SentinelLabs ontdekt kwetsbaarheden in Microsoft Azure Defender voor IoT

Meerdere tekortkomingen staan uitvoeren van code op afstand toe

| SentinelOne | 2 min | 31 maart 2022 12:20
Afbeelding: Microsoft Azure Defender for IoT architecture | Copyright: Microsoft
SentinelLabs heeft een aantal kritieke kwetsbaarheden ontdekt in Microsoft Azure's Defender voor IoT. Deze kwetsbaarheden kunnen gevolgen hebben voor cloud- en on-premises klanten. Ongeauthenticeerde aanvallers kunnen apparaten die door Microsoft Azure Defender for IoT worden beschermd op afstand in gevaar brengen, door misbruik te maken van het herstelmechanisme voor wachtwoorden van Azure. Microsoft heeft beveiligingsupdates uitgebracht om deze kritieke kwetsbaarheden te verhelpen. SentinelLabs heeft op dit moment geen aanwijzingen gevonden voor misbruik ‘in-the-wild’.

Microsoft Azure Defender voor IoT

Microsoft Defender for IoT is een agentless network-layer beveiliging voor constante IoT/OT asset discovery, vulnerability management en threat detection, waarvoor geen wijzigingen in bestaande omgevingen nodig zijn. Het kan in volledig on-premises of in Azure-gekoppelde omgevingen worden ingezet. Dit soort operationele technologienetwerken (OT) sturen veel van de meest belangrijke aspecten van onze samenleving aan.

Veel van deze technologieën zijn echter niet altijd ontworpen met beveiliging in gedachten en kunnen niet worden beschermd met traditionele IT-beveiligingscontroles. Ondertussen maakt het Internet of Things (IoT) nieuwe manieren van innovatie mogelijk met miljarden aangesloten apparaten, waardoor het aanvalsoppervlak en de risico's verder toenemen. Dit probleem is niet onopgemerkt gebleven bij leveranciers, dus velen bieden beveiligingsoplossingen aan in een poging het probleem aan te pakken. Maar wat als de beveiligingsoplossing zelf kwetsbaarheden introduceert?

Mitigatie

SentinelLabs heeft de bevindingen in juni 2021 bekendgemaakt aan de MSRC. Microsoft heeft in december 2021 een beveiligingsadvies uitgebracht met patchgegevens. Gebruikers worden aangemoedigd om onmiddellijk actie te ondernemen. Hoewel SentinelLabs geen bewijs heeft van misbruik ‘in-the-wild’ van deze kwetsbaarheden, raadt het bedrijf aan om alle privileged inloggegevens die op het platform zijn gebruikt in te trekken voordat de cloudplatforms zijn gepatcht. Ook zullen toegangslogbestanden gecontroleerd moeten worden op onregelmatigheden. Een geslaagde aanval kan namelijk leiden tot volledige compromittering van het netwerk, aangezien Azure Defender For IoT is geconfigureerd om een TAP (Terminal Access Point) op het netwerkverkeer te hebben. Toegang tot gevoelige informatie op het netwerk zou een aantal geraffineerde aanvalsscenario's kunnen openen die moeilijk of niet te detecteren zijn.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over SentinelOne
SentinelOne (NYSE: S) levert autonome endpoint-bescherming middels een enkelvoudige agent die preventie, detectie, respons en opsporings-functionaliteit combineert. Het SentinelOne platform is ontwikkeld met het oog op zeer hoog gebruiksgemak en bespaart gebruikers tijd dankzij de inzet van AI om automatisch en in realtime dreigingen binnen het bedrijf en in de cloud te elimineren. Daarnaast is het de enige oplossing die volledig inzicht biedt van edge tot cloud over het hele netwerk.
Meer over SentinelOne
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.