Het aantal dagelijks ontdekte nieuwe schadelijke bestanden groeit met 5,7% tot 380.000 in 2021

Groei correleert met de voortdurende stijging van het aantal apparaten dat wereldwijd wordt gebruikt

| Kaspersky | 3 min | 17 december 2021 12:54
In 2021 ontdekten de detectiesystemen van Kaspersky 380.000 nieuwe schadelijke bestanden per dag, wat duidt op een toename van 5,7 procent ten opzichte van 2020. Deze groei correleert onder andere met de voortdurende stijging van het aantal apparaten dat wereldwijd wordt gebruikt.

De detectiesystemen van Kaspersky ontdekten de afgelopen 12 maanden dagelijks gemiddeld 380.000 nieuwe schadelijke bestanden, een groei van 20.000 per dag ten opzichte van het voorgaande jaar. De meeste bedreigingen (91%) vonden plaats via WindowsPE-bestanden - een bestandsindeling die specifiek is voor Windows-besturingssystemen. In 2021 begonnen cybercriminelen echter actiever dan ooit tevoren bedreigingen te verspreiden die bedoeld zijn voor Linux-besturingssysteem. Als gevolg daarvan groeide het aantal gedetecteerde malware en ongewenste software voor Linux met 57 procent.

Meer dan de helft (54%) van de bedreigingen die door Kaspersky's systemen werden gedetecteerd, bestond uit niet nader gespecificeerde Trojan horses. Terwijl veel soorten bedreigingen in 2021 een afname in volume lieten zien ten opzichte van 2020, groeide Trojan Droppers met 2,24 procent ten opzichte van 2020. Dit type malware is bijzonder gevaarlijk omdat deze programma's zijn ontworpen om andere, meer geavanceerde malware op het apparaat van een slachtoffer te installeren. Daarnaast was er een opmerkelijke toename van het aantal gedetecteerde computerwormen (117,5%) en was goed voor 9 procent van het totaal aantal bedreigingen. Deze programma's kunnen zichzelf vermenigvuldigen en zich zelfstandig verspreiden zodra ze het systeem binnendringen. Ten slotte steeg het aandeel van virussen met 27 procent tot 10 procent.

Denis Staforkin, security expert bij Kaspersky: "In het afgelopen jaar ontdekten we 20.000 schadelijke bestanden per dag meer ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit was niet onverwacht – de activiteit online is nog steeds op zijn hoogtepunt als gevolg van de wereldwijde adoptie van werken op afstand. Bovendien betekent de grote verschuiving naar werken op afstand ook dat er wereldwijd meer apparaten worden gebruikt. Dat leidt tot een groter aanvalsoppervlak en dus een grotere blootstelling aan bedreigingen. Het verbeteren van de digitale geletterdheid en het up-to-date houden van security-oplossingen zijn daarom twee uiterst belangrijke taken voor gebruikers vandaag de dag."

Deze bevindingen maken deel uit van Kaspersky Security Bulletin (KSB) - een jaarlijkse reeks voorspellingen en analytische rapporten over belangrijke verschuivingen binnen de cybersecuritywereld. Meer informatie over andere KSB-stukken zijn hier te vinden.

Securitytips

Om jezelf te beschermen tegen mogelijke aanvallen, is het verstandig om alleen applicaties te downloaden en installeren van vertrouwde bronnen. Daarnaast helpt het ook om tweestapsverificatie aan te zetten en altijd updates te installeren. Sommige updates kunnen kritieke securityproblemen oplossen.

Specifiek voor organisaties is het belangrijk om gebruik te maken van sterke wachtwoorden voor toegang tot bedrijfssystemen en van multi-factor authenticatie voor toegang tot diensten op afstand. Maar denk bijvoorbeeld ook aan security-oplossingen als Kaspersky Endpoint Security for Business of Kaspersky Optimum Security voor effectieve endpointbescherming.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Kaspersky
Kaspersky is een wereldwijd opererend cybersecuritybedrijf opgericht in 1997. Zowel consumenten, overheidsinstanties als bedrijven vertrouwen op de uitgebreide expertise op het vlak van dreigingsinformatie en de meest geavanceerde beveiligingsoplossingen en -diensten van Kaspersky ter bescherming van kritieke infrastructuren en (eco)systemen.
Meer over Kaspersky
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.