Ook voor productiebedrijven geldt: Zet de toekomst naar uw hand met cloud-gebaseerde oplossingen

Fabrikanten doen vaker beroep op cloudgebaseerde platformen om samenwerking te bevorderen en toenemend risico op cyberaanvallen het hoofd te bieden

| PTC | 5 min | 15 maart 2022 9:54
Copyright: PTC
Met Software as a Service (SaaS) gaan productiebedrijven anders om met data en dit leidt tot meer innovatie, meer flexibiliteit en ook betere beveiliging. Jon Hirschtick, EVP & General Manager van Onshape bij PTC, legt uit hoe SaaS nu de kern vormt van de softwareportefeuille van elke onderneming.

SaaS is een manier om toepassingen te leveren via het internet, als een dienst. In plaats van software te installeren en te onderhouden, krijgen organisaties toegang tot de software via het internet. Hierdoor blijven ze gespaard van complex software- en hardwarebeheer. Deze toepassingen worden soms ook "webgebaseerde software", "on-demand software" of "gehoste software" genoemd. De naam maakt echter geen verschil: SaaS-applicaties draaien steeds op de cloudservers van een SaaS-provider die de toegang tot de applicatie beheert en ook verantwoordelijk is voor de beveiliging, beschikbaarheid en prestaties.

SaaS lijkt misschien nieuw in de productiesector, maar in ons privéleven kennen we het concept maar al te goed, al zijn veel mensen zich daar misschien niet van bewust. Een populaire SaaS-dienst is bv. het videostreamingplatform Netflix. Ook voor bedrijven wordt SaaS geleidelijk en bijna onopgemerkt een onderdeel van het dagelijkse leven. Software zoals Microsoft Office 365, Salesforce, Zendesk, NetSuite, Google Docs of Monday is essentieel geworden voor moderne bedrijven. Deze oplossingen maken samenwerken immers sneller en eenvoudiger en bieden een veilige toegang vanaf elke computer.

Naarmate SaaS echter doordringt tot front-end softwaretoepassingen zoals Customer Relationship Management, Enterprise Resource Planning en softwaresuites voor ontwerp, innovatie en productie zullen de voordelen alleen maar toenemen. SaaS versnelt innovatie, verbetert de schaalbaarheid en vergroot de wendbaarheid. Het helpt ook om activiteiten te stroomlijnen en de kosten te verlagen. Met andere woorden, SaaS kan uw bedrijf helemaal transformeren.

Verbeterde beveiliging in de cloud

Bij PTC zien we dat fabrikanten steeds vaker een beroep doen op deze cloudgebaseerde platformen om samenwerking te bevorderen en om het toenemende risico op cyberaanvallen het hoofd te bieden. De afgelopen 12 maanden hebben we een keerpunt gezien in de software-industrie: meer dan 50 procent van alle commerciële softwarebestedingen gaat naar SaaS. Bij PTC is de verkoop van Onshape, de cloud-native productontwerpoplossing, verdubbeld sinds de start van Covid. Analisten uit de sector voorspellen dat binnen twee jaar minstens 60 procent van alle apps en hun technologieën en zakelijke tools op een cloudplatform zal staan. De omslag is bezig en gaat vrij snel. Toch zijn er nog steeds fabrikanten die twijfelen om de stap naar SaaS te zetten. Een van de vaakst gehoorde redenen is bezorgdheid over de veiligheid van de gegevens die in de cloud worden opgeslagen. Terwijl een betere beveiliging net een van de belangrijkste voordelen van SaaS is.

Momenteel worden fabrikanten geconfronteerd met tal van veiligheidsrisico's, al zijn ze zich daar niet altijd van bewust. Toch beseffen ze steeds meer wat die gevaren zijn. Meestal bewaren fabrikanten ontwerpgegevens op servers die naar individuele computers worden gekopieerd. Die gegevens worden dan als volledige digitale kopieën gemaild naar hun leveranciers maar ook naar potentiële leveranciers om offertes te krijgen. Het eerste risico is dat er overal in de organisatie kopieën van deze digitale mastergegevens circuleren. Als medewerkers onvoldoende opgeleid worden om de complexe computerarchitectuur te onderhouden, wordt dit probleem alleen maar groter. Meestal hebben ze software voor CAD, productontwerpbeheer (PDM) en simulaties geïnstalleerd op een lokale computer. Hierdoor worden de risico's verder verspreid met een ondoordachte aanpak van de beveiliging. Als medewerkers en leveranciers ongecontroleerd bestanden kopiëren en software installeren, ontstaat er een situatie waarbij het bedrijf ten prooi kan vallen aan malafide actoren, verduistering in de toeleveringsketen en ransomware-aanvallen.

Cloudservers zijn inherent veiliger. De beveiligingspraktijken zijn niet alleen beter, ze hebben ook een architectuur die een betere beveiliging mogelijk maakt. Om te beginnen, staan de gegevens en software niet op elke laptop geïnstalleerd, wat een groot verschil maakt. Hiermee zijn twee grote risico's al van de baan en hebt u geen opgeleid personeel nodig om deze risico's te beperken.

Ten tweede beschikken de clouddiensten over uiterst geavanceerde beveiligingsteams. Geen enkele fabrikant kan tippen aan de beveiliging van cloudgebaseerde systemen zoals Amazon, Microsoft en Google, in combinatie met de beveiliging van de SaaS-aanbieders. Een laatste voordeel is dat er een auditspoor is van elk gebruik dat ooit heeft plaatsgevonden.

Efficiënter en beter voor de innovatie

SaaS is echter niet zomaar een andere manier om traditionele software en processen aan te bieden, het is een nieuwe manier van werken die aanzienlijke voordelen biedt. Laten we even kijken naar hoe een team vandaag een product ontwerpt. Ten eerste hebben zij krachtige computers nodig waarop alle relevante software is geïnstalleerd en die regelmatig wordt bijgewerkt met service packs. Dan moet u nog bepalen wie toegang krijgt en ervoor zorgen dat iedereen in de toeleveringsketen beschikt over de laatste versie van alle software.

Dat is het minste van vele problemen. De grotere uitdaging is dat de gegevens in bestanden worden opgeslagen. Niet één of twee bestanden, maar bij moderne productontwikkeling spreken we over duizenden bestanden en iedereen heeft een kopie nodig. Zodra er meerdere kopieën van bestanden circuleren, beginnen de problemen pas echt. Meerdere kopieën, slecht versiebeheer, overschrijven van wijzigingen, PDM's vergrendelen en toegangsrechten zijn allemaal complicaties. Tegenwoordig moet iedereen sneller werken en innovatiever en wendbaarder zijn dan ooit tevoren. Alle problemen die ik heb genoemd, zijn obstakels.

Wat wij doen, is niet zomaar onze programma's op een cloudserver draaien. Met SaaS worden de software en de gegevens op één plaats in de cloud opgeslagen en nooit ergens gekopieerd. U hoeft niets te installeren en de software kan op bijna elk apparaat worden uitgevoerd. U kunt ook onmiddellijk mensen aan uw team toevoegen of uit uw team verwijderen.

Dankzij de architectuur kan iedereen tegelijk aan de slag en releasebeheer wordt een kwestie van het labelen van de status in de databank. Hierdoor kunnen teams veel geld en tijd besparen. Als meer mensen bij het proces worden betrokken, verloopt alles sneller en krijgt men een cultuur van innovatie. De innovatiecultuur en mogelijkheden tot samenwerking zijn de belangrijkste redenen waarom organisaties overstappen op SaaS. Samen werken aan gegevens is niet mogelijk als niet iedereen toegang heeft tot deze gegevens. In plaats van mensen in hokjes te laten werken waar de gegevens tijdens wekelijkse vergaderingen worden bekeken, kunnen ze nu op elk moment naar behoefte worden bekeken. Dit is de essentie van wendbaar werken.
Auteur: Jon Hirschtick, EVP & General Manager van Onshape bij PTC

Alle artikelen

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over PTC
PTC (NASDAQ: PTC) stelt wereldwijde productiebedrijven in staat om een enorme impact te realiseren dankzij software-oplossingen die het mogeijk maken om de innovatie van producten en diensten te versnellen, de operationele efficiency te verbeteren en de productiviteit van het personeelsbestand te verhogen. In combinatie met een uitgebreid netwerk van partners biedt PTC zijn klanten flexibiliteit in de manier waarop hun technologie ingezet kan worden om de digitale transformatie uit te rollen - in fabrieken, in de cloud of via het uitgebreide SaaS-platform. Bij PTC denken we niet alleen na over een betere wereld; we maken die daadwerkelijk mogelijk.
 
Meer over PTC
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.