Games op het verlanglijstje?

Zo pak je dit als ouder aan

| Electronic Arts | 3 min | 3 december 2021 14:41
Copyright: Electronic Arts
Nu Sinterklaas in Nederland is aangekomen, staan de schoentjes weer onder de schoorsteen en zijn de verlanglijstjes voor Pakjesavond al aardig gevuld. Videogames en spelcomputers zijn een populair cadeau voor veel kinderen, maar het is geen geheim dat er voor de meeste ouders en grootouders nog veel te leren valt over de wereld van videogames - vooral als het gaat om het instellen van ouderlijk toezicht

Bij Electronic Arts willen we de feestdagen zo naadloos mogelijk laten verlopen voor ouders door te laten zien hoe gezinsinstellingen op consoles kunnen worden ingesteld, en door gezinnen aan te moedigen zinvolle gesprekken te voeren over hoe kinderen gamen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende zorgen die ouders hebben als het gaat om de online gewoonten van hun kinderen, en onze tips over hoe je ze het beste aan kan pakken:

Schermtijd

Volgens recent onderzoek van het Nederlandse onderzoeksbureau Multiscope is schermtijd de grootste zorg die ouders hebben over de online gewoonten van hun kinderen. Gelukkig bieden de meeste spelconsoles eenvoudige opties om schermtijd te controleren of een limiet in te stellen. Deze zijn bedoeld om ouders meer inzicht te geven in hoe hun kinderen games spelen, en kunnen worden gebruikt om als gezin duidelijke gesprekken te voeren over hoe en waarom kinderen gamen.

Bekijk eens samen de schermtijdinstellingen van de console en voer een open en eerlijk gesprek met je kinderen. Vraag je kinderen bijvoorbeeld wat zij een geschikte tijdslimiet vinden en waarom. Op die manier kunnen jullie samen een beslissing nemen en wederzijdse misverstanden voorkomen.

Leeftijdsinstellingen

Soms zijn ouders bang dat hun kinderen spellen spelen die niet geschikt zijn voor hun leeftijd. In dat geval kun je met behulp van ouderlijk toezicht leeftijdscategorieën instellen op de software, zodat kinderen geen spellen kunnen spelen die boven hun eigen leeftijdscategorie vallen.

Verder is er ook het PEGI-systeem. PEGI (Pan-European Game Information) is een Europees leeftijdsclassificatiesysteem voor spellen waarbij rekening wordt gehouden met (gevoelige) spelinhoud. Je vindt de leeftijdsindicatie op de verpakking van het spel.

Chats en communicatie

Online gamen is toegankelijker en socialer dan ooit tevoren. Met de opkomst van multiplayer-games kunnen kinderen tijdens het gamen communiceren met vrienden. Dit sociale element is vaak wat gamen zo leuk maakt voor jongeren. Uit een recent onderzoek van ontwikkelingspsycholoog Geert Verheijen blijkt zelfs dat jongeren die met vrienden gamen sterkere sociale banden opbouwen.

Ouders daarentegen kunnen zich soms zorgen maken over de online communicatie van hun kinderen. Ook hier hebben softwareontwikkelaars een oplossing voor gevonden. Console-makers als Sony, Nintendo en Microsoft hebben bijvoorbeeld opties waardoor je kunt zien met wie je kinderen chatten en waarmee je de online communicatie kunt beperken. Ook kun je via ouderlijk toezicht bepalen wat je kinderen wel en niet kunnen delen op het internet.

Aankopen

Sommige spellen bieden de mogelijkheid om bepaalde spelonderdelen tegen betaling aan te schaffen. Met ouderlijk toezicht kun je aankooplimieten instellen of aankopen helemaal beperken, zodat je als ouder controle houdt over de online aankopen van je kinderen.

Wil je meer weten over hoe je gamen leuk kunt maken voor het hele gezin, ook tijdens de feestdagen? Ontdek dan op rulethegame.nl hoe je gameafspraken maakt en samen plezier kunt beleven met je kinderen!

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Electronic Arts
Electronic Arts (NASDAQ: EA) is wereldwijd toonaangevend op het gebied van digitaal interactief amusement. Het bedrijf ontwikkelt en levert games, content en online diensten voor op het internet aangesloten consoles, mobiele apparaten en pc's.
Meer over Electronic Arts
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.