Eerstelijns verdediging in cloudbeveiliging bij veel organisaties nog ondermaats blijkt uit nieuw Unit 42 Cloud Threat Report van Palo Alto Networks

Cloudomgevingen van bedrijven onnodig kwetsbaar tegen cyberaanvallen

| Palo Alto Networks | 2 min | 14 april 2022 17:56
Copyright: Palo Alto Networks
Unit 42, het threat intelligence-team van Palo Alto Networks, deelt vandaag de bevindingen van het Cloud Threat Report van H1 2022. Het nieuwe rapport toont aan dat cloudomgevingen van bedrijven onnodig kwetsbaar zijn tegen cyberaanvallen. Onder andere verkeerd geconfigureerde Identity and Access Management (IAM) en te tolerante cloud-identiteiten zorgen voor kwetsbaarheden in de cloudnetwerken van bedrijven wereldwijd.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen van het rapport:
  • Veel cloudresources publiekelijk toegankelijk: 62% van de organisaties heeft openbaar toegankelijke cloudresources en biedt daarmee iedereen op internet toegang zonder authenticatie. Verder blijkt uit het rapport dat 65% van de bekende beveiligingsincidenten in de cloud te wijten zijn aan een verkeerd geconfigureerde IAM of gelekte referenties (bijv. openbaar toegankelijke opslag en hard-coded credentials). Door duidelijke IAM-beleidsregels op te stellen die zijn gekoppeld aan cloudresources, kunnen organisaties bepalen wie toegang heeft tot de resources en welke acties kunnen worden uitgevoerd.
  • Cloudidentiteiten zijn te tolerant: Maar liefst 99% van de cloudgebruikers en -diensten heeft buitensporig veel machtigingen, die ongebruikt blijven. In geval van een aanval kunnen deze machtigingen gebruikt worden om de aanvalsradius uit te breiden. Door deze machtigingen te verwijderen, kunnen gebruikers het risico dat elke cloud-service met zich meebrengt aanzienlijk verkleinen en het aanvalsoppervlak van de gehele cloudomgeving minimaliseren.
  • Zwakke wachtwoorden vormen bedreiging: Maar liefst 53% van de cloudaccounts staat het gebruik van zwakke wachtwoorden toe en 44% staat het hergebruik van wachtwoorden toe.
Lees hier het gehele Engelstalige rapport, inclusief adviezen om de cloudinfrastructuur te beschermen.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Marktplaats item
In aanvulling op dit artikel is het onderstaande item tijdelijk op de marktplaats beschikbaar.
Over Palo Alto Networks
Palo Alto Networks als leverancier op het gebied van cyberbeveiliging geeft de cloud-centric toekomst vorm met technologie die de manier waarop mensen en organisaties werken transformeert. Onze missie is om de cybersecuritypartner bij uitstek te zijn en onze digitale manier van leven te beschermen. We helpen de grootste beveiligingsuitdagingen ter wereld aan te pakken met continue innovatie die de nieuwste doorbraken in kunstmatige intelligentie, analyse, automatisering en orkestratie grijpt. Door een geïntegreerd platform te leveren en een groeiend ecosysteem van partners te versterken, lopen we voorop bij het beschermen van organisaties via clouds, netwerken en mobiele apparaten. Onze visie is een wereld waar elke dag veiliger en veiliger is dan de vorige.
Palo Alto Networks, en het Palo Alto Networks-logo zijn handelsmerken van Palo Alto Networks, Inc. in de Verenigde Staten en in rechtsgebieden over de hele wereld. Alle andere handelsmerken, handelsnamen of servicemerken die hierin worden gebruikt of genoemd, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.
Meer over Palo Alto Networks
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.