Apache pandemie in cijfers

44% van de bedrijfsnetwerken in Nederland heeft een poging tot misbruik gehad

| Check Point | 2 min | 14 december 2021 14:10
Copyright: Check Point
In navoling van de berichtgeving over het Apache Log4j-lek gisteren, deelt Check Point meer inzichten rondom de situatie in Nederland. Omdat het lek een groot event is, is dit een zich ontwikkelende situatie die voortdurend verandert.

Cijfers

  • Op sommige momenten zag Check Point Research (CPR) meer dan 100 hacks per minuut gerelateerd aan Log4j;
  • CPR heeft al meer dan 846.000 aanvallen gedocumenteerd, in slechts 72 uur na de eerste uitbraak;
  • 46% van die pogingen werd gedaan door bekende kwaadwillende groepen;
  • Meer dan 40% van de bedrijfsnetwerken wereldwijd ondervond poging tot misbruik;
  • CPR zag meer dan 60 nieuwe varianten van de oorspronkelijke exploit in minder dan 24 uur;
  • 44% van de bedrijfsnetwerken in Nederland heeft een poging tot misbruik gehad

Zahier Madhar, security engineer bij Check Point Software in Nederland, zegt: “Dit is duidelijk een van de ernstigste kwetsbaarheden op internet van de afgelopen jaren en het verspreidt zich als een lopend vuurtje. In tegenstelling tot andere grote cyberaanvallen waarbij één of een beperkt aantal software betrokken is, is Log4j in principe ingebed in elk op Java gebaseerd product of elke webservice. Het is erg moeilijk om het handmatig te herstellen. Degenen die geen beveiliging implementeren, zijn waarschijnlijk al gescand door kwaadwillende actoren. Het is daarom essentieel voor security teams om meteen werk te maken en de nodige beveiliging te implementeren. Momenteel zien we dat wereldwijd respectievelijk resellers (VAR) en systemintegrators (52,5%), onderzoek/educatie (49,4%) en de consultancy sector (42,9%) het meest worden getarget.

Ik merk dat organisaties in Nederland zich zorgen maken en zich afvragen of ze goed genoeg beveiligd zijn. De onrust is merkbaar, we worden veel benaderd voor advies. Een vulnerability als deze is natuurlijk ook beangstigend. De mogelijkheden van de hacker zijn ongekend, van het cryptomining to ransomware. Daarnaast laten de cijfers ook zien dat hackers er daadwerkelijk volop mee bezig zijn."

Meer informatie in dit blog 'The numbers behind a cyber pandemic - detailed dive', met onderaan het artikel ook een breakdown per land evenals een rangschikking van de impact van dit beveiligingslek per sector.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Check Point
Check Point Software Technologies (NASDAQ: CHKP) biedt cybersecurity-oplossingen voor overheden en enterprises wereldwijd. Het beschermt klanten tegen cyberaanvallen met een ongeëvenaarde vangstratio van malware, ransomware en andere soorten aanvallen. Check Point biedt een multi-level security-architectuur die de netwerken tot en met de mobiele toestellen van bedrijven beschermt.
Meer over Check Point
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.