Scams opnieuw grootste misdaadvorm binnen crypto

Meer dan $7,7 miljard aan cryptocurrency schade

| Chainalysis | 2 min | 17 december 2021 14:13
Afbeelding: Totale cryptocurrency-waarde verzonden en ontvangen door illegale entiteiten vs. illegaal aandeel van alle cryptocurrency-activiteiten | Copyright: Chainalysis
Scams waren opnieuw de grootste vorm van misdaad binnen crypto. Wereldwijd werd meer dan $ 7,7 miljard aan cryptocurrency van slachtoffers afgenomen door middel van scams. Dit blijkt uit het eerste deel van het nieuwe 2022 Crypto Crime Report van Chainalysis. De komende weken deelt de leider op het gebied van blockchain-analyse meer resultaten van hun onderzoek naar op crypto-gebaseerde misdaad.

Het eerste onderdeel in de serie richt zich op cryptocurrency scams en toont dat zogenaamde Rug Pulls een van de grootste dreigingen vormt. Het eerste onderzoek in het kort:
  • Scams waren opnieuw de grootste vorm van cryptocurrency-gebaseerde criminaliteit naar transactievolume, met meer dan $ 7,7 miljard aan cryptocurrency dat werd ontvreemd van slachtoffers wereldwijd. Dit vertegenwoordigt een stijging van 81% ten opzichte van 2020, een jaar waarin scamming activiteit aanzienlijk daalde ten opzichte van 2019.
  • De opkomst van rug pulls - een relatief nieuw type van oplichting dat vooral veel voorkomt in het DeFi-ecosysteem - droeg bij aan de stijging van de scam inkomsten in 2021. Rug pulls is een scam waarbij de ontwikkelaars van een cryptocurrency-project - vaak een nieuw token - het onverwacht verlaten, waarbij ze de fondsen van gebruikers meenemen.
  • Gecentraliseerde exchanges vormen de meeste populaire cryptocurrency-diensten, vooral voor nieuwe gebruikers. Het is daarom geen verrassing dat de meeste slachtoffers van oplichting geld naar die scams sturen vanaf hun exchange-accounts.
De komende weken kan je daarnaast meer onderzoek verwachten over crypto-gerelateerde misdaad. Denk hierbij onder andere aan thema’s zoals:
  • Malware
  • Ransomware
  • Witwassen
  • NFT-fraude

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Chainalysis
Chainalysis is de wereldwijde marktleider in het analyseren van cryptocurrency blockchains om data, software, diensten en onderzoek te leveren aan overheidsinstanties, beurzen, financiële instellingen en verzekerings- en cyberbeveiligingsbedrijven.
Meer over Chainalysis
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.