Vermijd onnodige complexiteit voor een digitale toekomst

De eenvoudigste oplossing is meestal de beste oplossing

| Worth Systems | 3 min | 8 maart 2022 9:00
Gewaardeerd
Copyright: Worth Systems
IT-omgevingen worden steeds complexer en hier kunnen veel redenen voor zijn. Soms worden belangrijke beslissingen over producten en technologie onder hoge druk genomen waardoor de complexiteit toeneemt. Het kan ook voorkomen dat er onbewust complexiteit wordt toegevoegd omdat er onduidelijkheid is over het grotere plaatje of dat nieuwe technologieën niet goed samenwerken met legacy systemen. IT-omgevingen worden soms ook complex vanwege nieuwe regelgeving of door veranderingen binnen een organisatie.

Redenen om complexiteit te vermijden

Als een systeem complex is, is het moeilijker om te testen en vast te stellen of alles goed werkt. We zien ook veel plekken waar het vanwege de complexiteit moeilijk is om de testomgeving en productieomgeving synchroon te houden. Soms kaapt het up-to-date houden van alle bewegende delen een groot deel van de IT-capaciteit. Wanneer je een enorme monolithische applicatie moet upgraden, wordt het een hele uitdaging om te zorgen dat je systemen de upgrade overleven.

Bovendien zijn complexe systemen kwetsbaarder voor security risico’s. Hoe complexer je systeem is, hoe minder makkelijk het is om een dreigingsmodel op te stellen. Er zijn méér bewegende delen, méér verschillende technologieën, méér versies om te onderhouden en méér mogelijke zwakke plekken in de beveiliging. Wat betreft beveiliging geldt: je ecosysteem is zo veilig als de zwakste schakel. En als je systeem complex is en een overvloed aan koppelingen bevat, is het moeilijker om die allemaal veilig te houden.

Daarnaast zijn complexe systemen ook minder gebruikersvriendelijk. Stel dat je te maken hebt met een systeem dat niemand volledig kan doorgronden of begrijpen. Dan is het ongetwijfeld een heel gedoe om de kleine wijzigingen door te voeren die zorgen voor blije gebruikers. Voordat je het weet, bellen gebruikers naar je servicedesk en vragen ze om hulp bij het bedienen van het systeem. Als je in die situatie bent terechtgekomen, beperkt de complexiteit van je ecosysteem de efficiëntie en effectiviteit van iedereen eromheen.

Weg met complexiteit

Onnodige complexiteit vermijden is dan ook essentieel. Echter is het niet zo eenvoudig om dit te realiseren omdat iedere IT-omgeving anders is. Het vereist maatwerk en er is geen standaard handleiding voor. Wel is het verstandig dat organisaties rekening houden met een aantal factoren. Bepaal ten eerste een stip aan de horizon en werk met voortschrijdend inzicht. Bepaal of een nieuwe applicatie of feature wel echt nodig is en of deze is getoetst bij gebruikers. Denk daarnaast na over welke legacy technologie je kunt verwijderen. Hierdoor krijg je een beter beeld welke impact beslissingen hebben op je IT-omgeving.

Het is belangrijk om in dit proces ook software ontwikkeling mee te nemen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld processen automatiseren om efficiënter te werken, kosten besparen en een beter inzicht en controle over je IT-infrastructuur krijgen. Vergeet hierbij niet om ook het het testen van systemen eenvoudiger en efficiënter te maken. Handmatig testen en rapporteren legt een onnodige verantwoordelijkheid bij je IT-team en is inefficiënt en tijdrovend. Op deze manier kan je team tijd vrijmaken voor innovatie. Hierdoor blijven organisaties de baas over hun software en kunnen ze problemen opsporen voordat ze een negatieve impact hebben op je bedrijfsprocessen. Hoe geavanceerder applicaties worden, hoe groter het risico wordt dat troubleshooting zorgt voor vertragingen, met als gevolg een negatieve impact op de omzet.

De eenvoudigste oplossing is meestal de beste oplossing

Kortom, onnodige complexiteit is iets wat je kunt en wilt vermijden bij IT-systemen. In de IT is immers de eenvoudigste oplossing vaak de beste oplossing. Het is daarom belangrijk om als organisatie goed na te denken over hoe je met complexiteit omgaat.
Auteur: Ernout van der Waard, CEO bij Worth Systems

Alle artikelen

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (4 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Worth Systems
Worth Systems is een full-service digital agency en helpt bedrijven structureel te veranderen door optimaal gebruik te maken van technologie en talent. Het bureau maakt organisaties sterker door samen te werken aan het verbeteren van digitale producten. Niet met een traditionele ‘big bang’-aanpak en langdurige transformatie projecten, maar door direct iets te leveren waar de klant wat aan heeft. Door complexiteit uit digitale transformatie te halen kunnen klanten van Worth Systems hun bedrijf laten groeien zonder dat ze worden tegengehouden door IT.
Meer over Worth Systems
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.