43% van Nederlanders gebruikt smartphone meer dan drie uur per dag

Vrouwen gebruiken telefoon meer dan mannen; vooral social media is tijdvreter

| Smartphonehoesjes | 3 min | 14 april 2022 13:19
Copyright: Smartphonehoesjes
Ruim vier op de tien Nederlanders gebruikt hun smartphone drie uur of langer per dag. Die uren gaan voornamelijk naar sociale media en het lezen van nieuws. Dit blijkt uit onderzoek van Smartphonehoesjes.nl onder meer dan 1.100 respondenten. Meer dan de helft van de mensen (59%) vindt dat ze hun telefoon minder kunnen gebruiken.

“Opvallend”, aldus Martijn Hooft, eigenaar van Smartphonehoesjes.nl. “Nederland is zich dus wel degelijk bewust van hun smartphonegebruik, maar toch is er nog een flinke groep (46%) die tot nu toe nog niks onderneemt om hun schermtijd daadwerkelijk te minderen.”

Mij niet bellen

De telefoon wordt vandaag de dag weinig meer gebruikt voor zijn bekendste functie: bellen. Slechts 4 procent van de ondervraagden pakt de telefoon het meest om te bellen. De smartphone wordt door de Nederlanders het meest gebruikt voor social media. Voor 38 procent is social media de belangrijkste activiteit, gevolgd door Whatsapp/SMS (29%) en 17 procent besteedt die tijd aan het lezen of kijken van nieuws. De meeste mannen (27%) gebruiken hun smartphone voor het lezen van nieuws. In tegenstelling tot bij de mannen gebruikt maar 9 procent van de vrouwen de smartphone vooral om te zien wat er speelt op de wereld. Waar vrouwen hun smartphone het meest voor gebruiken? Bijna de helft scrolt het liefst over sociale media en voor 31 procent is Whatsapp/SMS de belangrijkste activiteit.

Telefoon vaker in broekzak

75 procent van de vrouwen gebruikt de smartphone rond de drie uur of meer per dag. Bij de mannen is dit 67 procent. In totaal geeft ruim 70 procent van deze ‘veel-gebruikers’ aan dat de telefoon wat vaker in de broekzak kan blijven. Vrouwen (67%) doen er meer aan hun schermtijd te verminderen in vergelijking met mannen: 30 procent. “Mocht je minder gebruik willen maken van je telefoon dan zou je tijdslimieten in kunnen stellen. Ook kan je erover denken om apps zonder meerwaarde te verwijderen”, zegt Hooft. “Dit voorkomt dat je snel bent afgeleid en weer naar je telefoon grijpt.”

Spieken in de baas zijn tijd

Je smartphone gebruiken tijdens werk of op school? Daar is Nederland niet vies van. 64 procent van de Nederlanders spiekt wel eens op hun mobiel in de tijd van de baas of leraar. 68 procent van de vrouwen zegt weleens op de telefoon te kijken op school of werk tegenover 63 procent van de mannen. “Dit geeft ook aan hoe onmisbaar de telefoon tegenwoordig geworden is voor veel mensen.”

Vakantie zonder smartphone

Een digital detox waarbij je kunt afkicken van digitale media en apparaten is niet favoriet in Nederland. Slechts 9 procent van de ondervraagden heeft wel eens een digital detox gedaan. 19 procent overweegt een leven zonder telefoon. “Er zijn tegenwoordig zelfs digital detox campings of vakantieparken waar je je telefoon inlevert bij aankomst om los te kunnen komen van de digitale wereld”, vervolgt Hooft. “Als je even je telefoon aan de kant legt, kom je namelijk pas echt tot rust.”
Ook zijn er steeds meer mensen die bewust geen smartphone meer hebben.

Eén van die mensen is Eva van Huffelen (30). Zij leeft een smartphoneloos leven. “Ik was helemaal klaar met gedachteloos, onzinnig scrollen”, legt ze uit. “Behoorlijk rigoureus heb ik mijn smartphone verkocht. Ik vind het heerlijk. Ik ervaar ontzettend veel rust en hou veel tijd over. Natuurlijk zijn er ook nadelen. Als ik dingen wil overleggen met vriendinnen doe ik dat nu via de mail. Ik kan niet even snel een groepsapp aanmaken. Ook een Tikkie sturen gaat niet. En als ik ergens heen moet waar ik niet bekend ben, moet ik van tevoren de routebeschrijving opzoeken. Maar de nadelen wegen voor mij zeker op tegen de voordelen. Dus voor mij geen smartphone meer!”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Smartphonehoesjes
Smartphonehoesjes.nl is in 2011 gestart door Martijn Hooft met als doel om voor iedereen betaalbare telefoonaccessoires op de markt te brengen. Zo is hij op 20-jarige leeftijd begonnen met de verkoop van telefoonaccessoires aan kleine resellers. Zijn broers Stefan en Marcel stapten in en er wordt een webshop gelanceerd. Inmiddels is het bedrijf actief in meerdere landen. Smartphonehoesjes.nl heeft de laatste jaren verschillende prijzen in ontvangst mogen nemen. Het bedrijf is door Emerce bekroond tot één van de meest innovatieve e-commercebedrijven en heeft verschillende FD Gazelle Awards gewonnen.
Meer over Smartphonehoesjes
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.