Femtech is booming!

Dé industrie ter ondersteuning van de vrouw

| Freedom Finance | 3 min | 8 maart 2022 15:53
Copyright: Freedom Finance
Op 8 maart staan alle vrouwen in het zonnetje, en ook technologie probeert dat de laatste jaren steeds meer te ondersteunen. De femtechindustrie krijgt namelijk meer voeten aan de grond, met o.a. ovulatieapps, armbanden om vruchtbaarheid te meten en zelfs zwangerschapsbegeleiding vanaf je smartphone. Bedrijven met techproducten voor vrouwen vertonen bovendien een gunstig effect op de beurs. Daarom is het de moeite waard om eens dieper te duiken in de details en uitdagingen van deze opkomende industrie.

Femtech

Maar wat is femtech eigenlijk? Female Technology omvat alle technologieën die als doel hebben om de gezondheid en het welzijn van vrouwen te verbeteren. Dat kan gaan van digitale platformen en wearables tot vitamines en supplementen. Hoewel het momenteel nog een niche industrie is, bevinden 25% van de femtech bedrijven zich in Europa. De meerderheid is te vinden in Amerika, namelijk 55%.

In Nederland en België is Flo Health bijvoorbeeld in opmars, een app om menstruaties, ovulaties en zwangerschappen beter te kunnen tracken. Ook Bloomlife, een Belgisch-Amerikaans bedrijf met kantoren in Genk en Eindhoven, ontwikkelt technologie voor zwangere vrouwen. Zo kunnen ze vanaf de bank hun zwangerschap beter opvolgen zonder ongerust te worden over bepaalde veranderingen.

Toch blijft de industrie onderbelicht, mede doordat het taboe over vrouwelijke gezondheid en welzijn nog steeds leeft. De afgelopen jaren lieten seksistische opmerkingen over femtech bedrijven niet echt een positieve stempel achter op de industrie. Desalniettemin is het een belangrijke markt, die zich focust op medische technologie die voor vele vrouwen erg nuttig is. De markt heeft duidelijk groeipotentieel.

Ontwikkelingen in femtech

Ondertussen ontwikkelden meer en meer start-ups zich tijdens de afgelopen jaren, en zijn vele ook uitgegroeid tot grote bedrijven die wereldwijd hun producten verkopen. Volgens PitchBook zou de industrie in 2021 maar liefst een miljard dollar ingezameld hebben. Dat toont de groei en interesse in de bedrijven aan, hoewel vele nog steeds ondergefinancierd blijven. Ondanks de enorme groei, kijken investeerders toch vaak nog de andere richting uit wanneer ze over femtech horen, en dat is jammer.

Toch is het volgens Maxim Manturov, Head of Investment Research bij Freedom Finance, interessant om investeringen in femtech bedrijven te overwegen. “Volgens voorspellingen zou de femtechindustrie exponentieel groeien in de komende jaren. Tegen 2027 zou de waarde van femtechbedrijven wereldwijd de 60 miljard dollar kunnen overschrijden. Dat klinkt dus veelbelovend! Bovendien zullen we waarschijnlijk een diverser aanbod aan producten te zien krijgen, doordat het aantal investeringen in innovatieve ontwikkelingen voor de gezondheid en het welzijn van vrouwen zal stijgen.”

Grootste uitdaging voor de industrie

Dat is meteen ook de voornaamste uitdaging voor deze bedrijven. Velen hebben extra kapitaal nodig, maar hebben nog niet voldoende visibiliteit om investeerders aan te trekken. Daarom is het belangrijk dat ze hun merkbekendheid opbouwen en blijven innoveren, om zo ook nieuwe markten te ontdekken. Door omzetgroei en potentieel te tonen, zouden de bedrijven sneller kunnen doordringen tot besluitvormers om kapitaalinvesteringen te vergemakkelijken.

Maxim Manturov voegt daaraan toe: “Het is een uitdaging voor de hele industrie om besluitvormers te bereiken. Velen daarvan zijn mannen, die nog niet genoeg bekend zijn met de groeiende en winstgevende femtechoplossingen. Naast het gebrek aan onderzoek en investeringen, zal de culturele acceptatie en kennis over het belang van vrouwelijke gezondheid cruciaal zijn om de industrie tot zijn recht te laten komen. De gezondheid van vrouwen is al eeuwen bestempeld als iets privé dat onafhankelijk staat van de geneeskunde. Het is tijd om dat verband onder de aandacht te brengen en te laten zien hoe belangrijk de groeiende industrie feitelijk is.”

Het is duidelijk dat femtech nuttige en welgekomen oplossingen biedt voor vrouwen, en dat de markt aan een opmars bezig is. De interesse van investeerders zal echter noodzakelijk zijn om de industrie te waarderen en haar potentieel te benutten om de voorspelde groei te bereiken. Nu is het alleszins een veelbelovende en interessante markt met heel specifieke ontwikkelingen ten voordele van vele vrouwen.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Freedom Finance
Freedom Finance Europe Ltd is een moderne, dynamische en betrouwbare broker met professionele klantenondersteuning en een ervaren team met kennis en expertise in de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten. Het bedrijf biedt voortdurende ondersteuning en biedt robuuste handelsplatforms en technologieën voor een krachtige werking op de markt. Via haar handelaren of door gebruik te maken van het Freedom24 mobiele handelsplatform kunnen beleggers directe toegang krijgen tot de Amerikaanse en Europese aandelenmarkten en de mogelijkheid om deel te nemen aan IPO’s.
 
Meer over Freedom Finance
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.