De verantwoordelijkheid van ethische AI verschuift naar de C-suite

Uit het onderzoek blijkt dat het verantwoord gebruik van AI op een keerpunt staat

| IBM | 2 min | 14 april 2022 10:58
IBM Institute for Business Value kondigt vandaag zijn resultaten aan van een nieuw onderzoek: ‘AI ethics in action - An enterprise guide to progressing trustworthy AI’. Dit wereldwijde onderzoek is verricht onder 1.200 executives uit 22 landen en heeft als doel om te begrijpen waar leidinggevenden staan op het gebied van ethische AI.

Uit het onderzoek blijkt dat het verantwoord gebruik van AI op een keerpunt staat. Het wijdverbreide gebruik van AI in alle sectoren heeft gezorgd voor maatschappelijke bezorgdheid vanwege de ethische gevolgen die de technologie kan hebben voor bedrijven, overheden en individuen. Overheden, zoals de Europese Unie, komen daarom met nieuwe regelgeving die speciaal is ontworpen om de maatschappelijke risico’s, die door AI kan worden veroorzaakt, in te dammen.

De bedrijven die hebben deelgenomen aan het onderzoek erkennen deze uitdagingen en willen graag hun verantwoordelijkheid nemen om ethische AI te implementeren. Echter worstelen ze met verschillende uitdagingen om dit om te zetten in actie.

Enkele bevindingen uit het onderzoek zijn:
  • De verantwoordelijkheid voor ethische AI is verschoven van de technische experts naar de C-suite. 80% van de ondervraagden gaf aan dat een niet technische executive verantwoordelijkheid is voor het vraagstuk rondom ethische AI binnen hun organisatie;
  • Het tekort aan diversiteit in AI teams blijft een zorg. Hoewel 68% van de ondervraagden erkent dat diversiteit belangrijk is om bias in AI te verminderen, zijn AI-teams die verantwoordelijk zijn voor AI niet divers genoeg;
  • Er blijft een gat tussen intentie en actie. 79% van de CEO’s is wil ethische AI implementeren. Echter heeft minder dan een kwart van de organisaties stappen ondernomen om dit ook echt te verwezenlijken.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Marktplaats item
In aanvulling op dit artikel is het onderstaande item tijdelijk op de marktplaats beschikbaar.
Over IBM
International Business Machines Corporation (IBM) is een bedrijf dat bij het grote publiek vooral bekend is vanwege de eerste IBM Personal Computer. Tot de kernactiviteiten van IBM behoren het ontwerpen en verkopen van computerhardware, -software, -technologie en dienstverlening in de IT-sector.
Meer over IBM
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.