Klantgerichte Finance-afdeling heeft veel invloed in organisatie

De andere afdelingen vinden Finance zelfs het meest invloedrijk van alle afdelingen

| Workday | 3 min | 13 december 2021 14:44
Afbeelding: Perceptiekloof tussen Finance en het bedrijf over hoe Finance de business betrekt en de vaardigheden die Finance laat zien | Copyright: Workday
Bijna 70% van de niet-financiële afdelingen gaan ervan uit dat de directie Finance zeer belangrijk vindt bij de besluitvorming. Dit blijkt uit recent onderzoek door de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met Workday, PLUC!, Agium, Finance on a Mission en het Finance Transformation Forum. Uit dat onderzoek blijkt ook dat hoe klantgerichter Finance is, des te meer invloed het heeft in het besluitvormingsproces.

Het jaarlijkse onderzoek ‘Finance in the Digital Era’ naar de ontwikkelingen in de transformatie van Finance, is dit keer gericht op de rol van de financiële afdeling, vanuit de perceptie van Finance zelf en vanuit die van Marketing & Sales, Operations & Supply Chain, ICT en HR. “Er zit nog wel een verschil in hoe Finance naar zichzelf kijkt en hoe andere afdelingen de rol en impact van Finance beschouwen,” zegt onderzoeker Professor Frank Verbeeten, hoogleraar Accounting aan de Universiteit van Amsterdam.

Verschil in perceptie

Zo heeft Finance het idee dat het de business steeds betrekt bij de besluitvorming en dat het altijd de belangen van de business voor ogen houdt. Zo’n 73% van de financiële managers zegt de business bij meetings te betrekken om een goed beeld van de specifieke behoeften te krijgen. Van de niet-financiële managers denkt nog niet de helft (47%) dat dat zo is. Ook bij andere stellingen is er een groot verschil in de perceptie. ‘Finance is nadrukkelijk bezig om verschil van inzichten bij (of tussen) andere afdelingen op te lossen’: bij Finance is 69% het daarmee eens, bij de anderen 18%. ‘Finance luistert actief naar de business’: Finance 72%, de rest 41%.

Klant- en marktgerichtheid van Finance

Finance beschouwt de eigen afdeling als markt- en klantgericht. Ruim 90% van de ondervraagden die werkzaam zijn bij Finance, is het (zeer) eens met de stelling dat het financiële team een goed beeld heeft van zijn klanten en bijna 80% is het er (zeer) mee eens dat het een sterke marktoriëntatie heeft. Over het algemeen speelt Finance een belangrijke rol bij het bepalen van de klantstrategie van een organisatie. Als bewaker van de cijfermatige kant van de businesscase, kan Finance een solide basis leggen onder verschillende marktscenario’s. Finance kan er zo toe bijdragen dat in een vroeg stadium middelen worden vrijgemaakt voor nieuwe initiatieven en dat is een belangrijke voorwaarde voor succes in de toekomst, aldus een van de respondenten.

“De rol van Finance wordt steeds belangrijker in organisaties,” zegt Rob Cools, Finance Transformation Specialist bij Workday. “Dankzij continue planning en forecasting en het beschikbaar maken van realtime, eenduidige data, kan Finance een nadrukkelijke bijdrage leveren aan de beslissingen en plannen van de business. Door relevante data direct inzichtelijk te maken in het business proces, legt Finance een solide basis onder de betere klant- en marktgerichtheid van organisaties.”

Overige opvallende resultaten van Finance in the Digital Era 2021:
  • 49% van de organisaties zegt moeite te hebben om betrouwbare en gevalideerde data te krijgen voor de besluitvorming
  • 47% zegt moeite te hebben om op tijd over data te beschikken voor de besluitvorming
  • Voor het financiële team zijn de belangrijkste ‘klanten’: de CFO (97%), het lokale management (96%) en de CEO (93%)
  • Over de automatisering en standaardisering van financiële processen: 35-50% heeft diverse Finance-activiteiten grotendeels gestandaardiseerd, ongeveer 30% zegt nauwelijks gestandaardiseerde Finance-processen te hebben
  • Meest gebruikte technologie in Finance: datavisualisatie/BI (75%), cloudtechnologie (50%), RPA (38%), data-analytics (34%)

Over het onderzoek

In 2021 voerden de Universiteit van Amsterdam, Workday, Agium, Finance Transformation Forum en Finance on a Mission weer gezamenlijk onderzoek uit naar de transformatie van Finance in het digitale tijdperk. Daarbij is dit jaar een volledig nieuwe invalshoek toegevoegd, namelijk hoe andere afdelingen van de organisatie kijken naar Finance. Voor het onderzoek antwoordden meer dan 120 respondenten op de vragenlijst en werd input van ruim 100 Finance Executives verzameld in verschillende (digitale) bijeenkomsten. Het onderzoek geeft daarmee een representatief beeld van de voortgang van de Finance Transformatie en klantgedrevenheid van Finance.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Workday
Workday is een toonaangevende leverancier van enterprise-cloudapplicaties voor finance en human resources, die klanten helpen zich aan te passen aan en te ontwikkelen in een veranderende wereld. Workday applicaties voor financieel management, human resources, planning, spend management en analytics zijn door duizenden organisaties wereldwijd, van middelgrote organisaties tot de Fortune 50 companies in bijna elke sector, in gebruik.
Workday, Inc. Alle rechten voorbehouden. Workday, het logo van Workday, VIBE, VIBE Central en VIBE Index zijn geregistreerde merken van Workday, Inc., sommige geregistreerd in de United States en elders. Alle andere merk- en productnamen zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectieve houders.
Meer over Workday
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.