Nation state cyberaanvallen volgens vier op de vijf organisaties grootste vorm van bedreiging van 2021

Nederlandse organisaties vrezen met name voor aanvallen vanuit China, Rusland en Iran

| CrowdStrike | 2 min | 18 januari 2022 10:14
Copyright: Clint Patterson op Unsplash
Volgens vier op de vijf (80%) organisaties wereldwijd vormen nation state cyberaanvallen de grootste vorm van dreiging van 2021 voor de organisatie. Dit komt naar voren uit onderzoek onder 2.200 IT-beslissers en cybersecurity professionals wereldwijd, uitgevoerd in opdracht van CrowdStrike, leider in cloud security. Een nation state cyberaanval houdt een door de staat mogelijk gemaakte inbraakactiviteit in, waaronder cyberspionage. Van de Nederlandse respondenten ziet twee derde (66%) nation state aanvallen als de grootste vorm van dreiging voor de eigen organisatie.

Doelwit van een regering

Bijna acht op de tien (79%) organisaties wereldwijd sluit niet uit dat zij doelwit zijn van een door de staat georganiseerde cyberaanval door welke regering dan ook, inclusief de eigen regering. Ook driekwart (76%) van de organisaties in Nederland sluit dit niet uit. Nederlandse organisaties maken zich bij het maken van een top drie het meeste zorgen over een cyberaanval op de eigen organisatie vanuit China (54%), Rusland (41%) en Iran (25%).

Impact van internationale spanningen

Organisaties vrezen met name voor de impact van internationale spanningen. Zo denken ruim acht op de tien (83%) organisaties wereldwijd dat toenemende internationale spanningen leiden tot een toename van cyberdreigingen voor organisaties. 69 procent van de Nederlandse organisaties deelt deze gedachte. Daarnaast is 81 procent van de organisaties wereldwijd en 67 procent van de Nederlandse organisaties ervan overtuigd dat staten nu meer dan ooit gemotiveerd zijn om aanvallen op organisaties uit te voeren.

Ronald Pool, cybersecurity specialist bij CrowdStrike: “Dat organisaties zich zorgen maken over de impact van de toenemende internationale spanningen is terecht. We zien een een-op-eenrelatie-relatie tussen nation state aanvallen en geopolitieke spanningen. Daarbij kun je denken aan het infiltreren in kritieke infrastructuren of het achterhalen van diplomatieke informatie waarmee nation state aanvallers in staat zijn om andere landen plat te leggen. Daarnaast zijn er aanvallers die altijd op zoek zijn naar intellectueel eigendom van andere landen. Zo laat het eerdere 2021 Threat Hunting Report zien dat er meer nation state aanvallen plaatsvinden in sectoren als de zorg. Om aanvallers buiten de deur te houden, is het van belang om kwetsbare plekken in kaart te brengen en de beveiliging op deze plekken te versterken. Zo kun je jezelf wapenen tegen nieuwsgierige of kwaadwillende blikken van buitenaf.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over CrowdStrike
CrowdStrike® Inc. (NASDAQ: CRWD), een wereldwijde leider in cybersecurity, herdefinieert security in het cloudtijdperk met een endpoint protection-platform dat gebouwd is om inbreuken te stoppen. Het CrowdStrike Falcon®-platform maakt gebruik van Artificial Intelligence (AI) op cloud-schaal en biedt real-time bescherming en inzicht om organisaties te beschermen voor aanvallen op endpoints, zowel binnen als buiten het netwerk. Het CrowdStrike Falcon-platform, gedreven door de CrowdStrike Threat Graph®, correleert wekelijks meer dan twee biljoen endpoint-gerelateerde evenementen in realtime vanuit de hele wereld. 
Meer over CrowdStrike
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.