April brengt jeugd en techniek dichter bij elkaar

Girls’ Day en Raspberry Pi-competitie maken jongeren enthousiast voor techniek en IT

| PA Consulting | 2 min | 8 april 2022 16:18
Copyright: PA Consulting
Techniek en jeugd staan deze april centraal in Nederland. Dinsdag 7 april is het op initiatief van VHTO wederom Girls’ Day. In heel het land openen bèta-, technische, IT-bedrijven én technische of IT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar om hen kennis te laten maken met en te enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT. Een week later, op 13 april, volgt een tweede evenement voor jeugd: de finale van de vierde Raspberry Pi-scholencompetitie. Twee broodnodige evenementen in een tijd waarin technisch talent hard nodig is.

Kennis van techniek en digitale vaardigheden zijn nog nooit zo belangrijk geweest voor de maatschappij. Of het nu gaat om de ontwikkeling van vaccins, het bestrijden van klimaatverandering of het bevorderen van de energietransitie - voor al deze complexe maatschappelijke uitdagingen hebben we het innovatief vermogen van de jeugd hard nodig.

“De jaarlijkse Raspberry Pi-wedstrijd is opgezet om scholieren enthousiast te maken voor techniek, door hen uit te dagen uitvindingen te doen waar de maatschappij iets aan heeft”, zegt Mark Griep, hoofd PA Consulting Nederland, de initiatiefnemer van de scholencompetitie. “Jongeren zijn als geen ander in staat inspirerende en relevante oplossingen te bedenken voor complexe problemen, omdat ze vaker denken in mogelijkheden en niet in beperkingen.”

Maar om maatschappelijke uitdagingen te overwinnen, moeten de oplossingen ook een afspiegeling zijn van de maatschappij. Daar is betrokkenheid onder de gehele bevolking voor nodig. Maar helaas zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in de technische sectoren die zo’n kritieke rol spelen in het innovatieproces.

“Het aantal meisjes en vrouwen dat kiest voor een technische studie of beroep is al jaren ontzettend laag”, zegt Rian van Heur, communicatieadviseur bij VHTO en projectmanager van Girls’ Day. “Juist daarom zijn initiatieven als Girls’ Day en de Raspberry Pi-competitie belangrijk - activiteiten waarbij jongeren aan de slag gaan met technologie en daarbij ook nog de maatschappelijke relevantie ervan zien. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder jongeren in aanraking komen met technologie, hoe eerder ze er vertrouwd mee worden en voor een technische richting kiezen. Zeker voor meisjes is dat essentieel.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over PA Consulting
PA Consulting gelooft dat de kracht van onze vindingrijkheid bijdraagt aan een positieve toekomst voor de mens in een wereld die wordt gedreven door technologie. Waar strategie, technologie en innovatie samenkomen, zien zij kansen in complexiteit. Teams van experts op uiteenlopende gebieden combineren innovatief denken met baanbrekende technologie om sneller en verder vooruit te komen. Klanten transformeren en groeien mee, om zo samen duurzame tot resultaten te komen. Als innovatie- en transformatieconsultant heeft PA specialisten in huis op het gebied van financiële diensten, overheid, productie, energie- en nutsbedrijven, consumenten, defensie en beveiliging, gezondheidszorg, biowetenschappen, transport, reizen en logistiek.
Meer over PA Consulting
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.