We’re already home for Christmas: rust op de Nederlandse wegen dit jaar

Nederlanders geven gehoor aan lockdownadvies om thuis te blijven, blijkt uit verkeersdata van TomTom

| TomTom | 2 min | 23 december 2021 12:55
Copyright: TomTom
Kerstmis en de vakantieperiode staan weer voor de deur. Door de harde lockdown die het afgelopen weekend werd aangekondigd vieren we de feestdagen helaas weer anders dan we gewend zijn. Een week voor de kerstvakantie werd in de persconferentie dringend geadviseerd om thuis te blijven en drukte te vermijden. Uit verkeersdata van locatietechnologiespecialist TomTom blijkt dat er gehoor wordt gegeven aan dit advies: waar het even geleden – ondanks het advies om thuis te werken – toch nog druk bleef op de Nederlandse wegen, lijkt daar nu verandering in te komen.

Rust op (de) weg naar kerst

In aanloop naar wat voor velen de kerstvakantie zal zijn, is het sinds maandagochtend 20 december in heel Nederland rustiger op de weg in vergelijking met de gemiddelde verkeersdrukte in de ochtendspits op dezelfde dagen in de afgelopen drie weken. Onderstaande grafiek toont een daling van ten minste -30 procent in dertien van de zeventien steden uit de TomTom Traffic Index.

Amsterdam uitschieter, Haarlem drukste ochtendspits

De uitschieter is onze hoofdstad met een afname van drukte van maar liefst -55 procent. In de ochtendspits van afgelopen week duurde een gemiddelde autorit in Amsterdam veertien procent langer dan wanneer er geen verkeer op de weg zou zijn. De voorgaande drie weken gold nog dat een autorit 31 procent langer duurde.

Af te lezen is daarnaast dat automobilisten in Haarlem, tevens de nummer één van de steden in Nederland met de meeste vertraging in het verkeer in 2020, de afgelopen weken de drukste ochtendspits ervaarden. De congestion blijft hoger dan in andere steden met een gemiddelde van 34 procent in de afgelopen drie dagen.

Het leven na de pandemie

Vincent Martinier, traffic expert bij TomTom: “De nieuwste coronamaatregelen vragen Nederlanders om, indien mogelijk, thuis te werken. Sinds deze aankondiging vorige week hebben automobilisten hun ritten aanzienlijk beperkt, en deze daling zou nog sterker moeten worden met de traditioneel rustige eindejaarsperiode.

Wanneer de lockdownmaatregelen weer worden opgeheven, hopelijk medio januari zoals aangekondigd, is het waarschijnlijk dat mensen nog meer de auto zullen verkiezen boven het openbaar vervoer. Wij raden iedereen aan zijn mobiliteitsgewoonten waar mogelijk aan te passen, bijvoorbeeld door niet op dezelfde tijdstippen te reizen, als we de snelle en plotse heropleving van het verkeer op piekmomenten willen vermijden. Doen we dit niet, dan zullen steden na de pandemie weer overbelast zijn."

* Getallen weergeven congestion level, het percentage hoe veel langer een autorit op een bepaald tijdstip gemiddeld duurde vergeleken met wanneer er geen verkeer op de weg zou zijn.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over TomTom
TomTom is de toonaangevende onafhankelijke locatietechnologie specialist, die mobiliteit vormgeeft door middel van zeer nauwkeurige kaarten, navigatiesoftware, real-time verkeersinformatie en diensten. Om onze visie van een veiligere wereld zonder files en emissies te realiseren, creëren we innovatieve technologieën die de wereld in beweging houden. Door onze jarenlange ervaring en het samenwerken met toonaangevende partners, maken we connected voertuigen, smart mobility en, uiteindelijk, autonoom rijden mogelijk.
Meer over TomTom
Disclaimer
TomTom maakt gebruik van real-time verkeersdata en verzamelt gegevens van meer dan 600 miljoen apparaten met hun locatietechnologieën, van (in-dash) navigatiesystemen tot populaire navigatie-apps ontwikkeld door TomTom of commerciële partners.

Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.