TIER neemt Fantasmo over en komt met een bewezen technologische oplossing tegen parkeerproblemen rondom deelmobiliteit

Het in de VS gevestigde Fantasmo heeft een reputatie van wereldklasse verdiend met zijn Camerapositioneringssysteem (CPS)

| TIER Mobility | 4 min | 1 april 2022 9:16
Afbeelding: TIER e-Mopeds | Copyright: TIER Mobility
  • TIER blijft investeren in het aanpakken van uitdagingen die duurzame deelmobiliteit met zich meebrengt, zoals onverantwoord parkeren en op de stoep rijden.
  • Zo creëert TIER voor alle weggebruikers een veiligere omgeving.
  • Fantasmo’s systeem is op dit moment in Utrecht al in gebruik.
  • De overname van Fantasmo volgt als vierde een in een serie overnamens, na Spin, nextbike en Wind Mobility.
TIER Mobility, Europa's toonaangevende gedeelde micro-mobiliteitsprovider, kondigt vandaag de overname van Fantasmo aan. Met deze stap blijft TIER investeren in 's werelds meest nauwkeurige Parkeersysteem voor deelmobiliteit. Dit is belangrijk voor de orde op straat en de bescherming van kwetsbare weggebruikers. De overname markeert een belangrijke mijlpaal in TIER’s ambitie om uitdagingen op het gebied van veilig en verantwoord gebruik van gedeelde mobiliteit te overwinnen.

Parkeercamera op 20 cm nauwkeurig

TIER is voorloper op het gebied van orde en veiligheid in het verkeer. De overname van Fantasmo, een next-gen cartografiebedrijf, is daar een goed voorbeeld van.

Het in de VS gevestigde Fantasmo heeft een reputatie van wereldklasse verdiend met zijn Camerapositioneringssysteem (CPS). Dit is een positioneringstechnologie die tien keer zo nauwkeurig is als GPS en het parkeren van e-scooters tot op minder dan 20 cm nauwkeurig kan bevestigen. Deze technologie is in drukke steden zeer gewenst, omdat door juist te parkeren de stoep toegankelijk blijft. Met de overname van Fantasmo's 3D-mapping is TIER op dit moment de enige aanbieder met een bewezen technologische oplossing om onverantwoord parkeren aan te pakken. In Utrecht is het systeem op dit moment al actief en leidt het tot een uitzonderlijk hoge parkeernauwkeurigheid in de stad.

Matthias Laug, CTO en mede-oprichter van TIER: “De overname van Fantasmo is een grote stap vooruit in onze doorlopende investering in innovatieve functies en technologieën, die helpen om e-scooters veiliger te maken voor alle weggebruikers. Fantasmo’s camerapositioneringssysteem stelt ons in staat om de zorgen van kwetsbare weggebruikers, over hoe e-scooters worden geparkeerd, aan te pakken. We zullen de positioneringstechnologie uitbreiden naar diverse steden in Europa en het Midden-Oosten en tegelijkertijd te investeren in het aankomende, door computervisie aangedreven rijassistentiesysteem.”

Jameson Detweiler, President en mede-oprichter van Fantasmo: “We werken al bijna een jaar nauw samen met TIER en hebben hun toewijding om het beste micro-mobiliteitsplatform voor steden, burgers en gebruikers te zijn aan den lijve ondervonden. We kijken er naar uit om deze reis samen voort te zetten, terwijl we onze CPS-aangedreven parkeervalidatietechnologie blijven uitbreiden. We hebben er vertrouwen in dat TIER’s operationele ervaring en voertuigen, en Fantasmo’s computervisie-technologie, elkaar geweldig aanvullen voor gebruikers van deelmobileit en de stad ordelijk houden.”

Toekomstplannen - door computervisie aangedreven rijassistentietechnologie

In de nabije toekomst heeft TIER plannen om een nieuwe, op computervisie gebaseerde rijassistentie-technologie te introduceren. Dit zal in combinatie met het nieuwe IoT, verkeersovertredingen en botsingen, evenals roekeloos rijgedrag op de scooter (zoals tandem of op de stoep rijden), detecteren. Bestuurders die zich niet aan de regels en voorschriften houden, zullen worden gewaarschuwd, geblokeerd of zelfs beboet worden. De nieuwe technologie wordt momenteel particulier getest en zal in de komende maanden in steden wereldwijd worden uitgerold.

3D kaarten Fantasmo

Fantasmo bouwt 3D-kaarten van steden. Aangezien Fantasmo steden op grondniveau in kaart brengt, is zijn positioneringstechnologie aanzienlijk nauwkeuriger dan op satelliet gebaseerde GPS. Net als bij TIER’s voorgaande parkeersysteem, zal elke gebruiker die probeert te parkeren in een no-go gebied, of buiten een aangewezen parkeerplaats, zijn of haar rit niet kunnen afronden. De functie vereist geen aanvullende parkeerinfrastructuur van steden - enkel een voltooide 3D-mapping van de desbetreffende stad.

De overname

Het bedrag van de aankoopprijs en verdere financiële gegevens van de transactie zullen niet worden onthuld. In aanvulling op zijn huidige personeelsbestand van meer dan 1200 medewerkers, zal TIER alle 15 uiterst vaardige experts van Fantasmo in Europa en de VS behouden. De overname is de laatste significante zet voor TIER, in navolging op de overnames van micro-mobiliteitsaanbieder Spin, Europa's top bikeshare speler nextbike, de Italiaanse dochteronderneming van Wind Mobility, evenals het Hongaarse technische bureau Makery. In oktober vorig jaar kondigde TIER de sluiting aan van zijn US$ 200 miljoen serie D financieringsronde. Tot op heden heeft TIER in totaal $ 660 miljoen in eigen en vreemd vermogen opgehaald.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over TIER Mobility
TIER Mobility is Europa's marktleider op het gebied van deelvervoer. De van oorsprong Duitse mobiliteitsaanbieder wordt gedreven door de missie om mobiliteit voorgoed te veranderen. TIER helpt steden, met haar klimaatneutrale elektrische deelvoertuigen, om hun afhankelijkheid van auto's te verminderen. TIER Mobility is in 2018 opgericht door Lawrence Leuschner, Matthias Laug en Julian Blessin. Inmiddels is TIER actief in grote delen van Europa en het Midden-Oosten. Met een focus op het bieden van de veiligste, rechtvaardigste en duurzaamste mobiliteitsoplossing, is TIER sinds 2020 klimaatneutraal.
Meer over TIER Mobility
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.