Axis introduceert flexibele bodycam-oplossing

Het nieuwe bodycam-systeem garandeert gebruiksvriendelijkheid voor gebruikers in diverse sectoren

| Axis Communications | 4 min | 24 maart 2020 11:03
Gewaardeerd
Afbeelding: Axis Bodycam voor politie agent | Copyright: Axis Communications
Axis Communications presenteert een nieuwe bodycam-oplossing bestaande uit een robuuste camera, docking station en systeemcontroller. Deze oplossing is breed inzetbaar en ontworpen op basis van open standaarden, die eenvoudige integratie met andere videomanagementsystemen (VMS) en bewijsmanagementsystemen (EMS) mogelijk maken.

Breed inzetbaar

Steeds meer hulpdiensten en handhavers worden uitgerust met bodycams en ook andere sectoren tonen interesse. “Bodycams zijn breed inzetbaar”, zegt Epko van Nisselrooij, Business Development Manager, Smart Cities bij Axis. “Denk naast politie, ambulance en brandweer bijvoorbeeld ook aan specifieke toepassingen in het openbaar vervoer, de transportsector en inzet op evenementen en festivals. In Nederland en België zien we veel voordelen van bodycams bij bijvoorbeeld het vastleggen van bewijsmateriaal, het ontmoedigen van ongewenst gedrag en het opleiden van personeel.”

Ontwikkelproces

De bodycam-oplossing van Axis is het resultaat van een uitgebreid onderzoeks- en ontwikkelingsproces. “Als pionier in netwerkvideotechnologie heeft Axis ruim dertig jaar ervaring in het creëren van innovatieve producten”, vertelt Van Nisselrooij. “Het ontwikkelen van een bodycam-oplossing is dan ook een logische stap voor ons. De grootste uitdaging bij de bodycam was het vinden van de optimale mix van grootte, gewicht, robuustheid en maximale batterijduur. Om die reden omvatte het gehele proces talloze gesprekken met klanten, diverse prototypes en zijn we in een vroeg stadium begonnen met pilots. Zo wordt onze oplossing momenteel uitvoerig getest in onder andere de gemeente Almere.”

Open architectuur

Een cruciaal aspect dat potentiële klanten voor deze oplossing benoemden, was de behoefte om meerwaarde te creëren voor hun bestaande investeringen in VMS- en EMS-software. Om die reden is ook in deze productlijn gekozen voor een open architectuur, vertelt Van Nisselrooij: “Er is vanuit een allesomvattend perspectief gekeken naar klantbehoeften, van video-opnames in de praktijk tot het presenteren van bewijsmateriaal in een rechtszaak. Daarbij speelde flexibiliteit een grote rol: klanten wilden niet gedwongen worden tot het gebruik van een specifiek VMS of EMS en benoemden ook belangrijke aspecten met betrekking tot veiligheid, cybersecurity en de integriteit van beelden.”

De bodycam-oplossing van Axis kan om die reden worden gebruikt met VMS en EMS van derden, op locatie of in de cloud, wat integratie met andere databronnen voor videobewaking eenvoudig mogelijk maakt. De bodycams kunnen ook worden ingezet als onderdeel van een end-to-end oplossing met AXIS Camera Station en AXIS Case Insight, de VMS- en EMS-software van Axis zelf.

Het nieuwe bodycam-systeem bestaat uit drie belangrijke hardwarecomponenten: de camera-unit, het docking station en de systeemcontroller
  • Camera-unit: De camera-unit (AXIS W100 Body Worn Camera) levert videobeelden met een resolutie tot 1080p bij 30 fps en neemt audio op met twee microfoons voor ruisonderdrukking. Daarnaast beschikt de camera over Wide Dynamic Range-technologie om ook in de moeilijkste lichtomstandigheden een goede beeldkwaliteit te garanderen, terwijl de Axis Zipstream-technologie de opslagbehoeften vermindert. De batterij is ontworpen om een volledige ploegendienst mee te gaan (12 uur bij normaal gebruik) en kan ook in de auto of met een powerbank worden opgeladen. De camera beschikt daarnaast over de volgende functionaliteiten: 
  • GPS/GNSS-ontvanger voor locatietracking
  • Bluetooth Low Energy 4.1
  • IEEE 802.11b/g/n
  • 6-assige gyro- en versnellingssensor
Met de mobiele app AXIS Body Worn Assistant kunnen gebruikers beelden bekijken en categorieën, omschrijvingen en notities toevoegen.
  • Docking station: Het docking station, voor het snel opladen van de camera-unit(s) en het veilig exporteren van data, komt in twee varianten: de AXIS W700 Docking Station 1-bay en de AXIS W701 Docking Station 8-bay.    
  • Systeemcontroller: De systeemcontroller (AXIS W800 System Controller) maakt integratie en beheer eenvoudig en zorgt ervoor dat videobeelden met 100 Mbit per camera snel en betrouwbaar kunnen worden overgebracht. Alle data wordt zowel in stand-by-modus als bij overdracht versleuteld via AES256- en TLS-encryptie. Daarnaast kunnen videodata volledig end-to-end worden versleuteld met specifieke integraties. Het systeem is eenvoudig schaalbaar en hierdoor op grote schaal bijzonder kostenefficiënt.

Gebruiksgemak

Volgens Van Nisselrooij staat het gebruiksgemak van de oplossing voorop: “Het is essentieel dat bodycams eenvoudig te gebruiken zijn. Denk aan hulpdiensten die regelmatig te maken krijgen met stressvolle situaties, ongunstige weersomstandigheden of slecht verlichte plaatsen. Maar diezelfde gebruiksvriendelijkheid willen we garanderen voor alle gebruikers, ook voor hen die verantwoordelijk zijn voor het overdragen, opslaan en analyseren van de opgenomen beelden. Dat hebben we met deze oplossing weten te realiseren.”

De Axis bodycam-oplossing is vanaf het tweede kwartaal van 2020 verkrijgbaar via de distributiekanalen van Axis.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Axis Communications

Axis maakt een slimmere en veiligere wereld mogelijk, door netwerkoplossingen te ontwikkelen die inzicht bieden in het verbeteren van de veiligheid en nieuwe manieren van zakendoen. Als technologieleider in netwerkvideo biedt Axis producten en diensten voor videobewaking en beeldanalyse, toegangscontrole en audiosystemen.
Meer over Axis Communications

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.