De organisaties GetFIT en PAQT hebben in samenwerking met het Centrum voor Belevingspsychologie een nieuw platform ontwikkeld om vitaliteitsproblemen op de werkvloer tegen te gaan. Uniek aan de FITanalyse is dat er uitgebreid onderzoek is gedaan naar onbewuste processen. Door dit te combineren met bestaande kennis en onderzoeksresultaten, kunnen vitaliteitsproblemen eerder gesignaleerd worden.
‘Steeds meer organisaties willen vitaliteitsproblemen in een vroeg stadium voorkomen.’ legt Jorik Vissers, directeur bij GetFIT uit. ‘Vanuit GetFIT zijn we gaan onderzoeken hoe we vitaliteit van de hele organisatie kunnen meten, zowel fysiek als mentaal. Er bleek geen bestaande oplossing te zijn, dus toen hebben we besloten om zelf een tool te ontwikkelen. En wat onze tool zo uniek maakt, is dat we ook onbewuste denkprocessen analyseren.’
Onbewuste patronen meten
GetFIT heeft voor de ontwikkeling van deze analyse de hulp ingeschakeld van het Centrum voor Belevingspsychologie. De experts bij dit centrum combineerde bestaande literatuur en onderzoek, met nieuw onderzoek naar onbewuste denkpatronen. Door een online vragenlijst met een paar testen te verrijken, kunnen ook zaken zoals intrinsieke motivatie en zelfbeeld beter gemeten worden. En dit levert betere inzichten op over vitaliteit op de werkvloer.
Digitalisering met PAQT
Het platform dat GetFIT hiervoor heeft laten ontwikkelen is nieuw op de markt. Voor de realisatie sloegen zij de handen ineen met PAQT, een softwareontwikkelaar uit Utrecht. Robert Horsmans, oprichter en eigenaar van PAQT, kijkt terug op een fijne samenwerking. ‘Jorik had een innovatief idee, samen zijn we gaan inventariseren wat nodig was. Een platform zoals dit verwerkt veel privacygevoelige data, dus dit moet voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. De techniek is complex, maar het is ons gelukt om de test en vragenlijst voor de gebruikers laagdrempelig en eenvoudig te houden. Het is een product dat echt impact kan maken bij organisaties.’
Vitaliteitsplan
Bedrijven die gebruik maken van het nieuwe platform krijgen toegang tot een online omgeving. Hier kunnen collega’s een vragenlijst invullen en een paar kleine tests uitvoeren, in totaal neemt dit enkele minuten in beslag. Alle data wordt anoniem verzameld en het bedrijf krijgt op basis van de input een uitgebreide analyse, verdeeld in acht verschillende thema’s. Hiervan zijn er vier gericht op mentale vitaliteit en vier op fysieke vitaliteit. Op basis van de analyse wordt een organisatie-vitaliteitsplan opgesteld, individuele uitslagen blijven anoniem maar het is wel mogelijk om benchmarks uit te voeren. Medewerkers die de vragenlijst hebben ingevuld ontvangen naderhand specifieke informatie over welke stappen zij kunnen zetten naar verbetering.
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.