Helft Nederlandse ouders bezorgd om privacy van hun kind op sociale media

33 procent heeft onvoldoende zicht op wat hun kind online doet

| VPNdiensten | 3 min | 22 december 2021 10:15
Afbeelding: Ik maak me wel eens zorgen om de privacy van mijn kind op social media | Copyright: VPNdiensten
Maar liefst 53 procent van de Nederlandse ouders maakt zich zorgen om de privacy van hun kind op sociale platformen als Instagram, Facebook en TikTok. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.085 Nederlandse ouders met kinderen tot zeventien jaar, uitgevoerd door PanelWizard. Een belangrijke reden voor deze bezorgdheid kan zijn dat een derde van de ouders geen idee heeft wat hun kind op sociale media bekijkt, plaatst of doorstuurt.

Uit het onderzoek blijkt dat de zorgen van Nederlanders over privacy toenemen en de controle afneemt naarmate hun kinderen ouder worden. Zo is 66 procent van de ouders met kinderen tussen de dertien en achttien jaar ongerust over de privacybescherming op sociale platformen, terwijl ruim de helft van hen onvoldoende weet wat hun kinderen online uitspoken. Onder ouders met kinderen tot dertien jaar geldt dat slechts voor 25 procent. Mogelijk hierdoor zijn zij minder ongerust over aanhangende privacy kwesties (48 procent).

“In principe kunnen kinderen pas vanaf dertien jaar een account aanmaken op sociale media, waarvoor ze tot en met hun zestiende toestemming van hun ouders nodig hebben”, zegt Anna Braun van VPNdiensten. “Als kinderen überhaupt al gehoor geven aan ouderlijke toestemming, betekent dat niet dat de ouders weten wat hun kind allemaal plaatst online en wie dat kunnen zien. De meeste kinderen zijn zich niet bewust van de online risico’s, dus ik kan me voorstellen dat ouders hier ongerust over zijn.”

Verbod

Mede vanwege de zorgen over privacy en het gebrek aan inzicht in het sociale mediagebruik van hun kind, heeft maar liefst de helft van de ouders liever niet dat hun zoon of dochter op sociale media zit. Opvallend genoeg zien vaders hun kind minder graag online actief (57 procent) dan moeders (46 procent). Daar laten ze het niet bij, ruim een kwart van de ouders verbiedt hun kind zelfs gebruik te maken van sociale media. Braun: “Op zulke apps gaat gevoelige informatie snel viraal en is het verwijderen ervan vaak moeilijk. Hoewel ik snap dat ouders hun kinderen hiertegen willen beschermen, weet ik niet of verbieden de oplossing is. Je kinderen meer bewust maken van de risico’s heeft naar mijn idee meer effect, maar natuurlijk moeten de platformen zelf ook hun verantwoordelijkheid nemen en die risico’s zoveel mogelijk beperken.”

Ongeschikt

Verder blijkt uit het onderzoek dat maar liefst twee derde van de ouders vindt dat sociale media de privacy van kinderen onvoldoende beschermen. Zij zijn niet de enigen die zich zorgen maken. Zo concludeerde de Consumentenbond naar aanleiding van hun onderzoek dat sociale media ongeschikt zijn voor kinderen. Om toch zelf enige controle te behouden, maakt 57 procent van de respondenten afspraken met hun kinderen over wat ze wel en niet mogen plaatsen of bekijken op sociale media. Braun: “Het onderzoek van de Consumentenbond bevestigt dat de zorgen van ouders over sociale media terecht zijn. Videoplatform TikTok heeft eerder dit jaar nog een forse boete gekregen wegens privacyschending van jonge kinderen. Dit soort apps verzamelen veel gevoelige data zonder dat het duidelijk is wat ermee gebeurt. Omdat kinderen hiervan vaak de consequenties en gevaren niet inzien, is het goed hier duidelijke afspraken over te maken.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over VPNdiensten
Op VPNdiensten.nl kunnen consumenten informatie opdoen over VPN-verbindingen en het gebruik ervan. De website biedt informatie over de inzet van VPN-diensten voor specifieke doeleinden, tests en beoordelingen van verschillende VPN providers. Ook vind je op VPNdiensten algemene informatie over (online) privacy gerelateerde onderwerpen.
Meer over VPNdiensten
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.