De toekomst van datacenters in onzekere tijden

Huidige technologie optimaal benutten met oog voor innovatie

| Kingston Technology | 4 min | 8 april 2022 14:20
Exclusief
Gewaardeerd
Copyright: Kingston Technology
Het afgelopen jaar was er veel onrust in de wereld. Zowel bedrijven als individuen werden geconfronteerd met logistieke problemen, van verstoord vervoer van grondstoffen tot vertraagde levering van eindproducten. Dit heeft ook impact op de IT-omgevingen en datacenters van bedrijven. Deze moeten niet alleen vandaag optimaal blijven presteren, maar ook voorbereid zijn op de integratie van de technologische innovaties van morgen.

Juist nu is een stabiel en veilig IT-fundament belangrijker dan ooit. Bedrijfskritische systemen en applicaties zijn inmiddels het fundament van zo wat alle activiteiten en moeten daarom altijd werken. De eisen aan de bestaande datacenters blijven toenemen omdat de hoeveelheid data exponentieel groeit. Zo groeide de omzet uit hardwaresystemen voor datacenters in 2020 tot meer dan $3,3 miljard, een jaarlijkse groei van 12 procent. De uitgaven voor servers bedroegen in 2021 al $94,4 miljard. Bovendien volgen nieuwe ontwikkelingen rondom AI, IoT, 5G en Edge Computing elkaar in hoog tempo op. Dit komt allemaal bovenop de bestaande extreem hoge eisen aan beschikbaarheid en snelheid binnen datacenters. Met al deze ontwikkelingen is inzicht in de huidige veranderingen en anticiperen op toekomstige behoeften cruciaal. Een goede partner kan helpen om deze groei de juiste kant op te leiden.

Slimme keuzes maken

In de huidige situatie is het best een uitdaging om de prestaties van datacenters op niveau te houden. Wereldwijde chiptekorten en logistieke problemen maken het lastig om de noodzakelijke of geplande upgrades van CPU, geheugen en storage uit te voeren. Alleen hyperscalers kunnen de investeringen dragen om nieuwe componenten in te laten vliegen of lokaal te laten produceren. Voor veel andere organisaties is het vooral zaak slimme keuzes te maken. Ondersteuning en advies van een ervaren en betrouwbare technologiepartner is daarbij onmisbaar.

Een realistische roadmap

Als cloud enabler levert Kingston Technology de noodzakelijke hardwarecomponenten om de datacenters waar bedrijfsomgevingen en de cloud op draaien in de lucht te houden. Dit vraag echter veel meer dan de juiste componenten op tijd leveren. Allereerst is het in de huidige onzekere situatie belangrijk om steeds een realistische roadmap te maken. Op beloftes kan een datacenter immers geen SLA’s baseren. De kern is dat het fundament in ieder geval betrouwbaar moet blijven functioneren. Dit vereist een goed beeld van de bestaande backbone in combinatie met een goede inschatting van de belasting op de langere termijn. Een betrouwbare partner die je business begrijpt, kan hierbij een sleutelrol vervullen.

Behoud van investeringen

Als de levering van nieuwe componenten onzeker is, is het van belang alle kracht van de huidige generatie hardware optimaal te benutten. Ook als dat betekent dat componenten langer support nodig hebben om de omgeving optimaal te laten functioneren. Daarom is het goede optie om de bestaande stack een upgrade te geven. Met een uitbreiding van het geheugen worden eerdere investeringen maximaal gebruikt. Een andere opties is de storage upgraden naar SATA of NVMe. Op die manier is het mogelijk om de servicelevels met relatief kleine aanpassingen en investeringen op niveau te houden.

Bewezen technologie

Hoewel de technologische ontwikkelingen razendsnel gaan en de concrete voordelen op het vlak van snelheid en beschikbaarheid vaak evident zijn, is in de huidige situatie de keuze voor bewezen technologie vaak een veilige. Dan is duidelijk wat een organisatie kan verwachten. Aan de andere kant is het natuurlijk wel nodig oog te houden voor nieuwe ontwikkelingen. In het algemeen is een complete vervanging vaak niet reëel. Zowel technisch als financieel is dat ook zeker niet altijd verstandig. Bijvoorbeeld voor de overstap naar de nieuwe generatie technologieën. De potentie is enorm maar de vraag is wel of de bestaande hardware er klaar voor is. Een geleidelijke transformatie ligt voor de hand, maar moet wel passen bij de roadmap en investeringen. Want als de omgeving niet geoptimaliseerd is, is de winst in snelheid en beschikbaarheid beperkt, of zelfs risicovol.

Kansen van morgen

Het klinkt als een cliché, maar het is essentieel om per situatie te kijken wat haalbaar is. Een cloud-native startup heeft andere eisen dan een bedrijf met een hybride omgeving, waarbinnen nog legacy-systemen in een eigen datacenter draaien. Een technologie-upgrade heeft in het tweede geval veel meer impact. Er is echter ook een belangrijke overeenkomst: in essentie moet een datacenter of enterprise IT-omgeving optimaal functioneren om processen optimaal te ondersteunen en kostbare verstoringen te voorkomen. Het is overduidelijk dat het belang van een stabiele, veilige en beschikbare IT-omgeving alleen maar toeneemt. Zeker omdat de vraag naar storage in de cloud, in datacenters en the Edge blijft groeien. We creëren met meer mensen enorme hoeveelheden data. Hierdoor delen en slaan we meer data op, die we ook weer snel beschikbaar willen hebben.

Als de doelen van een organisatie duidelijk zijn, kan een betrouwbare technologiepartner meedenken en op maat adviseren. Diensten zoals Ask an Expert van Kingston Technology helpen om de technologie van vandaag maximaal te benutten met oog voor de kansen van de technologie van morgen. Soms is het beter om op de bestaande technologie te focussen in plaats van alleen op de technologie van morgen.
Auteur: Ferdi van der Zwaag, Team Leader Benelux & Business Development Manager Datacenters EMEA bij Kingston Technology

Alle artikelen

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Slecht (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Kingston Technology
Kingston Digital Europe Co LLP en Kingston Technology Company, Inc., zijn onderdeel van dezelfde bedrijvengroep (“Kingston”). Kingston is ’s werelds grootste onafhankelijke producent van geheugenproducten. Kingston ontwikkelt en produceert oplossingen die gebruikt worden om te leven, te werken en te spelen, van big data, laptops en pc’s tot IoT-apparatuur, zoals slimme en draagbare technologie, tot design-in en contractproductie. De grootste pc-producenten en cloudhostingpartijen ter wereld vertrouwen op Kingston voor hun productiebehoeften. Onze passie voedt de technologie die de wereld elke dag inzet. We streven ernaar verder te kijken dan onze producten om te voldoen aan de behoeften van onze klanten en oplossingen te bieden die een verschil maken: ‘Kingston Is With You’. 
Meer over Kingston Technology
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.