Stop met diversiteit als je een standpunt wilt innemen, gebruik diversiteit om innovatie te stimuleren

Waarom? Omdat diversiteit de manier is om échte innovatie te stimuleren

| Corel | 4 min | 12 januari 2022 16:03
Exclusief
Gewaardeerd
Afbeelding: Christa Quarles, CEO bij Corel Coporation | Copyright: Corel
Bijna iedere leider spreekt tegenwoordig poëtisch over ‘diversiteit’ en het creëren van een ‘inclusieve ruimte’. Om heel eerlijk te zijn word ik hier een beetje moe van omdat ik liever dingen zeg zoals ze zijn. Echter klinkt het minder PR-vriendelijk als een leider zou zeggen dat teveel dezelfde gezichten op de LinkedIn-pagina van het bedrijf kunnen zorgen voor weerstand. Ik geloof dan ook dat al deze poëtische betogen over diversiteit eerder schade dan voordelen opleveren, voor zowel bedrijven als getalenteerde mensen die geen plek in de samenleving vinden. Waarom? Omdat diversiteit de manier is om échte innovatie te stimuleren.

Hoewel het voor mij onmogelijk is om te spreken over wat gemarginaliseerde gemeenschappen ervaren, die vaak het onderwerp zijn bij diversiteitsdiscussies, kan ik wel spreken over mijn ervaring als vrouw op de werkvloer. Zo kan ik spreken over hoe het voelt om de jongste te zijn in de directiekamer en mijn ervaringen als vrouw in technologiesector, die nog steeds wordt gedomineerd door mannen. Ook heb ik ervaren wat er gebeurt wanneer diversiteit wel als een echte waarde propositie wordt beschouwd binnen een organisatie.

Maar al te vaak zie ik dat diversiteit te vaak wordt beschouwd in de context van HR en niet in de context van bedrijfsstrategie. Het is namelijk niet alleen een HR-kwestie, het is een strategische kwestie, die absoluut samenhangt met goed leiderschap. Diverse teams nemen immers betere beslissingen. Dit blijkt ook uit een onderzoek van McKinsey, volgens het rapport hebben bedrijven met meer gender- etnische diversiteit 25 procent meer kans op een beter financieel rendement. Met name tech bedrijven presteren over het algemeen niet goed. De statistieken over diversiteit in tech zijn schrijnend. Zelf wanneer tech organisaties de kwestie erkennen, duurt het vaak erg lang voordat er actie wordt ondernomen. In mijn ogen is dit vreemd omdat het bouwen van diverse teams de broodnodige innovatie oplevert en daarnaast ook een boost geeft voor de winst en productiviteit.

Diversiteit creëren

Er zijn diverse tactieken om diversiteit te realiseren. Ten eerste is het belangrijk om een brede pool van talenten op te zetten. Het tekort aan arbeidskrachten haalt de krantenkoppen over de hele wereld. Het is niets nieuws in de tech industrie, die al tien jaar klaagt over een sector breed tekort aan vaardigheden. En toch weerspiegelt dat tekort net zoveel bijziendheid bij het aanwerven als het daadwerkelijke tekort aan talent. Of je nu in de technologie zit of niet, het aantrekken van talent uit een bredere demografische pool en het aantrekken van mensen met een ondervertegenwoordigde achtergrond vergroot niet alleen het wervingspotentieel, maar breidt ook het bedrijfspotentieel uit met nieuwe ideeën en perspectieven.

Alleen de talentenpool verbreden is niet genoeg, je moet er ook voor zorgen dat nieuwe perspectieven met openheid en respect worden ontvangen. Organisaties zouden daarom moeten overwegen om te investeren in onbewuste vooringenomenheidstraining voor werknemers. Dit type training moet worden gezien als een continu proces. Het is van cruciaal belang om de manieren te begrijpen waarop onze individuele vooroordelen in ons werkgedrag doorsijpelen.

Innovatie vraagt om transparantie. Als niemand het gevoel heeft dat het niet veilig is om zich uit te spreken, blijft potentiële innovatie stil. Dat is vooral het geval als je hoopt op de echte innovatie die voortkomt uit verschillende oogpunten die misschien nog niet eerder zijn gehoord. Om een cultuur van transparantie te bevorderen, is het belangrijk om een continu en open forum met medewerkers te hebben. Zo organiseren wij bij Corel iedere maand een virtuele vergadering voor alle bedrijven. Ik besteed ongeveer 15 minuten aan het samenvatten en uitleggen van belangrijke updates en beslissingen, de rest van de vergadering wordt gebruikt om vragen te beantwoorden. Deze vragen, die anoniem kunnen worden ingediend, zetten de grootste zorgen, feedback en ideeën van werknemers op mijn radar. Hoewel geen enkele oplossing perfect is, heeft deze bijeenkomst een lange weg afgelegd in de richting van het bevorderen van een cultuur waarin ieders ideeën geldig en gewaardeerd worden.

Kortom, het stimuleren van innovatie vereist consistente, actieve inspanningen in de hele organisatie en CEO's moeten het goede voorbeeld geven. We kunnen geen genoegen nemen met traagheid. We kunnen zeker geen genoegen nemen met poëtische standpunten. Vooruit gaan betekent de status-quo uitdagen. Daarnaast vraagt het uitdagen van de status-quo diversiteit van gedachten, achtergrond en een wereldvisie. Om diversiteit te realiseren zul je actie moeten ondernemen.
Auteur: Christa Quarles, CEO bij Corel

Alle artikelen

Voorspellingen


Deze content bevat voorspellingen waarvan ook jij kan aangeven of je denkt dat ze gaan uitkomen of niet. Aan het eind van het jaar kijken we samen terug op welke voorspellingen het beste zijn geweest.

Ik doe mee!

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Corel
Met Corel-producten kunnen miljoenen verbonden kenniswerkers over de hele wereld sneller goed werk leveren. We bieden enkele van de bekendste softwaremerken in de branche aan om individuele personen en teams in staat te stellen te creëren, samen te werken en indrukwekkende resultaten te behalen. We hebben succes door onze niet-aflatende inzet om een breed portfolio van innovatieve toepassingen te bieden (onder meer CorelDRAW®, ClearSlide®, MindManager®, Parallels® en WinZip®) die gebruikers inspiratie geven en ze helpen hun doelen te bereiken.
Meer over Corel
Disclaimer
Deze content bevat voorspellingen die slechts een mening weerspiegelen op de datum van deze content en waarvan de uitkomst onzekerheden met zich meebrengt. Aan deze voorspellingen en/of trends kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.

Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.