Tagpoint ontwikkelt veiligheidstrainingen voor AutoTech Alliantie om auto’s veilig te herstellen

Training zorgt voor risicobewustzijn en verhoogt veiligheid op werkvloer

| Tagpoint | 3 min | 30 maart 2022 8:43
Copyright: Tagpoint
In opdracht van de AutoTech Alliantie heeft Tagpoint Training online trainingen ontwikkeld om de veiligheid in de werkplaats en van verkeersdeelnemers te verhogen. Nieuwe auto’s zijn voorzien van moderne rijhulpsystemen; worden die niet goed hersteld, dan vormt dat een serieus veiligheidsrisico voor bestuurder en andere weggebruikers. De trainingen van Tagpoint zorgen ervoor dat de herstellers van deze ‘slimme auto’s’ zich bewust zijn van de risico’s die dit werk met zich meebrengt en dat dit werk op een veilige manier gebeurt, zodat de persoonlijke veiligheid van elke werknemer gewaarborgd is.

Nieuwe tool voor autobranche

Deze nieuw tool, AutoTechPoint genaamd, is specifiek ontwikkeld voor de autoschadeherstelbranche. Het leert deelnemers over de risico’s die gepaard gaan met bijvoorbeeld het herstel van Advanced Driver Assistance System (ADAS, geavanceerde rijhulpsystemen), connectiviteit, verbindingstechnieken en veilig werken aan elektrische auto’s. De trainingen, in abonnementsvorm, die iedere 2-3 maanden worden aangevuld met actuele onderwerpen, worden afgesloten met een online toets. In een overzichtelijk dashboard is de voortgang van alle medewerkers te volgen. Deze aanpak ondersteunt de branche bij het voldoen aan de zorgplicht.

Al langer zijn er zorgen over de nieuwste modellen auto’s, die voorzien zijn van de meeste geavanceerde technologieën. Dit type auto vereist bij schade een geheel nieuw vakmanschap, omdat deze auto’s veel complexer zijn. Blijven kennis en kunde van herstelprofessionals achter bij de nieuwste technologie in de auto’s, dan neemt het risico tijdens herstel maar niet in het minst op ongevallen op de weg flink toe.

Veiliger werken

Niet alleen de veiligheid van de weggebruiker staat onder druk, maar ook de veiligheid van de schadeherstellers moet gewaarborgd worden. Er is een tekort aan schadeherstellers met deze specifieke kennis; daarbij is het voorkomen van ongevallen op de werkvloer een van de verantwoordelijkheden van werkgevers. Vanaf 2025 mogen er in Nederland alleen nog uitstootvrije auto's verkocht worden, maar kennis over het veilig herstellen van deze auto’s ontbreekt vooralsnog. André van der Grift, commercieel directeur van Tagpoint Training: “Onze kennis over risicoherkenning, gedragsbeïnvloeding en veilig werken komt goed van pas. We adapteren onze ervaring en kennis op deze industrie en leren schadeherstellers hoe ze op een veilige manier met deze elektrische auto’s aan de slag kunnen gaan.”

Volgens Van der Grift is alleen kennis over schade herstel niet voldoende om veilig te werken. “Er bestaat een groot gat tussen kennis en daadwerkelijk veilig gedrag. Als expert op het gebied van gedragsbeïnvloeding en risicoherkenning is het onze missie om professionals veiliger te laten werken en ongevallen te voorkomen. Dat doen we onder meer door specifieke trainingen te ontwikkelen, eerder voor de industrie en bouwsector en nu dus ook voor de autobranche. Met de samenwerking met AutoTech Alliantie willen we het aantal ongevallen in Nederland nog verder terugbrengen.”

De AutoTech Alliantie is opgericht om ervoor te zorgen dat auto’s veilig hersteld worden. Daarom heeft de AutoTech Alliantie een Leven lang leren-programma ontwikkeld, met onlinetrainingen die specifiek gericht zijn op veilig schadeherstel, risicoherkenning en gedragsbeïnvloeding. Door schadeherstellers risico’s te leren herkennen, veranderen ze hun gedrag. De trainingen maken gebruik van psychologische impulsen, video’s en serious gaming.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Tagpoint
Alleen kennis, regelgeving en middelen zijn niet voldoende om ongelukken te voorkomen. Kennis over veiligheid leidt niet automatisch tot veilig gedrag. Tagpoint streeft naar een wereld zonder bedrijfsongevallen. Wij zijn erop gericht die blinde vlek zichtbaar te maken en gedrag daadwerkelijk te veranderen. Tagpoint biedt als eerste en enige online veiligheidstrainingen aan die specifiek gericht zijn op gedragsverandering. Ons interactieve trainingsprogramma verbetert het herkennen van risico’s wat aantoonbaar veiliger gedrag ten gevolg heeft.

Het programma is in samenwerking met gedragspsychologen ontwikkeld. Door middel van serious gaming en e-learning wordt gericht gewerkt aan gedragsbeïnvloeding. Het traint de hersenen, verbetert de waarneming en de medewerker gedraagt zich na afloop aantoonbaar veiliger op de werkvloer.
Meer over Tagpoint
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.