2022 is het jaar van developer experience!

Wat kunnen we volgend jaar verwachten in deze digitale wereld?

| VMware Tanzu | 4 min | 20 december 2021 14:49
De wereld van vandaag is sterk afhankelijk van moderne technologieën en zijn essentieel om digitaal zakendoen te versnellen. Een efficiënte digitale transformatie is dan ook voor veel organisaties cruciaal geworden omdat het een snellere levering van geavanceerde diensten en processen ondersteund. Geen wonder dat Single-Cloud en hybride benaderingen worden vervangen door Multi-Cloud strategieën. Maar wat kunnen we volgend jaar verwachten in deze digitale wereld? VMware Tanzu kondigt vandaag zijn voorspellingen voor 2022 aan.

De voorspellingen voor 2022:

De developer experience van Kubernetes gaat verbeteren

Met Kubernetes als de standaard voor Cloud-Native applicaties, krijgen developers steeds meer ervaring met de technologie. Volgens het The State of Kubernetes 2021 rapport van VMware maakt 65% van de bedrijven gebruik van Kubernetes in productie (een stijging ten opzichte van de 59% in 2020). De implementatie van Kubernetes en de developer experience van Kubernetes is echter nog steeds een uitdaging. In 2022 zullen we een betere Kubernetes experience voor developers zien en op zijn beurt meer focus van de industrie op het verbeteren van de developer experience. Hierdoor zal er meer innovatie, flexibiliteit en verhoogde productiviteit mogelijk zijn zonder de wrijving of complexiteit van het verleden.

Dit zal worden gedaan door middel van oplossingen die meerdere abstractielagen bovenop Kubernetes bieden, zodat developers zich kunnen richten op het schrijven van code en sneller tot productie kunnen komen. Hierdoor hoeven ze zich niet meer bezig te houden met operationele taken. Dankzij applicatiebewuste platforms zullen developers een superieure experience krijgen, ongeacht hun kennis of vaardigheden met Kubernetes. Door gebruik te maken van applicatie bewuste platforms kunnen developers hun verschillende workloads meenemen, in de wetenschap dat hun applicaties zonder veel wrijving verbonden zullen zijn met de juiste logging en observability systemen. De behoefte aan een modulaire PaaS is nu meer dan ooit duidelijk, omdat het de sleutel is die de productiviteit van DevOp-teams ontsluit. Dit niveau van infrastructuurabstractie verwijdert de complexiteit uit Kubernetes en het operationele werk dat de experience van developers heeft belemmerd. Het biedt developers daarnaast een eenvoudiger pad om code consistenter te implementeren.

De legacy en toekomst van infrastructuur is ontstaan dankzij Kubernetes en Multi-Cloud

De adoptie van Kubernetes bereikt in 2022 een hoogtepunt omdat steeds meer organisaties en developers Kubernetes (K8) gaan omarmen. Organisaties willen, na een jaar van snelle veranderingen, investeren in technologieën die hen meer flexibiliteit bieden om eenvoudig te schalen en resources toe te wijzen, waardoor ze zich snel kunnen aanpassen aan veranderende behoeftes. Daarnaast is de Multi-Cloud inmiddels een strategie geworden, waarmee organisaties samengestelde en aanpasbare bedrijfsmodellen kunnen realiseren. Een Multi-Cloudstrategie biedt de flexibiliteit om workloads tussen Clouds te verplaatsen op manieren die de efficiëntie, kosten en compliance optimaliseren. Ook bedrijven erkennen de Multi-Cloud voordelen van Kubernetes. Volgens het The State of Kubernetes 2021 rapport van VMware geeft 65% van de bedrijven aan Kubernetes in productie te gebruiken. 39% geeft aan dat het hun overstap naar de Cloud mogelijk heeft gemaakt, waarbij 28% zegt dat Kubernetes de kosten van de publieke Cloud heeft verlaagd. Vanwege de overdraagbaarheid van workloads en geautomatiseerde schaalbaarheid helpt Kubernetes de Multi-Cloudstrategieën van organisaties te versnellen. Naarmate Kubernetes meer mainstream wordt, zullen we ook zien dat meer bedrijven het app-moderniseringsproces starten in de infrastructuur laag. Zij zullen op hun beurt op zoek gaan naar een consistent, op Kubernetes gebaseerd platform dat op schaal en op iedere Cloud kan draaien.

Spring zal modernisering van apps stimuleren in 2022

In 2022 zal Spring Boot met Kubernetes het platform bij uitstek zijn voor app modernisering vanwege zijn grote community ecosysteem en bewezen staat van dienst. Volgens het Jrebel Java Developer Productivity rapport uit 2021 is 69% van de belangrijkste applicaties van klanten ontwikkeld met oudere Java en zijn organisaties klaar voor modernisering. Daarnaast blijkt uit een Jakarta EE Developer Survey rapport dat 60% van de ondervraagde respondenten Spring/Spring Boot noemt als het leidende framework voor het bouwen van Cloud-Native applicaties. Door prioriteit te geven aan de productiviteit en flexibiliteit van developers kunnen organisaties gedijen en app moderniseringsdoelen halen in een wereld die steeds digitaler wordt en waarin business requirements van de ene op de andere dag kunnen veranderen.

Zelfs nu moderne architectuurpatronen en Multi-Cloud infrastructuur de norm worden, blijven software engineers Spring gebruiken om productieresultaten te leveren. Het VMware State of Spring 2021 rapport laat een sterke, aanhoudende adoptie van Spring zien, met 61% van de ondervraagde organisaties die zeggen dat Spring hun primaire of enige development platform is. Met Spring kunnen developers bijblijven met moderne architectuurstijlen zonder nieuwe talen of frameworks te leren en productiesoftware snel, veilig en schaalbaar te laten draaien. DevOps-teams zullen blijven vertrouwen op Spring om applicaties te bouwen. Hierdoor kunnen ze voordeel halen uit de infrastructuurontwikkelingen van vandaag en tegelijkertijd agility ontsluiten.

Voorspellingen


Deze content bevat voorspellingen waarvan ook jij kan aangeven of je denkt dat ze gaan uitkomen of niet. Aan het eind van het jaar kijken we samen terug op welke voorspellingen het beste zijn geweest.

Ik doe mee!

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over VMware Tanzu
Om vandaag op de markt te winnen, moet u investeren in zowel uw mensen als uw technologie. Maak uw teams vrij om complexere uitdagingen aan te gaan. Gebruik flexibele, cloud-native ontwikkelingsmethoden en -tools. Upgrade uw oude systemen naar nieuwe native runtimes in de cloud. Dit soort transformatie op bedrijfsschaal is niet eenvoudig. Maar met VMware Tanzu kunt u het tempo van verandering versnellen. We helpen de manier waarop uw bedrijf werkt te heroverwegen en er een onderneming van de volgende generatie van te maken. We doen dit met een portfolio van oplossingen om uw applicatie en infrastructuur te moderniseren.
Meer over VMware Tanzu
Disclaimer
Deze content bevat voorspellingen die slechts een mening weerspiegelen op de datum van deze content en waarvan de uitkomst onzekerheden met zich meebrengt. Aan deze voorspellingen en/of trends kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.

Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.

Nog een artikel lezen?


Vorige artikel
Volgende artikel
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.