‘Digitaler naar werk’ verbetert positie laaggeletterden op arbeidsmarkt 

Digitale vaardigheden worden steeds belangrijker op de werkvloer

| Stichting Lezen en Schrijven | 4 min | 6 april 2022 8:44
Copyright: Stichting Lezen en Schrijven
De wereld verandert snel. Digitale vaardigheden worden steeds belangrijker op de werkvloer. Als onderdeel van het Europese Digital Collective start Stichting Lezen en Schrijven het project ‘Digitaler naar werk’. De organisatie Digital Collective heeft als doel digitale inclusie te stimuleren in heel Europa. Het project richt zich op laaggeletterde werknemers met beperkte digitale vaardigheden. Zij krijgen een op maat gemaakt trainingsaanbod. Laaggeletterden kunnen na deelname aan het project beter digitaal meedoen op het werk en in de samenleving. Een samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen De uitvoering van het project is een samenwerking met SBCM, het Kenniscentrum en Arbeidsmarkt- & Opleidingsfonds voor sociale werkgelegenheid. 

Project 

Uit onderzoek blijkt dat de kans op onvoldoende digitale vaardigheden ongeveer drie keer zo groot is bij laaggeletterden. Daardoor wordt de kloof tussen mensen die zich kunnen ontwikkelen in hun loopbaan en mensen die dat niet kunnen, groter. In dit project verbeteren medewerkers van sociale werkbedrijven met lage basisvaardigheden (lezen, schrijven en/of rekenen) hun digitale vaardigheden. Dit zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking, herintreders en statushouders. Om ervoor te zorgen dat het aanbod past bij het niveau en de behoefte van de medewerkers zet Stichting Lezen en Schrijven het screeningsinstrument Digimeter in. Doordat medewerkers werken aan hun digitale vaardigheden verbeteren zij onder meer hun werkplezier en kansen op de arbeidsmarkt. Vanwege de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt is het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Stichting Lezen en Schrijven wil dat iedereen in Nederland, niet in alleen in schooltijd, maar zijn hele leven lang kan blijven leren. 

Laaggeletterdheid 

Zo'n 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Maar liefst 1,8 miljoen van die groep maakt deel uit van de beroepsbevolking. Deze mensen, waarvan er 800.000 een baan hebben, zijn extra kwetsbaar op de arbeidsmarkt. Laaggeletterdheid heeft grote gevolgen voor iemand zijn werk. In veel organisaties gaat steeds meer digitaal: online solliciteren, werkroosters bekijken, cursussen aanvragen, overdrachten lezen en schrijven, vrije dagen aanvragen, declaraties doen, et cetera. Laaggeletterden hebben ook moeite om een baan te houden. Ze zijn vaker langdurig werkzoekend. Ze ervaren stress, zijn vaker ziek en veroorzaken meer bedrijfsongelukken dan niet-laaggeletterde medewerkers.  

Projectstart 

Als start van het project ‘Digitaler naar werk’ organiseren Google Nederland en Stichting Lezen en Schrijven op dinsdag 5 april een online rondetafelgesprek. Het bedrijfsleven, ministeries en belangenorganisaties praten met elkaar over hoe zij kunnen investeren in de positie van laaggeletterden op de arbeidsmarkt. Op woensdag 6 april start het Europese Digital Collective. Dat online evenement brengt Europese non-profit organisaties die werken aan digitale inclusie, experts in het monitoren van digitale vaardigheden en beleidsmakers op Europees niveau samen.

Geke van Velzen, directeur-bestuurder Stichting Lezen en Schrijven - “Ook op de werkvloer moet iemand toegang hebben tot de digitale wereld én kunnen begrijpen wat daar van hem gevraagd wordt. Anders worden deze medewerkers buitengesloten. Door de samenwerking met Digital Collective kunnen we extra tijd en geld investeren in de positie van deze groep mensen op de arbeidsmarkt. Het is van belang dat ze aan het werk komen en blijven. Stichting Lezen en Schrijven wil dat iedereen een leven lang kan blijven ontwikkelen via bij- en omscholing.”

Lisa Varga, mede-oprichter The Digital Collective - “Digital Collective is enthousiast om Stichting Lezen en Schrijven op deze manier te ondersteunen. Door deze samenwerking kunnen we gezamenlijk stappen maken naar digitale inclusie. Het project gaat zowel sociale uitsluiting als digitale uitsluiting aanpakken. Door basisvaardigheden van mensen in kwetsbare posities te verbeteren, geven we hen meer kansen in hun werk en in hun leven.”

Martijn Bertisen, directeur Google Nederland - “Bij Google zetten we ons in om ondersteuning te bieden om de veranderende aard van werk beter te begrijpen. En om non-profitorganisaties zoals Stichting Lezen en Schrijven te ondersteunen, die mensen helpen bij het navigeren door een veranderende arbeidsmarkt. Dit project zal een geweldige aanvulling zijn op die inspanning en we hopen dat dit ertoe zal bijdragen dat deze groep werknemers wordt uitgerust met de vaardigheden die nodig zijn om hen te ondersteunen bij veranderingen in hun dagelijkse werkleven.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.