De roaring twenties voor data

Wat kunnen we verwachten in 2022?

| Celonis | 2 min | 20 december 2021 10:22
Afbeelding: Professor Wil van der Aalst, Chief Scientist bij Celonis | Copyright: Celonis
Het jaar 2022 kunnen we misschien wel zien als de start van de ‘roaring twenties’ van deze eeuw. De pandemie zorgt al een tijd voor een zeer bewogen periode met links en rechts verschillende digitale transformaties voor allerlei organisaties, wat nu overgaat in het nieuwe normaal. Hoe ziet dat nieuwe normaal eruit en wat kunnen organisaties het komende jaar verwachten op het gebied van data, process mining en execution management? Wil van der Aalst, Chief Scientist bij Celonis, deelt drie belangrijke ontwikkelingen.

1. Complexere processen en interacties analyseren

Het wordt steeds beter mogelijk om ingewikkelde processen in kaart te brengen. Er zal een verschuiving plaatsvinden van het analyseren van één geïsoleerd proces, naar het in kaart brengen van de interactie tussen meerdere processen. Dit wordt ‘object-centric process mining’ genoemd. Een ontzettend belangrijke ontwikkeling waardoor we kunnen kijken naar de interacties binnen één organisatie, maar ook tussen verschillende organisaties. Om dit te kunnen doen, analyseren bedrijven grotere, complexere dataverzamelingen. Uit deze analyses kunnen zij verrassende conclusies trekken en nieuwe acties bepalen.

2. Beslissingen maken op basis van hybride intelligentie

Als een situatie lange tijd stabiel is, is het mogelijk om bepaalde zaken redelijk accuraat te voorspellen. Je kan ook denken om binnen processen repetitieve zaken te automatiseren. Er zijn echter veel veranderlijke of nieuwe situaties die een stuk lastiger te voorspellen of automatiseren zijn. Om beslissingen te maken over deze situaties is menselijke interpretatie en intelligentie nodig. Process mining kan hierbij ondersteunen. Deze technologie laat namelijk precies zien wat de situatie op een specifiek moment is. Op basis van deze ontzettend waardevolle informatie, kunnen menselijke beslissingen worden gemaakt.

3. Datademocratisering stelt iedereen in staat om met data te werken

Het inzetten van data om (bedrijfs)doelen te bereiken overstijgt de IT-afdeling. Datademocratisering wordt steeds belangrijker. Iedereen binnen een organisatie zal in staat zijn om real-time data te gebruiken om resultaten te behalen. Niet alleen tech experts gaan aan de slag met data, maar ook voor werknemers met andere rollen en zonder technische kennis is het steeds beter mogelijk om data-intensiteit op te bouwen en te gebruiken om werk gedaan te krijgen. Het doorvoeren van datademocratisering is een continu proces dat in veel gevallen ook een cultuurverandering binnen de organisatie vereist.

Voorspellingen


Deze content bevat voorspellingen waarvan ook jij kan aangeven of je denkt dat ze gaan uitkomen of niet. Aan het eind van het jaar kijken we samen terug op welke voorspellingen het beste zijn geweest.

Ik doe mee!

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Celonis
Celonis is een softwarebedrijf dat de Intelligent Business Cloud aanbiedt, een oplossing gebaseerd op process mining-technologie. Als marktleider in process mining, helpt Celonis bedrijven snel inzicht te krijgen in operationele processtromen voor het optimaliseren van hun bedrijfstransformatie. Dit resulteert in besparingen en tegelijkertijd zorgt het voor een hogere klanttevredenheid.
Meer over Celonis
Disclaimer
Deze content bevat voorspellingen die slechts een mening weerspiegelen op de datum van deze content en waarvan de uitkomst onzekerheden met zich meebrengt. Aan deze voorspellingen en/of trends kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.

Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.