsheet probeert te managen. Wat we zien is dat er kansen gemist worden, zoals niet snel genoeg anticiperen op veranderende vraag vanuit de markt, veel overschotten van voorraad waar bijna geen vraag meer naar is, en vooral ook gemiste kansen ten opzichte van klanten op het gebied van het zetten van de prijs voor artikelen. Het geven van kortingen aan klanten die het misschien het minste verdienen terwijl degenen die dat wel verdienen het vaak niet krijgen. Dat je met de prijs van een artikel de vraag kan beïnvloeden en er software beschikbaar is om dit snel voor je uit te rekenen is bij velen niet bekend, er is eigenlijk te weinig kennis van de marktwerking op dit gebied bij de meeste organisaties.

Hoe kunnen bedrijven zich op het vlak van supply chain differentiëren van de concurrentie?

Heel scherp werken met een korte en een middellange-termijnplanning waarbij de vraag sturend is voor de voorraad die je nodig hebt om met een hoog servicelevel aan die vraag te voldoen. Dit reken je niet meer uit op de achterkant van een sigarenkistje. Hiernaast vereist het samenwerking met leveranciers en klanten, goed contacten onderhouden en inspringen op kansen door middel van 'Forward Buys' bijvoorbeeld. Dan kun je met elkaar rekening houden, op tijd inspelen op elkaars behoeften zodat je optimaal kunt leveren en ook zelf optimaal bediend wordt.

Wat is de impact op supply chains van steeds meer online/e-commerce verkopen?

Dat prijzen zich openbaren. Het vergelijk is makkelijker en de beschikbaarheid is belangrijker dan ooit, naast de leversnelheid en het informeren van de klant tijdens het leverproces. Daar zal elke organisatie dus heel snel moeten anticiperen, maar zeker ook doordat het aantal logistieke processen en de druk hierop enorm is gestegen en ook daarop moet worden geanticipeerd.

Hoe spelen de oplossingen van Blue Ridge hierop in?

Blue Ridge maakt via AI en algoritmen prognoses die dagelijks worden aangeboden in een management-by-exception dashboard. Er wordt op basis van de huidige vraag precies aangegeven hoeveel voorraad er nog is, waar tekorten dreigen of een overschot heerst. Deze worden aangeboden en kunnen geaccepteerd worden. Ook kunnen er prognoses gemaakt worden waarin men leveringen en bestellingen kan toetsten aan verschillende markten en krijgt men direct inzicht in de financiële consequenties. Dat helpt onze klanten te anticiperen op de dagelijkse werkelijkheid van hun supply chain management. Hiernaast biedt het Blue Ridge Platform een transparante verbinding tussen voorraadstrategie en prijsstrategie. De algoritmen en prijselasticiteiten voorspellen de vraag en de prijs die de klant bereid is te betalen. De doorlooptijden, serviceniveaus, logistieke kosten, bestelpunten, productlevenscycli en seizoen factoren bepalen de (veiligheid)voorraad en de impact ervan op de prijsstelling. Dit alles geeft de supply chain manager en planner(s) scherp inzicht en advies hoe daarop te anticiperen.

Hoe onderscheidt Blue Ridge zich t.o.v. van andere leveranciers?

Blue Ridge combineert dus planning en pricing, en dat laatste is echt onderscheidend. Daarnaast geloven we heilig in de relatie met onze klanten en dat uiten we onder andere door na een go-live niet weg te lopen. Elke maand of kwartaal, afhankelijk van het abonnement, spreken onze LifeLine consultants met onze klanten als we indicatoren achter zien lopen of als er zich uitzonderingen voor doen waar niet snel genoeg op wordt gereageerd. We helpen onze klanten het beste uit onze software te halen en daarmee hun resultaat optimaal te krijgen.

Kan Blue Ridge hier een aantal voorbeelden/referenties van delen?

Tijdens de pandemie hebben we in 2021 in de Nordics alleen al 35 klanten aan onze klantenbase toegevoegd. Servicegrossitene AS in de Food Service en Mestergruppen AS in de Bouwmaterialen industrie zijn hier twee goede voorbeelden van.

Hoe ziet Blue Ridge haar eigen toekomst?

We zien een grote uitbereiding van het Europese klantenbestand en het aantal sectoren waar we ons op richten. We hebben recentelijk een extra investeringspartner gevonden die ook de toegevoegde waarde van het Blue Ridge platform heeft ingezien. Hierdoor is er een snellere groei mogelijk, waarvan de overname van onze partner Inventory Investments AS een voorbeeld is. Op deze manier konden we onze Europese organisatie snel uitbreiden. Ook investeren we enorm in onze technologie om het Blue Ridge platform nog geavanceerder te maken. Het aantal personeelsleden zal met 30% worden uitgebreid zodat we onze bestaande en toekomstige klanten nog beter kunnen bedienen.
Auteur: Niels Buijtendijk, Eigenaar en CEO bij TechVisor

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (9 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Blue Ridge
Welkom! Wij zijn Blue Ridge, makers van de toonaangevend supply chain-platform voor distributeurs, retailers en fabrikanten. We halen bedrijven uit de paniekmodus en brengen het in de winstmodus.
Meer over Blue Ridge
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.