Nederlanders hebben geen last van Blue Monday maar worden wél graag opgevrolijkt met korting tijdens het shoppen

Happy Index: Nederlanders zijn op één na gelukkigste shoppers van Europa

| Manhattan Associates | 3 min | 14 januari 2022 16:49
Gewaardeerd
Copyright: Manhattan Associates
Na een feestmaand als december is januari voor velen een saaie maand: Sinterklaas en Kerstmis zijn weer voorbij, vaak is het koud, nat en donker buiten en de volgende vakantie is nog ver weg. Blue Monday, dit jaar 17 januari, staat niet voor niets bekend als de meest deprimerende dag van het jaar. Toch lijkt het niet voor iedereen een sombere dag te worden: ruim de helft van de Nederlanders (51%) verwacht geen last te hebben van Blue Monday-blues, blijkt uit onderzoeksresultaten van de Happy Index[1] van Manhattan Associates. Bijna een kwart (23%) vreest wel voor een dip en nog eens een kwart (26%) is neutraal.

Om een januaridip te voorkomen, lijkt de oplossing echter nabij. Bijna de helft van de Nederlanders (45%) denkt namelijk opgevrolijkt te kunnen worden door winkeliers wanneer zij speciale kortingen aanbieden.

Nederlanders zijn Europa's op één na gelukkigste shoppers

Dat Nederlanders blij worden van shoppen (het liefst met korting) wordt meermaals bevestigd in de Happy Index. Nederlandse consumenten beoordelen het gevoel dat zij hebben tijdens het winkelen met een 7,5. Het ultieme geluksmoment wordt ervaren bij het ontvangen van een bestelling, dit moment wordt op een geluksschaal van 1 tot 10 beoordeeld met een 8,2. Alleen Italianen lijken iets happier dan Nederlandse shoppers: zij beoordelen hun shopervaring gemiddeld met een 7,6.

Online retailtherapie

Op de vraag ‘hoe winkelt u het liefst?’ blijkt dat veel Europeanen de voorkeur geven aan online shopping in januari ten opzichte van de fysieke winkelstraat. De Britten en de Fransen voeren deze lijst aan met respectievelijk 45 procent en 43 procent. Wat de Nederlanders betreft, geven de respondenten aan dat zij de voorkeur uitspreken voor kopen via hun smartphone en apps, namelijk 38 procent. Dat is meer dan enig ander land in Europa.

Gekeken naar alle fases van het online aankoopproces, voelt een derde (34%) van de Nederlanders zich het meest gelukkig op het moment dat hen het pakket wordt overhandigd door de postbode. Op een gedeelde tweede plaats worden het maken van de keuze welk product in het digitale winkelwagentje wordt gelegd en het zien van het product wanneer het pakket wordt geopend genoemd (beide 32%). Daarnaast voelt het ontvangen van de bestelbevestiging via mail als een erg gelukkig moment. Dit moment staat op plek drie in de lijst (29%).

Kleding, elektronische apparaten en verzorgingsproducten zijn favoriet

Je zou denken dat de grote modehuizen in Parijs en Milaan favoriet zijn als het om het shoppen van kleding en schoenen gaat. Het zijn echter de Nederlanders en Duitsers die het meeste geluk ervaren bij het kopen van kleding en schoenen, respectievelijk 62 procent en 61 procent. Ook meer praktische aankopen bezorgen Nederlanders een gelukkig gevoel. Voor vier op de tien (42%) staat de aankoop van een elektronisch apparaat (zoals tablet, blender of stofzuiger) bovenaan de lijst. Ook verzorging zorgt voor geluk – een kwart van de Nederlanders (26%) voelt zich het gelukkigst bij het kopen van verzorgingsproducten zoals schoonheidsproducten of toiletartikelen.

Zorgen voor geluksmoment

Pieter Van den Broecke, managing director Benelux en Duitsland bij Manhattan Associates: “Ook al staat Blue Monday bekend als een sombere dag, dit hoeft niet zo te zijn voor winkeliers en hun klanten. Consumenten kunnen op deze dag wel een geluksmomentje gebruiken en je kunt hier als winkelier slim op inspelen. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van een persoonlijke Blue Monday-oppepper aan nieuwsbriefontvangers en benadruk de bestel- en shopopties die je hen biedt: inzicht in de bezorgtijd, leveringssnelheid of duurzame bezorgopties.

Het is daarbij altijd belangrijk dat retailers kunnen waarmaken wat ze hun klanten beloven. Mocht je van plan zijn op Blue Monday – of tijdens de resterende dagen van januari – extra diensten aan te bieden in de vorm van kortingen of versnelde levertijden, zorg dan voor een goede voorbereiding. Als een order niet op tijd of verkeerd wordt geleverd, dan loop je de kans dat je klanten alsnog niet blij worden van hun bestelling bij jouw webshop. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Zeker op de meest depressieve dag van het jaar.”
  1. Het Happy Index-onderzoek is uitgevoerd door OnePoll in 9 Europese landen, waarvan bijna 1.000 Nederlanders.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Manhattan Associates
Manhattan Associates (NASDAQ: MANH) is een technologieleider op het gebied van supply chain en omnichannel commerce. We brengen informatie van de hele organisatie samen, van sales aan de voorkant tot supplychainexecutie aan de achterkant. Onze software, platformtechnologie en ervaring zorgen ervoor dat onze klanten op een winstgevende manier kunnen groeien.

Manhattan Associates ontwerpt, bouwt en levert geavanceerde cloud en on-premise oplossingen, zodat u zowel in de winkel als via het netwerk of fulfilmentcentrum de vruchten van de omnichannelmarktplaats kunt plukken.
Meer over Manhattan Associates
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.