Softwareleveranciers vrezen misbruik door beperkte flexibiliteit van softwarelicenties

Drang naar vergaande digitale aanpak betekent ook aanzienlijke uitdagingen voor de verkopers als het gaat om licenties en rechten voor hun software

| Thales | 3 min | 12 januari 2022 9:36
  • 90% van de softwareleveranciers is bezorgd dat hun producten worden gecompromitteerd
  • 91% van de softwareleveranciers en leveranciers van intelligente apparaten lopen inkomsten mis als gevolg van de beperkte flexibiliteit van licentiemodellen en het beheer van rechten
  • Bijna driekwart (74%) van de softwareleveranciers verwacht een toename van de levering van Software-as a-Service (SaaS) via de cloud
Meer dan 90 procent van de softwareleveranciers en leveranciers van intelligente apparaten (ISV's en IDV's) lopen inkomsten mis, omdat zij niet de flexibele licentiemodellen bieden waar klanten om vragen. Dit blijkt uit onderzoek van Thales onder meer dan 400 ISV’s en IDV’s wereldwijd. Meer dan de helft (54%) van deze leveranciers geeft toe dat dit komt doordat hun klanten flexibelere licentiemodellen nodig hebben.

Uit het onderzoek van Thales blijkt dat bijna driekwart (74%) van de softwareleveranciers een toename verwacht van de levering van Software-as-a-Service (SaaS) via de cloud, terwijl twee derde (66%) een toename verwacht van de levering van software op een hybride manier, waar zowel gebruik gemaakt wordt van een on-premise als cloudomgeving. Het grootste voordeel van benadering zoals SaaS is volgens de leveranciers een verbeterde gebruikerservaring (40%), gevolgd door een betere klantwaarde (34%) en grotere omzetkansen (30%).

De drang naar een vergaande digitale aanpak betekent echter ook aanzienlijke uitdagingen voor de verkopers als het gaat om licenties en rechten voor hun software. Maar liefst 40 procent van de ondervraagden geeft toe problemen te ondervinden bij het licenseren van hun oplossingen voor meerdere apparaten, en eenzelfde aantal ondervindt moeite met verschillende implementatieomgevingen. Meer dan een derde (37%) geeft aan het moeilijk te vinden om het groeiende aantal gebruikers die op afstand werken te ondersteunen.

Compliance en misbruik kosten leveranciers omzet

Naast deze uitdagingen verwachten leveranciers ook verlies te lijden vanwege misbruik door klanten en gecompromitteerde software. ISV's en IDV's schatten dat meer dan een kwart van hun software in het afgelopen jaar niet gelicenseerd was. Bijna alle ondervraagde leveranciers (90%) zeggen dat hun inkomsten daardoor direct worden beïnvloed en zijn bezorgd dat software wordt gestolen, gemanipuleerd of gekopieerd.

“Het onderzoek maakt duidelijk dat leveranciers een flexibel licentie- en rechtenbeheer moeten kunnen aanbieden om tegemoet te komen aan de uiteenlopende behoeften van klanten", zegt Matthias van Zanten, Regional Sales Manager Benelux bij Thales. "Om te kunnen profiteren van de toegenomen vraag naar meer keuzes in deployment, packaging en het beheren van rechten, moeten leveranciers investeren in nieuwe technologieën en ervoor zorgen dat hun bedrijven voorbereid zijn om software op verschillende manieren aan te bieden. Degenen die vooroplopen met flexibele rechten zullen marktaandeel winnen, terwijl degenen die niets doen het risico lopen achterop te raken in een steeds concurrerender landschap."

Data is sleutel tot verbetering van inkomsten

Om een effectieve strategie voor het genereren van inkomsten en licentiëren van software te kunnen implementeren, moeten softwareleveranciers beter leren begrijpen hoe hun software door eindgebruikers wordt gebruikt. Dit leidt tot slimmere innovatie en verbeteringen van producten. Meer dan de helft (54%) van de verkopers is van plan om meer gebruik te maken van data voor business intelligence. De datapunten waar leveranciers op vertrouwen zijn sterk gericht op het gebruik van bepaalde functies. Ze omvatten onder meer het zoekgedrag naar bepaalde functies, (43%), de meest en minst populaire functies (41%) en de functies die het meest en minst vaak worden gebruikt (41%).

Van Zanten vervolgt: "Data zou een essentieel onderdeel moeten zijn van ieder succesvol bedrijf, maar dan moet het wel op de juiste manier worden gebruikt. Data kan de basis leggen voor toekomstige productontwikkeling en kan het bedrijf de zekerheid geven dat het in juiste gebieden investeert. Bovendien kan data ook de groeistrategieën van software ondersteunen door bedrijven in staat te stellen rechten, overeenkomsten en verpakkingen realtime aan te passen aan de behoeften van de klant en zo een maximaal rendement op hun investeringen te garanderen."

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
Thales
Over Thales
De mensen op wie we allemaal vertrouwen om de wereld draaiende te houden, vertrouwen op Thales. Onze klanten komen naar ons toe met grote ambities: om het leven beter te maken, om ons veilig te houden. Door een unieke combinatie van diverse expertise, talenten en culturen, ontwerpen en leveren onze architecten buitengewone hoogtechnologische oplossingen. Oplossingen die morgen mogelijk maken, en wel vandaag. Van de bodem van de oceanen tot diep in de ruimte en cyberspace helpen we onze klanten slimmer te denken en sneller te handelen – zodat groeiende complexiteit en ieder beslissend moment beheersbaar blijft.
Meer over Thales
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.