2022 wordt het jaar van multimodale Artificial Intelligence

BrainCreators, de innovatieve specialist op het gebied van digitale inspecteurs op basis van AI technologie, doet vijf AI-voorspellingen voor 2022

| BrainCreators | 4 min | 7 december 2021 10:54
Gewaardeerd
Copyright: BrainCreators
Het afgelopen jaar zagen we dat organisaties nog meer zijn gaan investeren in oplossingen die zijn gebaseerd op Artificial Intelligence (AI). Op deze manier kunnen ze hun bedrijfscontinuïteit waarborgen en medewerkers beter ondersteunen op locatie of vanuit huis. Daarnaast zagen we ook weer veel nieuwe ontwikkelingen en speculaties over hoe AI de toekomst gaat veranderen. Maar wat kunnen we volgend jaar verwachten van deze technologie? BrainCreators, de innovatieve specialist op het gebied van digitale inspecteurs op basis van AI technologie, doet vijf AI-voorspellingen voor 2022.

De vijf AI-voorspellingen voor 2022:

Multimodale AI

2022 wordt het jaar van multimodale AI, wat ervoor zorgt dat beeld, tekst en geluid tegelijkertijd kan worden gebruikt om AI-modellen te trainen. Dankzij multimodale AI kan bijvoorbeeld beeld eigen tekstbeschrijvingen genereren en video’s automatisch aan elkaar worden gematched op basis van tekst en geluid. Hierdoor zal er meer interactie en natuurlijke communicatie zijn tussen mensen en machines. Multimodale AI kan bijvoorbeeld gebruikt worden om taalservices te verbeteren. Een vertaalservice kan dankzij multimodale AI niet alleen aanwijzingen halen uit gesproken woorden, maar ook uit visuele voorwerpen in videobeeld. Daarnaast kan multimodale AI ook worden toegepast om nauwkeuriger voorspellingen te doen. Door data van verschillende bronnen, zoals radiologische onderzoeken, pathologieresultaten, chirurgische informatie en andere patiëntgegevens te combineren, kunnen er dankzij multimodale AI bijvoorbeeld betere medische diagnoses worden gegeven.

Meer AI toepassingen op edge devices

Verder zullen we in 2022 steeds vaker AI toepassingen te zien krijgen op edge devices. Camera's, auto's, deuren en andere apparaten krijgen krachtigere chips, waardoor veel slimme dingen gedaan kunnen worden zonder Cloud verbindingen. Vooral in sectoren zoals vastgoedbeheer, infrastructuur en de maakindustrie is er toenemende vraag naar intelligente Internet of Things (IoT) Edge oplossingen. Dankzij deze ontwikkeling kunnen organisaties hun marges sterk verhogen, klantervaring verbeteren en operationele efficiëntie optimaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het automatisch inspecteren van producten en objecten, het anonimiseren en vervolgens gebruiken van videobeelden voor patroonherkenning of het observeren van materialen, terreinen en gebouwen.

Deepfake niet meer van écht te onderscheiden

Deepfake technologie zal in 2022 voor het menselijk oog niet langer te onderscheiden zijn van echte beelden. Deep learning is een techniek die valt onder AI en is de wetenschap die zich bezighoudt met het creëren van slimme machines die een vorm van intelligentie vertonen door het denkvermogen van de mens te kopiëren. Gezien Deepfake wordt gebruikt om nepvideo’s te maken die net echt lijken, wordt de technologie vaak negatief belicht. De toepassing kan immers op vele manieren gebruikt worden en zo meningen manipuleren, mensen chanteren of reputatieschade toebrengen. Toch kan Deepfake technologie ook voordelen bieden. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van Deepfake in de filmproductie, bijvoorbeeld door een overleden acteur een rol te geven in de vervolgfilm of nasynchronisatie. Deepfake kan ook worden gebruikt voor het synthetiseren van realistische data om onderzoekers te helpen nieuwe behandelmethoden voor ziekten te ontwikkelen, zodat ze niet meer afhankelijk zijn van patiëntgegevens.

Grote spelers versterken hun monopolie met AI

De echte grote spelers (FAANG) zullen in 2022 hun monopolie op grote trainingsdata sets verder versterken. Dat betekent dat sommige AI-modellen alleen nog getraind kunnen worden achter de gesloten deuren van deze bedrijven. Hoewel deze bedrijven hun modellen soms open source aanbieden, zal dit met de trainingsdata niet gebeuren. Hierdoor ontstaat er een nog grotere kloof tussen bedrijven en vrij onderzoek waar de burger niet gebaat bij is.

Cybercrime en AI

AI zal volgend jaar ook steeds vaker worden ingezet voor het opsporen en bestrijden van cybercrime. Tegelijkertijd gebruiken ook cybercriminelen steeds vaker AI om slimme malware te ontwikkelen, waarmee ze op efficiënte wijze en grote schaal aanvallen kunnen uitvoeren die een grote kans van slagen hebben. In 2022 zal dit kat en muis spel verder toenemen en de digitale wedloop tussen cybercriminelen en securitybedrijven en overheden zich verder ontwikkelen.

“Door onder andere de pandemie zijn processen het afgelopen jaar nog meer geautomatiseerd en organisaties meer digitaal gaan werken, zodat de wereldeconomie door kan blijven draaien. AI heeft hier een positieve rol in gespeeld en ik verwacht dat we in de toekomst nog meer gaan profiteren van deze technologie,” aldus Maarten Stol, Chief Scientist bij BrainCreators. “Data en AI zijn dan ook onmisbaar geworden in deze sterk digitaliserende wereld. Toch zitten we nog steeds in een soort overgangsfase wat zorgt voor groeipijnen. Het is dan ook belangrijk dat we kritisch blijven en dat we meer diversiteit en disciplines betrekken bij de ontwikkeling van AI voordat het wordt geïmplementeerd. Op deze manier kunnen we de technologie verantwoord inzetten en profiteren van de vele voordelen die AI biedt.”

Voorspellingen


Deze content bevat voorspellingen waarvan ook jij kan aangeven of je denkt dat ze gaan uitkomen of niet. Aan het eind van het jaar kijken we samen terug op welke voorspellingen het beste zijn geweest.

Ik doe mee!

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (5 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over BrainCreators
BrainCreators is de specialist in digitale inspecteurs, die inzetbaar zijn voor de automatische inspectie van ruimten, objecten en oppervlakten. Digitale inspecteurs zijn software as a service oplossingen, die inspectiewerk sneller, goedkoper, consistent en veiliger maken door menselijke experts te ontlasten. Elke digitale inspecteur kloont de kennis van een menselijke expert en maakt de toepassing ervan eindeloos schaalbaar.
Meer over BrainCreators
Disclaimer
Deze content bevat voorspellingen die slechts een mening weerspiegelen op de datum van deze content en waarvan de uitkomst onzekerheden met zich meebrengt. Aan deze voorspellingen en/of trends kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.

Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.