Digital Twinning opent deuren voor robots in de zorg

Digital twins bieden innovatiekansen voor robotica

| Fontys Hogeschool ICT | 3 min | 14 april 2022 11:55
Afbeelding: Pepper in de hartlounge | Copyright: Fontys Hogeschool ICT
Het hele concept van digital twins draait om een digitaal kopie, wat in eenheid functioneert met de werkelijkheid. Dat zorgt voor betere data-inzichten, maakt predictive maintenance mogelijk en maakt werken op afstand (soms met grotere groepen) makkelijker. Binnen het Robots4Care project merkte Erik van Alphen en zijn team dat er nog een voordeel is: digital twins bieden innovatiekansen voor robotica.

Robotassistentie in de zorg

Zorgrobots bestaan al een tijdje en er lijken steeds meer mogelijkheden te zijn om deze in te zetten. Een medewerker bij het Catharina ziekenhuis vroeg zich dan ook af of deze niet in te zetten zijn voor dagopnames, vertelt Van Alphen: "Bij een dagopname op de cardiologie komt een patient binnen in de Hart Lounge. Ze worden ontvangen en wachten daar op hun behandeling. Daarna komen ze hier ook terug om uit te rusten voor ze naar huis gaan. Een vrij soepel proces, maar met de personeelsdruk en natuurlijk de risico's tijdens de pandemie, kwam de vraag of een robot hierin niet kon assisteren door informatie te verstrekken en interactie aan te gaan. Daarmee is het Robot4Care project gestart."

Zorgrobots en grote beloftes

Het ziekenhuis, en zo meer zorginstellingen, had al een zorgrobot staan van het Pepper-type. Die zijn veelvuldig aangeschaft met grote beloftes, legt van Alphen uit: "Robots zouden de toekomst zijn voor de zorg, maar missen duidelijk robuustheid en modulariteit in hun functioneren om echt van meerwaarde te zijn. Dat betekent dat wat ze doen vaak een beperkt trucje is, dus belanden veel van die robots in een bezemkast. Onze uitdaging was dus softwarematig; hoe zorgen we ervoor dat Pepper die assistentietaak beter en zelfstandig kan vervullen op de afdeling? Maar ook, hoe zorgen we dat de aansturing aanpasbaar wordt, ook door niet-ICT’ers.”

Virtueel innoveren met digital twins

De coronamaatregelen maakten testen op locatie onmogelijk, en dus week het Robot4Care project uit naar virtueel werken met digital twins. Dat bleek een onverwachte zegen voor het project, vertelt Van Alphen: “Al snel bleek dat bij een volledig functionerende digital twin van Pepper, we de mogelijkheid hadden om de hardware met softwareverbeteringen robuuster te laten functioneren. Een voorbeeld is de LiDAR navigatie van Pepper, die beperkend is in hoe nauwkeurig de robot over de afdeling beweegt. Studenten zagen dat ze de parameters daarvan konden aanpassen, zodat dit veel beter werd. Nog mooier, ze zagen de mogelijkheid om de navigatie aan te sturen vanuit de digital twin, waardoor de fysieke Pepper veel nauwkeuriger de navigatietaak kan uitvoeren.”

Meer doen met robots

Waar digital twins in een smart industry toepassing vaak helpen om meer inzicht te krijgen in de processen, bieden ze voor robots juist kansen voor een robuustere aansturing. Vanuit het project wordt nu gekeken naar mogelijkheden om nog meer data op te halen in de digital twin: “We willen meer fysieke sensoren plaatsen, zodat de robot beter kan begrijpen in wat voor omgeving hij is, zoals een radar die omgevingsgeluiden kan opvangen en doorsturen naar de digital twin. Data waarmee de ‘brein’-functie van de digital twin beter z’n werk kan doen. Daardoor kan je beter inschatten wat voor situatie Pepper ingaat en kan je de interactie ook menselijker maken. We verhogen dus de cognitieve functie van de robot met de digital twin.”

Digital Twin Academy

Er is nog veel werk te doen om Pepper echt te veranderen in de gedroomde assistent, maar Van Alphen is hoopvol nu er weer op locatie getest kan gaan worden. De koppeling tussen digital twin en robot is gemaakt, nu kan deze geoptimaliseerd worden. Het project Robot4Care wordt gevoerd vanuit het lectoraat High Tech Embedded Systems en is onderdeel van het grotere project Digital Twin Academy, wat door middel van toegepast onderzoek en kennisdeling digital twins wil ontsluiten voor het bredere publiek. Diverse andere Fontys lectoraten en instituten dragen bij aan Robot4Care, zoals het lectoraat Mens & Gezondheid. Over de toepassing van robotica in de zorg, wordt Fontysbreed gesproken om techniek en mens op de juiste manier samen te brengen.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Fontys Hogeschool ICT
Fontys is de grootste kwaliteitshogeschool van Zuid-Nederland. Onze opdracht: inspirerend, uitdagend en hoogwaardig hoger beroepsonderwijs bieden en praktijkgericht onderzoek doen dat écht iets betekent voor de samenleving. Ons onderwijs en het onderzoek dat wij uitvoeren, sluiten direct aan bij actuele en toekomstige vragen en behoeften van onze studenten, het werkveld en de (regionale) samenleving. Samen met onze partners willen wij de vragen van de toekomst formuleren, agenderen, onderzoeken en waar dat kan oplossen.
Meer over Fontys Hogeschool ICT
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.