Wat is IDIN en hoe werkt het?

Wat is de beste manier om je online te identificeren?

| Time2play | 3 min | 24 maart 2022 19:22
Gewaardeerd
Copyright: Darya Sannikova via Pexels
Know your customer of KYC is een begrip waar steeds meer mensen wel eens van gehoord hebben, of in ieder geval mee te maken hebben gehad. Het “kennen van je klant”, betekent eigenlijk niets ander dan het opvragen en verifiëren van bepaalde persoonlijke informatie van je klanten of bezoekers, bijvoorbeeld naam en adres gegevens, maar ook het bevestigen van je leeftijd. Voor bedrijven in bepaalde sectoren dit een wettelijke verplichting, maar ook wordt het veelvuldig gebruikt bij het voorkomen en bestrijden van fraude.

De meest gangbare methode om aan te tonen dat je meerderjarig bent was jarenlang het doorgeven van je creditcard informatie, een creditcard wordt namelijk niet uitgegeven aan personen onder de 18. Daarnaast vragen sommige bedrijven of dienstverleners zelf om een kopie van een geldig legitimatiebewijs op te sturen. En hoewel de overheid hier een speciale app voor heeft ontworpen, zodat je nooit te veel informatie deelt, is het voor veel bedrijven niet eens toegestaan om dit soort informatie van je te vragen.

Een relatief nieuwe manier om je online te identificeren is iDIN - van hetzelfde organisatie die achter iDEAL zit. Het grote voordeel is dan ook dat iedereen in Nederland het kent èn gebruikt. Wist je dat 60% van alle online betalingen in Nederland via iDEAL verloopt?

Net zoals bij betalen verlopen de diensten van iDIN via de digitale omgeving van je eigen bank, en laten we eerlijk zijn, veel betrouwbaarder dan dat kan toch eigenlijk niet? Met iDIN is speciaal ontworpen voor de volgende situaties:
  • Je officieel identificeren als je bijvoorbeeld online een verzekering af wilt sluiten
  • Inloggen in je persoonlijke omgevingen zoals bijvoorbeeld bij de Mediamarkt of op mobiel.nl.
  • Het bevestigen van je leeftijd als je bijvoorbeeld bij een Nederlands mobiel casino wilt spelen of kaartjes voor een evenement met een minimale leeftijd wilt kopen.
De grootste voordelen van op deze manier inloggen of je gegevens te bevestigen zijn dat het dus op een manier gebeurt die direct al bekend en vertrouwd voelt, het je nóg een gebruikersnaam en wachtwoord scheelt en vooral dat je zeker weet welke gegeven je wel (en niet) deelt. Wanneer je met je dmv het inlogmiddel van je bank bent ingelogd, wordt duidelijk aangegeven welke informatie je op het punt staat met wie te delen en pas als je je akkoord hebt gegeven worden alleen die gegevens gedeeld.

Ook bij de belastingdienst is dit systeem met succes getest, en het is dus goed mogelijk dat in de toekomst je zelfs bij de overheid naast met je DigiD ook met iDIN in kan gaan loggen, dit geeft nog eens extra aan hoe goed, veilig en makkelijk het werkt.

Het aantal bedrijven wat deze methode ondersteunt en het aantal mogelijke toepassingen zal steeds verder groeien, maar omdat het nog een relatief nieuwe en onbekende dienst is, kan het zijn dat je nog wel op een andere manier om identificatie of leeftijd bevestiging gevraagd wordt. Als het daadwerkelijk verplicht is om een kopie van je officiële ID te sturen, maak dan in ieder geval gebruik van de KopieID-app of voorkom op een andere manier dat je te veel informatie deelt.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (2 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
Security
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.