Wat is HDMI?

Het voordeel van gelijktijdig audio en video overgedragen

| Onlinekabelshop | 2 min | 13 april 2022 14:59
Koop je een nieuwe televisie of soundbar? Dan krijg je al snel te maken met het begrip ‘HDMI’. Het is dus goed om je van tevoren te informeren over wat HDMI precies is en hoe je het gebruikt. De afkorting van HDMI betekent voluit ‘High Definition Multimedia Interface.’ Het voordeel van zo’n kabel is dat audio en video tegelijkertijd worden overgedragen. Je hebt dus minder kabels nodig en kunt het geluid en beeld in één keer tegelijkertijd over de kabel laten lopen.

Waarom je HDMI nodig hebt

Herinner je je die kabels van vroeger nog? Dat waren waarschijnlijk SCART-kabels. Je had toen nog een tulp kabel nodig om het geluid van de televisie te verbinden aan je stereo-installatie. Daarna kwam de DVI kabel (​​Digital Visual Interface). Toch hadden beide kabels een flink nadeel; beeld en geluid verlopen gecomprimeerd. Dat betekent dat je daardoor een veel lagere resolutie op het beeldscherm had. De meeste moderne televisies hebben om die reden geen SCART-aansluiting meer.

Een andere optie is een DVI kabel. Maar het nadeel van DVI, is dat het geen audio ondersteunt. HDMI geeft niet alleen videosignalen, maar ook audiosignalen door. Zo kun je met één kabel alle signalen doorsturen. Dankzij de maximale bandbreedte kan de televisie een veel hogere resolutie aan. Dat zie je onmiddellijk terug in de kwaliteit. HDMI is inmiddels breed beschikbaar voor allerlei toepassingen, bijvoorbeeld voor je spelcomputer, televisie of soundbar. Met een HDMI splitter kun je het signaal van één apparaat naar meerdere weergave apparaten doorsturen.

Verschillen in HDMI

Er zijn ook een aantal verschillen in HDMI kabels waar je op moet letten. Alle kabels van voor 2019 zijn HDMI 2.0. Deze kabels maken het mogelijk om beeld en geluid van maximaal 4K met een verversingssnelheid van 60 Hertz te versturen. Ook is audio ondersteund in Dolby Atmos. Later werden ook HDR-formaten zoals HDR10 en Dolby Vision toegevoegd.

In 2019 kwam een nieuwe versie van HDMI uit: HDMI 2.1. Het belangrijke verschil is dat deze nieuwe variant veel verbeteringen heeft. Zo kun je er een televisie met een resolutie van maximaal 8K mee aansturen.

Heb ik een nieuwe kabel nodig?

Je vraagt je waarschijnlijk af of je een nieuwe HDMI kabel nodig hebt. Als je een HDMI 2.1 kabel hebt gekocht, kun je deze ook prima gebruiken op oudere apparaten die alleen HDMI 2.0 ondersteunen. Dit noemen we ‘backwards compatible’. Sluit de nieuwe kabel dus gerust aan op je oude DVD-speler. Maar andersom werkt niet; als je een te nieuw apparaat hebt, moet je een nieuwe kabel aanschaffen. Tegenwoordig hebben de meeste gangbare televisies HDMI 2.1 aan boord en is het verstandig zo’n kabel te kopen.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Onlinekabelshop
Met duizenden kabels en aanverwante artikelen kunnen we met recht zeggen dat we ons doel waarmaken: dé webshop zijn met de oplossing om uw audio, video of andere apparatuur aan te sluiten. Ons winkelteam en klantenservice team hebben jarenlange ervaring en ruime kennis van ons assortiment en adviseren u graag. Een korte geschiedenis, in 2010 richtte eigenaar Alex Brandt Onlinekabelshop.nl op als zolderwebshop. Zijn opgedane ervaring en productkennis bij een wit- en bruingoedwinkel en een leverancier in de betere audio- en videokabels, hielpen Alex enorm bij het samenstellen van het assortiment. En met succes! De zolder is Onlinekabelshop.nl inmiddels allang ontgroeid en samen met 40+ medewerkers vormt Alex het Onlinekabelshop.nl team. Onze fysieke winkel is gevestigd in Leiden waar u altijd terecht voor uw kabels kan. U kunt ook 24/7 uw bestelling plaatsen in onze webshop.
Meer over Onlinekabelshop
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.