Ruim 7 op 10 organisaties niet in staat Cloud Skills Gap te overbruggen

Bijna de helft aan dat het gebrek aan kennis en kunde op het gebied van de cloud een rem zet op hun ontwikkeling

| Atos | 4 min | 25 maart 2022 10:31
Gewaardeerd
Copyright: Atos
Ruim 70% van de IT-managers wereldwijd beschouwt de ‘Cloud Skills Gap’ als een risico. Zo geeft bijna de helft aan dat het gebrek aan kennis en kunde op het gebied van de cloud een rem zet op hun ontwikkeling, terwijl bijna één op de tien IT-managers zelfs aangeeft dat dit hen in hun voortbestaan bedreigt. Dat blijkt uit onderzoek van Cloudreach - onderdeel van Atos - waarin de laatste ontwikkelingen op het gebied van de cloud worden belicht, waaronder de impact die de ‘Cloud Skills Gap’ heeft op de kernactiviteiten van bedrijven. De bevindingen zijn gepubliceerd in het rapport ‘How to be a Digital Leader in 2022’ en gebaseerd op onderzoek dat is verricht door Cloudreach, Amazon Web Services en IDC, als onderdeel van OneCloud, het strategische programma van Atos. In het onderzoek is ook aandacht voor de rol die de cloud vervuld bij de groei van bedrijven en hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid.

Nu steeds meer organisaties cloud-technologie omarmen om hun efficiency te vergroten en duurzame doelstellingen te verwezenlijken, neemt de behoefte aan gekwalificeerde professionals toe. Voor veel organisaties geldt dat zij in hun transitie naar de cloud worden gehinderd door een gebrek aan professionals. Zo geeft ruim een derde aan dat dit tekort hun vermogen beperkt om hun bedrijf te ontwikkelen en nieuwe diensten te introduceren. Het tekort aan medewerkers met vaardigheden in de cloud staat ook innovatie in de weg. De drie gebieden die door de 'Cloud Skills Gap' het meeste worden getroffen, zijn kennis en kunde op het gebied van multi-cloud, de ontwikkeling van cloud-systemen en cloud governance, zo blijkt uit het onderzoek.

“Dit onderzoek toont aan dat er een groot tekort is aan cloud professionals. Dit staat cloud-transities in de weg, terwijl die cruciaal zijn voor bedrijven om te kunnen overleven. Getalenteerde ontwerpers en ingenieurs zijn erg belangrijk om de mogelijkheden die de cloud biedt te kunnen benutten. De ‘Cloud Skills Gap’ stelt organisaties voor de uitdaging om nieuwe manieren te vinden om jong talent te werven en aan zich te binden. Dat betekent óók dat bedrijven meer aandacht moeten geven aan diversiteit. Want uiteindelijk zorgen professionals met verschillende achtergronden voor betere bedrijfsresultaten”, benadrukt R. Brooks Borcherding, CEO van Cloudreach. “Onze bevindingen tonen de relevantie aan van innovatieve initiatieven, zoals de gezamenlijke Talent Academy van Cloudreach, Amazon Web Services en Atos OneCloud die duizenden cloud-experts samenbrengt.”

De zorgen die organisaties hebben over de impact van de ‘Cloud Skills Gap’ komen sterk overeen en spelen zowel in de Noord-Amerika als Europa een rol. Nu het aantal vacatures sneller stijgt dan het aantal beschikbare professionals, staan organisaties voor de uitdaging hun teams en activiteiten up-and-running te houden.

“Bedrijven zijn zich bewust van het belang van een cloud-infrastructuur en uit dit onderzoek blijkt dat de behoefte aan migraties en onderhoud zal blijven groeien”, zegt Tanuja Randery, Managing Director EMEA van Amazon Web Services. “Dit is vooral zichtbaar onder bedrijven die de publieke cloud hebben omarmd, zodat zij in staat zijn hun kritisch processen te vereenvoudigen en sneller te laten verlopen.”

Het onderzoek gaat ook in op andere trends in cloud-technologie, waaronder de cruciale rol die het kan spelen bij het faciliteren van bedrijfsprocessen, het realiseren van winstgevende groei en het verwezenlijken van doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.
  • Bijna 90% van de organisaties beschouwt de cloud als een belangrijke strategische pijler die cruciaal is voor zowel hun veerkracht als hun innovatieve vermogen.
  • 48% van de bedrijven zijn onderdeel van transformaties naar de cloud, wat de weg kan vrijmaken naar een nieuwe strategische visie.
  • 71% beschouwt een cloud-strategie als één van de belangrijkste aanjagers van duurzaamheid; naar verwachting zal dit tegen 2023 zijn gestegen naar 85%.
“Dit onderzoek toont aan dat cloud-technologie niet alleen een zeer waardevolle bijdrage kan leveren aan het stroomlijnen van bedrijfsprocessen, maar ook aan het realiseren van de ambities die bedrijven hebben op het gebied van duurzaamheid”, aldus Carla Arend, Senior Program Director Cloud Research van IDC. “Zo komen maatschappelijke en zakelijke belangen samen en dat zal de behoefte aan cloud-diensten alleen maar doen toenemen.”

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld onder 610 IT-managers van grote ondernemingen in Noord-Amerika en Europa, in uiteenlopende sectoren.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Marktplaats item
In aanvulling op dit artikel is het onderstaande item tijdelijk op de marktplaats beschikbaar.
Over Atos
Atos is toonaangevend in digitale transformatie. Het is de Europese leider in Cloud, Cybersecurity en High Performance Computing. Wereldwijd levert Atos aan haar klanten end-to-end Orchestrated Hybrid Cloud, Big Data, Business Applications en Digital Workplace-oplossingen. Atos staat genoteerd aan de CAC40 Paris stock index. Het is de missie van Atos om mede vorm te geven aan de toekomst van informatietechnologie. Haar expertise en diensten ondersteunen de ontwikkeling van kennis, onderwijs en onderzoek gebaseerd op een multiculturele aanpak en dragen bij aan wetenschappelijke en technologische excellentie. Wereldwijd stelt de Groep haar klanten, medewerkers en burgers in staat op een bewuste en duurzame manier te leven, werken en zich te ontwikkelen in een veilige informatie omgeving.
Meer over Atos
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.