Seas of Solutions vliegend uit de startblokken dankzij SAP Business ByDesign

Succesvolle ‘carve out’ van ERP-omgeving na overname

| SAP | 3 min | 21 december 2021 11:23
Copyright: Seas of Solutions
Realtime inzicht in bedrijfsresultaten, in afdelingen, in de status van verkochte assets bij klanten, en profiteren van gestroomlijnde processen. Dat zijn geen zaken die veel organisaties enkele maanden na de oprichting al kunnen melden. Het kersverse Seas of Solutions vormt daarop een positieve uitzondering. De reden: een succesvolle ‘carve out’ door SAP-partner Aiden van de cloudgebaseerde ERP-oplossing SAP Business ByDesign.

Seas of Solutions levert veiligheidsoplossingen voor de maritieme sector. Seas of Solutions is de holding voor de bedrijven Netwave en McMurdo. Deze merken leveren onder andere Voyage data Recorders (‘black boxes’) voor de scheepvaart en veiligheidsbakens voor schepen en opvarenden in nood.

Seas of Solutions is ontstaan na de overname van deze genoemde merken van het moederconcern Orolia. Dat concern maakte gebruik van de ERP-oplossing SAP Business ByDesign voor vrijwel alle primaire bedrijfsprocessen. Die omgeving was echter innig verweven met Orolia: ze maakte gebruik van dezelfde database als de rest van de organisatie. Deze moest dus voor de overname worden ‘losgeknipt’ van het moederconcern.

Schone lei

Deze zogenoemde carve out van het bedrijf was niet alleen een technische aangelegenheid. Het gaf de nieuwe eigenaar ook de kans het gehele systeem en alle processen kritisch tegen het licht te houden, en met een schone lei te starten. Een kans die de nieuwe CEO en eigenaar met beide handen aangreep.

De bedrijfsprocessen werden zoveel mogelijk gemodelleerd naar de standaardprocessen in SAP Business ByDesign. “Ik ben een tegenstander van allerlei specifieke klantoplossingen. Ik pas liever mijn organisatie aan, dan dat ik het systeem laat aanpassen”, verklaart Paul Smulders, CEO en eigenaar van Seas of Solutions. “Dat maakt de organisatie en de processen efficiënter en de omgeving gemakkelijker te migreren, mocht dat ooit eens nodig zijn. In die zin hebben we echt een professionaliseringsslag doorgevoerd.”

Zicht op assets

Over het algemeen is Smulders zeer te spreken over de volledigheid en gebruiksvriendelijkheid van SAP Business ByDesign. “Voor alle primaire bedrijfsprocessen, of het nu gaat om levering, productie of verkoop biedt het pakket alle ondersteuning en functionaliteit die ik zou willen”, zegt hij.

De ERP-oplossing biedt Seas of Solutions bovendien een scherp zicht op de verkochte producten en diensten. “De oplossingen die we verkopen, gaan via schepen de gehele wereld over. Dan is het belangrijk voor de serviceverlening om te weten waar deze producten zich bevinden en wat de status is. Die informatie halen we nu gemakkelijk uit SAP Business ByDesign.”

Eenvoudige consolidatie

Een ander voordeel is volgens Smulders de sterk verbeterde financiële processen van de twee bedrijven. “De vorige aandeelhouder maakte voor de financiële administratie gebruik van een andere oplossing. We hebben ervoor gekozen dat volledig in SAP Business ByDesign te doen”, vertelt Smulders.

Dat werpt zijn vruchten af. “Daardoor is bijvoorbeeld de consolidatie van de twee bedrijven heel eenvoudig. Met andere ERP-omgevingen waarmee ik tot nu toe heb gewerkt, was dat veel lastiger of simpelweg onmogelijk. Bovendien kan ik gemakkelijk financiële data exporteren naar bijvoorbeeld Excel, zodat ik daarop allerlei berekeningen kan loslaten.”

Realtime inzicht

Seas of Solutions profiteert bovendien van een realtime inzicht in de stand van zaken. “Ik kan de geconsolideerde cijfers nu ieder moment raadplegen. Daardoor heb ik altijd een actueel inzicht in de situatie. Dat maakt de aansturing en het nemen van de juiste beslissingen gemakkelijker.”

Ook op de individuele bedrijfsonderdelen heeft Seas of Solutions een goed zicht. “Zo weet ik bijvoorbeeld precies waar de R&D-afdeling mee bezig is en hoeveel bedrijfsmiddelen zij gebruiken. Dat soort informatie was voor de vorige holding veel lastiger te achterhalen.”

Kundig

De migratie zelf verliep volgens Peter Ouendag, Manager PMI bij Aiden zonder noemenswaardige problemen. “We hebben feitelijk een geheel nieuwe SAP Business ByDesign omgeving opgezet en alle data uit de vorige omgeving hier naartoe gemigreerd. Daarna hebben we de omgeving en de bijbehorende processen geoptimaliseerd”, legt Ouendag uit.

Ook Smulders kijkt tevreden terug op het traject. Dat had volgens hem ook te maken met de expertise van Aiden. “Ze kennen de systemen van binnen en buiten. Ik kan niet anders zeggen: het zijn daadwerkelijk kundige mensen.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over SAP
SAP, de Experience Company, helpt organisaties van iedere omvang en in alle branches optimaal te presteren. Met technologieën voor machine learning, Internet of Things (IoT) en geavanceerde analytics veranderen onze klanten in intelligente ondernemingen. SAP verschaft mensen en organisaties gedetailleerde businessinzichten en stimuleert samenwerking waardoor ze de concurrentie voor blijven. We vereenvoudigen technologie voor bedrijven, zodat ze hun software kunnen gebruiken zoals ze dat wensen, zonder onderbrekingen. Met onze end-to-end applicatiesuite en diensten versoepelen we de bedrijfsvoering van zeer veel bedrijven en publieke organisaties. Met onze oplossingen kunnen zij zich continu aanpassen, rendabel werken en het verschil blijven maken. Ondersteund door een wereldwijd netwerk van klanten, partners, medewerkers en opinieleiders draagt SAP bij aan een betere wereld en een beter leven.
SAP and other SAP products and services as well as their respective logos are trademarks or registered trademarks of SAP SE in Germany and other countries.
Meer over SAP
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.

Nog een artikel lezen?


Vorige artikel
Volgende artikel
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.