‘Uurtje factuurtje’ nog altijd goed voor 40% van de inkomsten van zakelijke dienstverleners

Drie tips om facturen sneller betaald te krijgen

| Exact | 2 min | 7 december 2021 9:20
Copyright: Scott Graham op Unsplash
Hoewel het abonnementsmodel met vaste tarieven steeds meer terrein wint, is maar liefst 40 procent van de inkomsten in de zakelijke dienstverlening gebaseerd op het ‘uurtje factuurtje’-model. Dat blijkt uit de MKB Barometer 2021, een onderzoek in opdracht van softwarebedrijf Exact. Het tijdig betaald krijgen van projectfacturen blijkt niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. B2B-dienstverleners die op basis van dit model werken hebben hier zelfs dagelijks mee te maken. Hoe zorg je ervoor dat je facturen dan toch op tijd betaald worden?

Remco Kroes, Solution Marketeer bij Exact geeft drie tips.
  1. Wees transparant
    Het is belangrijk dat facturen transparant zijn over welke producten en diensten wanneer geleverd zijn. Je wilt niet dat een opdrachtgever de factuur voor de geleverde diensten bij ontvangst in twijfel trekt. Tegelijkertijd wil je op de factuur niet te veel details vermelden. Voeg daarom als bijlage een factuurspecificatie toe waarin je duidelijk aangeeft waar de gewerkte uren aan besteed zijn. Zo voorkom je discussies en verklein je de kans dat de factuur niet tijdig (of zelfs helemaal niet) wordt betaald.
  2. Gebruik een digitale urenstaat
    Vaak zit er veel tijd tussen het moment van uitvoeren van de werkzaamheden en de daadwerkelijke facturatie. Het kan daarom handig zijn om klanten vooraf te informeren over wat er gedaan is. Een digitale urenstaat geeft je de mogelijkheid om je gewerkte uren direct inzichtelijk te maken. Zo kan de klant direct nadat je het werk verricht hebt de gewerkte uren online goedkeuren. Op deze manier geef je je klanten voorafgaand aan het versturen van de factuur al inzicht in de geleverde diensten. Hiermee voorkom je vragen en onduidelijkheid achteraf.
  3. Automatiseer je facturatieproces
    Automatiseer het facturatieproces door gebruik te maken van slimme tools. Zo zorg je ervoor dat de opdrachtgever een duidelijke factuur ontvangt. Bovendien kun je op deze manier eenvoudig de gewerkte uren vanuit de urenregistratie in een factuur omzetten. Ook is het mogelijk om de urenverdeling in de vormgeving en opmaak van de factuur visueel duidelijk te maken. Versnel het proces door per klant of project te kiezen voor een de juiste lay-out van de factuur. Dit voorkomt fouten en draagt bij aan het correct factureren van je diensten.

“Het lijkt erop dat we voorlopig in de dienstensector het ‘uurtje-factuurtje’-model nog regelmatig zullen hanteren. Het is dan wel belangrijk dat je diensten en producten gepaard gaan met duidelijke en transparante facturen. Ga hier zo efficiënt mogelijk mee om en voorkom discussie achteraf. Nog beter is natuurlijk om aan te sturen op een abonnementsmodel om de klant te ontzorgen, voorspelbare omzet te realiseren en je klantenbinding te versterken”, aldus Kroes.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
Exact
Over Exact
Exact is opgericht in 1984 en heeft het hoofdkantoor in Delft. Exact ontwikkelt software voor financieel management, ERP en HR-salarisadministratie voor MKB-bedrijven. Klanten van Exact zijn vooral actief in de accountancy, productie, professionele dienstverlening, groothandel, logistiek en de bouwsector. Exact biedt het meest complete portfolio aan bedrijfssoftware voor MKB-bedrijven.
Meer over Exact
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.