Deze vier taken staan zeker op de agenda van de CFO in 2022

De benodigde kennis en vaardigheden van een financieel directeur blijven groeien

| Exact | 3 min | 05 januari 2022 9:47
Gewaardeerd
Afbeelding: De grootste uitdagingen in de financiële administratie | Copyright: Exact
Het takenpakket van de moderne CFO bestaat allang niet meer alleen uit boekhouden en rapporteren. Uit de cijfers van de MKB Barometer van softwarebedrijf Exact blijkt dat bedrijven ook steeds vaker op de andere expertises van een CFO leunen. Dit betekent dat de dagelijkse portefeuille van de financieel directeur zich steeds ontwikkelt.

“Het takenpakket van een CFO is omvangrijker geworden en dat maakt het een hele interessante, maar ook uitdagende functie. Je moet je afvragen welke externe factoren invloed hebben op je bedrijfsmodellen en hoe je dit op een krachtige manier vóór je kan laten werken. Investeren in automatisering is dan ook de een belangrijke stap, zodat je genoeg tijd overhoudt voor bestuurlijke taken, zichtbaarheid binnen de organisatie en je rol als rechterhand van de CEO,” vertelt Alexander Rahusen, CFO van Exact.

Belangrijkste taken voor de CFO in 2022

De volgende vier taken gaan vanaf 2022 een grotere rol spelen voor de CFO en het team:

1. Van boekhouden tot het geven van adviezen
Traditioneel gezien is de CFO met name verantwoordelijk voor de boekhouding. Uit de MKB Barometer blijkt dat dit nog steeds het geval is. Maar liefst 40 procent van de financiële directeuren bij de meeste middelgrote ondernemingen geeft aan dat ‘boekhouding en rapportage’ de meeste tijd in beslag neemt. Maar dit is zeker niet de enige taak van belang. Ruim een kwart van de respondenten schaart bredere bestuurlijke taken, zoals het geven van strategische adviezen, onder hun belangrijkste activiteiten. Een erg nuttige bezigheid, want door de beschikbaarheid van veel relevante data kunnen CFO’s steeds beter deelnemen aan gesprekken over de visie en strategieën van een bedrijf.

2. De backoffice
Efficiency is in 2022 een groot goed. Evenals snelheid, betrouwbaarheid en klantgericht werken. Dat zijn nogal wat wensen, maar met geoptimaliseerde werkprocessen komt dat voor de buitenwereld eenvoudig en logisch bij elkaar. Aan de achterkant haalt de CFO en diens team zoveel mogelijk uit de bestaande backoffice systemen (denk ERP - enterprise resource planning) en bekijken ze elke schakel in de volledige keten. 22 procent van de respondenten geeft aan zich hier regelmatig mee bezig te houden.

3. Branchekennis
Naast dat een CFO beschikt over de nodige boekhoudkennis, wordt het ook steeds belangrijker dat een financieel directeur begrijpt hoe de business en de branche in elkaar zit. Een prominente taak voor 35 procent van de respondenten is dan ook ‘compliance en control’. De CFO volgt dan ook nauwlettend zowel interne als externe ontwikkelingen en maakt daarop gebaseerde belangrijke financiële beslissingen voor het bedrijf.

4. Met data-analyses vooruitkijken
Urenlang financiële rapporten invullen achter een scherm is inmiddels verleden tijd. Een groot deel van het boekhouden is nu geautomatiseerd, waardoor er meer tijd is om met behulp van data-analyses vooruit te kijken. Het hart van de CFO in 2022 gaat dan ook niet alleen meer sneller kloppen van het verslagleggen van data, maar ook van het analyseren van data. Hij of zij moet in scenario’s kunnen denken en datastructuren kunnen koppelen en harmoniseren. De hedendaagse technologie is zeer behulpzaam in het verkrijgen van inzichten, maar het is aan de CFO om daar niet blindelings op te vertrouwen. Een goede financieel directeur combineert betrouwbare data met een sterk ontwikkeld fingerspitzengefühl.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Goed (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
ExactERP
Marktplaats item
In aanvulling op dit artikel is het onderstaande item tijdelijk op de marktplaats beschikbaar.
Over Exact
Exact is opgericht in 1984 en heeft het hoofdkantoor in Delft. Exact ontwikkelt software voor financieel management, ERP en HR-salarisadministratie voor MKB-bedrijven. Klanten van Exact zijn vooral actief in de accountancy, productie, professionele dienstverlening, groothandel, logistiek en de bouwsector. Exact biedt het meest complete portfolio aan bedrijfssoftware voor MKB-bedrijven.
Meer over Exact
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.

Nog een artikel lezen?


Vorige artikel
Volgende artikel
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.