Van ‘nice to have’ naar noodzaak: waarom iedere stad slimme verlichting zou moeten overwegen

Straatverlichting zorgt er niet alleen voor dat we niet helemaal in het donker over straat moeten, het verbetert ook de algehele veiligheid

| Axis Communications | 3 min | 21 december 2021 10:22
Afbeelding: De Observer Sustainder | Copyright: Axis Communications
Vandaag gaat de winter officieel van start en worden de dagen kouder en korter. Dat betekent ook dat het buiten sneller donker wordt en de lantaarnpalen volop overuren draaien. Straatverlichting zorgt er niet alleen voor dat we niet helemaal in het donker over straat moeten, het verbetert ook de algehele veiligheid.

Uit onderzoek[1] van Axis Communications blijkt dat bijna 80 procent van de Nederlanders (79%) goede verlichting op straat belangrijk vindt. Zes op de tien Nederlanders (63%) voelt zich bovendien veiliger op straat met openbaar cameratoezicht. Maar hoe kan slimme verlichting de veiligheid en leefbaarheid van steden verhogen? Epko van Nisselrooij, Key Account Manager End Customers en Smart City-specialist bij Axis Communications, legt aan de hand van vier redenen uit waarom iedere stad slimme verlichting zou moeten overwegen.

1. Het vergroot het veiligheidsgevoel

Slimme lantaarnpalen kunnen ervoor zorgen dat mensen zich veiliger voelen als ze in het donkerst van de nacht over straat moeten. De palen gaan automatisch aan of worden lichter wanneer je voorbijfietst of -loopt. En bevind je je in een nare of gevaarlijke situatie? Dan is er ook een camera en noodknop aanwezig, die je met één druk op de knop direct in verbinding brengt met de meldkamer of alarmcentrale.

2. Het verbetert handhaving van openbare wegen

Daarnaast kunnen slimme lantaarnpalen handhavers een handje helpen. De sensoren in slimme palen geven namelijk binnen no-time een analyse van plekken waar vaak meldingen zijn van overlast of vervuiling. Zo kunnen ze helpen met het creëren van een veiligere omgeving door lokale autoriteiten in te schakelen wanneer er sprake is van geluidsoverlast of verminderde luchtkwaliteit.

3. Het zorgt voor minder energieverbruik

Behalve veiligheid en handhaving, is het verminderen van energieverbruik een belangrijk aandachtspunt voor steden. Stiekem zijn er behoorlijk veel lantaarnpalen; je vindt ze op bijna iedere hoek van elke straat. Openbare verlichting alleen is al verantwoordelijk voor één à twee procent van het landelijke energieverbruik. Met behulp van slimme verlichting kunnen steden de CO2-uitstoot en het energieverbruik verminderen2. Momenteel werkt veel openbare verlichting aan de hand van een tijdsklok, maar dat kan efficiënter. Dynamische (slimme) verlichting reageert op de omgeving en met behulp van een PIR-sensor of camera kan verlichting aangezet worden of de lichtsterkte gewijzigd worden. Zo voorkom je onnodig energieverbruik op openbare wegen.

4. Het startpunt van een smart city

Slimme verlichting kan het startpunt van een smart city zijn; het biedt een netwerk van verbonden sensoren op elke straathoek. Slimme palen kunnen leiden tot een betere samenwerking tussen afzonderlijke afdelingen en diensten binnen gemeenten door data en inzichten te genereren voor verschillende doeleinden. Er kan bijvoorbeeld verkeersinformatie verzameld worden voor stedelijke mobiliteit en tegelijkertijd kan de luchtkwaliteit geanalyseerd worden voor milieucontroles. Door netwerkcamera’s te koppelen aan deze slimme oplossingen, zijn lokale overheden in staat om slim te besturen met real-time data en creëren ze hiermee een veiligere omgeving. En dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait.
  1. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Axis Communications door Multiscope onder 1.000 Nederlanders.
  2. In samenwerking met Sustainder werkt Axis Communications aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in gemeenten en steden. In deze blog geeft Maurits de Boer, Head of Business Development bij Sustainder, toelichting over het totale energieverbruik in Nederland.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Axis Communications
Axis maakt een slimmere en veiligere wereld mogelijk, door netwerkoplossingen te ontwikkelen die inzicht bieden in het verbeteren van de veiligheid en nieuwe manieren van zakendoen. Als technologieleider in netwerkvideo biedt Axis producten en diensten voor videobewaking en beeldanalyse, toegangscontrole en audiosystemen.
Meer over Axis Communications
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.