Streamen maar! Podcastdienst Podimo vanaf vandaag in Nederland

Meer zekerheid voor podcastmakers en meer kwaliteit voor luisteraars

| Podimo | 4 min | 15 april 2022 10:35
Copyright: Podimo
Vanaf vandaag is Podimo beschikbaar in Nederland. De grootste podcastabonnementsdienst van Europa verzamelt de beste nationale en internationale podcasts en audioboeken en beloont de makers ervan. Wie een abonnement heeft, krijgt exclusief toegang tot de best beluisterde podcasts van Nederland waaronder Man man man, de podcast van o.a. Domien Verschuuren en Zelfspodcast van Sander Schimmelpenninck & Jaap Reesema. Daarnaast zijn duizenden audioboeken en populaire internationale content, zoals Moorden in het Noorden, te beluisteren via de app. Ook produceert Podimo eigen podcasts. Het Deense mediabedrijf opereert al in 21 andere landen.

Al je favorieten op één plek

De werkwijze van Podimo is te vergelijken met die van (video)streamingdiensten. Het platform werkt deels op abonnementsbasis, waarbij vanaf €4,99 per maand exclusieve content beschikbaar is voor abonnees. Daarnaast biedt Podimo ook ‘gratis’ content aan. Het aanbod bestaat uit eigen producties en exclusieve podcasts van bekende podcastmakers. De exclusieve podcasts zijn reclamevrij en nergens anders te beluisteren. De genres zijn zeer uiteenlopend: van showbizz tot misdaad, opvoeding, relaties, zelfontwikkeling, en geschiedenis. Naast audio heeft Podimo ook videopodcasts: deze zijn bijvoorbeeld vergelijkbaar met talkshows. Abonnees kunnen dus ook een podcast ‘kijken’ op hun smartphone.

Nieuwe formats

Grote spelers uit de Nederlandse podcast stappen over naar Podimo. Naast Man man man, de podcast en de reeds bekende Zelfspodcast zijn vanaf nu ook nieuwe shows, zoals Geuze en Gorgels Grabbelen, exclusief via Podimo te beluisteren. Door het model van Podimo is het nu ook mogelijk om andere formats naar Nederland te brengen, zoals succesvolle buitenlandse verhalende podcasts & true crime. Daarnaast kun je binnenkort meer shows in dit genre van eigen bodem verwachten zoals Moordcast van Dionne en Hendrik. Dit soort producties, net als journalistieke podcasts, werden eerder minder geproduceerd omdat podcastmakers afhankelijk waren van adverteerders. Nu krijgen podcastmakers een geldbedrag voor iedere podcast die beluisterd wordt.

“Podimo is voor zowel maker als luisteraar de ideale uitkomst. Ik ben echt ontzettend trots dat Moordcast onderdeel wordt van Podimo en om daar de meest bizarre zaken met de luisteraars te delen” - Dionne Slagter, Moordcast

Meer kansen voor podcastmakers

Het van origine Deense bedrijf zorgt voor een professionaliseringsslag voor podcastmakers: op dit moment verdient slechts een klein deel geld met hun podcast. Doordat zij nu een verdienmodel hebben dat continuïteit garandeert, kunnen zij meer tijd besteden aan hun podcast, waardoor de kwaliteit zal toenemen. Daarnaast zijn zij niet meer afhankelijk van adverteerders, wat hun onafhankelijkheid ten goede komt. Bovendien steunen luisteraars hun favoriete podcast nu automatisch: iedere keer dat zij een podcast afspelen, worden de makers ervan beloond.

“Voor mij persoonlijk is de stap naar Podimo een bijzondere. Toen ik zeventien jaar geleden mijn eerste podcasts maakte, voor een handjevol luisteraars, had ik niet durven dromen dat het medium in 2022 zulke ontwikkelingen zou hebben doorgemaakt. Het luisteren naar podcasts begint steeds meer gemeengoed te worden, als kijken naar televisieseries, en daar ben ik enorm trots op. Voor ‘Man man man, de podcast’ betekent het dat we nog meer afleveringen kunnen maken. In plaats van twee seizoenen per jaar starten we bij Podimo voor het eerst met wekelijkse shows, het hele jaar door. We kunnen niet wachten om de week, het leven en elkaar te bespreken en staan te trappelen om te beginnen aan dit nieuwe avontuur.” - Domien Verschuuren, Man man man, de podcast

Lokale partnerships

Podimo timmerde de afgelopen maanden achter de schermen al hard aan de weg in Nederland. Zo nam de streamingdienst in maart de grootste Nederlandse podcastuitgever Dag en Nacht Media over. Samen ontwikkelen zij nu nieuwe podcastshows die straks exclusief bij Podimo te beluisteren zijn. Daarnaast ging het platform in februari een samenwerking aan met Tonny Media. Deze podcastproducent zal naast de eigen producties ook content gaan creëren die exclusief te beluisteren is op Podimo. Vandaag maakt het mediabedrijf ook bekend dat ze de krachten zullen bundelen met VBK, een van de marktleiders in de algemene boekenmarkt, om originele audio content te creëren, alsook een brede selectie aan audioboeken aan te bieden. De verwachting is dat Podimo de komende tijd tientallen nieuwe shows aan de selectie zal toevoegen. Aan luisteraars verwacht de dienst geen gebrek: de podcastmarkt groeit ieder jaar met zo’n 30%.

Wereldwijde speler

Podimo, afkomstig uit Denemarken, is een wereldwijde speler met meer dan 160 medewerkers. Het Deense bedrijf is al actief in Denemarken, Spanje, Duitsland, Noorwegen en Latijns-Amerika. Na Nederland legt Podimo zich toe op verdere internationale expansie.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Podimo
Podimo is een premium abonnementsdienst voor audio-entertainment die originele en exclusieve podcasts aanbiedt. Het platform heeft een uitgebreide collectie audioboeken zonder advertenties en bevat daarnaast via RSS-feeds populaire podcasts van over de hele wereld. Podimo ondersteunt podcastmakers door middel van een ‘user-centric revenue share model’, waarbij de abonnementskosten rechtstreeks worden uitgekeerd aan de makers van de content. Het platform wil als fullservice contentproductiehuis belangrijke verhalen die gehoord moeten worden delen met de wereld.
Meer over Podimo
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.