Utrecht zet in op IT-banen met opening TechGrounds Overvecht

IT-opleider opent vierde tech-hub voor verborgen talent

| TechGrounds | 4 min | 17 december 2021 9:33
Copyright: TechGrounds
  • Gratis IT-opleidingen in Utrechtse wijk Overvecht mét baangarantie
  • Jaarlijks 75 mensen opleiden en plaatsen via ‘dedicated’ klassen
  • Anders kijken naar talent en nauwe samenwerking met bedrijfsleven dringt tekorten terug
TechGrounds opent een nieuwe locatie in de Utrechtse wijk Overvecht. Het is de vierde fysieke locatie van het inmiddels landelijke initiatief dat ‘tech-hubs’ in wijken opzet en verborgen IT-talent activeert. Na eerdere succesvolle vestigingen in Amsterdam Nieuw-West, Zuidoost en Rotterdam Zuid, gaat TechGrounds nu in samenwerking met Capgemini, AWS re/Start, Salesforce, UTC, UWV en gemeente Utrecht tech-opleidingen en -banen toegankelijk maken voor verborgen talenten in de wijk Overvecht.

De afgelopen maanden heeft de buurt Overvecht kennisgemaakt met TechGrounds en de eerste groep van twaalf deelnemers rond deze maand de opleiding tot ‘cloud engineer’ af. Na de opstartfase van de afgelopen maanden in de Utrechtse wijk Overvecht, wil TechGrounds vanaf nu jaarlijks 75 mensen mét baangarantie opleiden. Hiervoor zijn in samenwerking met lokale partners Capgemini, AWS re/Start, Salesforce, UTC, UWV en gemeente Utrecht, ‘dedicated’ klassen opgezet. Daarin worden deelnemers vanuit de directe behoefte van het bedrijfsleven opgeleid.

Net als in de andere vestigingen ligt in vestiging ‘Utrecht Overvecht’ de focus op vrouwen (+50%), culturele diversiteit én in het bijzonder mensen die momenteel werkloos zijn of in een niet-duurzame baan zitten. “Er is veel vraag naar werknemers in de IT. Door nu met TechGrounds te investeren in Overvecht verwachten we dat veel werkzoekenden uit de wijk een duurzame baan vinden in deze kansrijke sector.”, aldus Wethouder Linda Voortman (Werk en Inkomen).

“Na onze succesvolle start op meerdere locaties in Amsterdam en Rotterdam zijn we verheugd om met bestaande en nieuwe partners in Utrecht te landen. Samen met de Utrecht Tech Community gaan we werkzoekenden opleiden vanuit de behoefte van het bedrijfsleven dat hard op zoek is naar talent. In en rond Utrecht zijn veel partijen die ons steunen met kennis, netwerk en startkapitaal en we kijken met trots uit naar de eerste lichting ‘TechGrounders’ die gegarandeerd hun weg gaat vinden binnen de aangesloten bedrijven.”, aldus Abdessamad Dari, managing director TechGrounds Utrecht.

Vernieuwd opleidingsaanbod

In Utrecht introduceert TechGrounds een nieuw opleidingstraject genaamd ‘TechSupport’. Dit leer-werktraject leidt verborgen talenten, met minimaal MBO3/4 denk- en werkniveau, in vier weken op tot IT helpdeskmedewerker. Na vier weken gaan de deelnemers vier dagen aan het werk bij een werkgever en komen één dag per week terug naar TechGrounds voor ‘upskilling’ en ‘coaching’. Na zes maanden hebben ze het volledige traject afgerond en gaan ze fulltime aan de slag bij hun werkgever.

“TechGrounds groeit. In het aantal locaties, partners en verschillende opleidingen, maar ook in het aantal deelnemers dat een baan in tech vindt. Ons gratis opleidingsprogramma, zonder vereiste vooropleiding, is geëvolueerd tot een opleiding die naadloos aansluit op de behoefte van het bedrijfsleven. Waar we deelnemers eerder alleen actief ‘matchten’ aan bedrijven, leiden we nu deelnemers via ‘dedicated’ klassen direct op voor een openstaande rol bij een aangesloten organisatie. Onze partners gaan daarmee actief het tekort aan tech-talent te lijf en dragen hiermee tegelijkertijd bij aan kansengelijkheid in tech.”, aldus Saskia Verstege, managing director bij TechGrounds.

Groeiend aantal partners kijkt anders naar talent

Door anders naar talent te kijken wil TechGrounds, samen met de Utrechtse partners, maar ook met o.a. Randstad, MediaMonks, Deloitte, KPN, Rabobank, Technicom en bijvoorbeeld Hema, de oplopende tekorten op de IT-arbeidsmarkt te lijf gaan. Waar tot voor kort kandidaten op basis van een cv werden afgewezen, vanwege gebrek aan ervaring of specifieke vaardigheden, wordt er nu door steeds meer partners gekeken naar talent en leervermogen. “Deelnemers ontwikkelen op technisch vlak, maar vooral ook op persoonlijk vlak. Het is mooi om te zien dat het vertrouwen om deel te nemen aan de arbeidsmarkt met de dag groeit, aldus Sebnem Ozec, Corporate Recruiter bij Capgemini Financial Services.

TechGrounds Group duikt Nederlandse wijken in

De komende jaren streeft TechGrounds ernaar om uit te breiden naar zes vestigingen. Almere en Eindhoven staan bovenaan de lijst. Vanaf 2023 moeten er jaarlijks 250 mensen vanuit het TechGrounds traject gegarandeerd in een tech-baan in het bedrijfsleven instromen. De snelle groei van TechGrounds is mede te danken aan de almaar stijgende vraag naar IT-talent en de samenwerkingsbereidheid vanuit het bedrijfsleven, dat in toenemende mate oog heeft voor diversiteit en inclusie. In het doel om de mismatch op de IT-arbeidsmarkt op te lossen, zijn de krachten van TechGrounds gebundeld met die van TekkieWorden, ‘s Nederlands grootste gids naar studeren en werken in IT. Samen bieden zij het volledige traject aan van kennismaking met alle IT-domeinen & IT-opleiders, tot een opleiding en baan in IT.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over TechGrounds
TechGrounds brengt tech-ondernemerschap en digitale vaardigheden naar kwetsbare communities en wijken, zodat tech van iedereen wordt. TechGrounds is een initiatief van TechConnect, voortkomende uit de Amsterdam Economic Board en het Brusselse MolenGeek en werkt samen met Amazon Web Services (AWS) en Salesforce. Daarnaast zijn JP Morgan, EFRO, en de initiatiefnemers van TechConnect: Rabobank, Booking.com, TomTom, opleidingsfonds CA-ICT. 
Meer over TechGrounds
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.