Ook na toezeggingen ACM blijven kosten vast internet zeker 25% te hoog voor consument

T-Mobile vindt dat het belang van de consument onvoldoende wordt gediend

| T-Mobile | 3 min | 16 april 2022 9:58
Copyright: Leon Seibert op Unsplash
T-Mobile betreurt het dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) niet met een eigen ontwerp marktanalysebesluit voor regulatie van de vaste telecommarkt komt, maar meegaat in een commercieel voorstel van KPN, de dominante marktpartij. Hierdoor blijft snel vast internet thuis of op kantoor zeker 25 procent te duur in Nederland en wordt innovatie niet gestimuleerd. De ACM concludeert, net als eerdere rapporten van de Europese Unie en onderzoek van de Consumentenbond, dat de tarieven voor vast internet thuis in Nederland tot de hoogste in de Europese Unie behoren. Met als reden het ontbreken van regulering. Het huidige concept toezeggingsbesluit van de ACM maakt hier geen einde aan, terwijl het wel de markt voor acht jaar op slot zet. T-Mobile vindt dat het belang van de consument met dit toezeggingsbesluit onvoldoende wordt gediend.

Belangrijke aspecten worden namelijk niet geregeld. Pieter de Klein, directeur Strategy & Transformation bij T-Mobile: “Het is veelzeggend dat er ruimte bestaat in de wholesale tarieven van KPN om vrijwillig een korting te geven oplopend tot 50%. Dat lijkt veel, maar zelfs na deze verlaging betalen wij voor gebruik van een KPN glasvezelnetwerk tenminste 25% meer dan bij andere aanbieders in die delen van het land waar KPN niet actief is. Het is zeer onduidelijk of T-Mobile klanten direct kunnen profiteren van nieuwe toepassingen die KPN zegt te implementeren. Klanten, maar ook nieuwe gebruikers in gebieden waar T-Mobile actief is, worden technisch anders aangesloten en dreigen daarmee buiten de boot te vallen. Ook blijft de ACM in het besluit zeer onduidelijk over de tarieven voor nieuwe diensten en hogere snelheden. Daarnaast ziet T-Mobile veel bijkomende tariefelementen opgenomen in de toezegging die wederom een prijsopdrijvend effect gaan hebben. Dat moet echt beter in het definitieve besluit.

T-Mobile maakt zich grote zorgen over die onderdelen waarover de ACM geen enkele bevoegdheid heeft om te handhaven of nadere regels te stellen. "Het risico is te groot dat KPN op veel vlakken kan en zal blijven doen wat ze de afgelopen jaren heeft gedaan om haar machtspositie in te zetten. De consument is hiervan de dupe en zal dat ook blijven.”

Zorgen over gevolgen van gekozen traject

T-Mobile betreurt de door ACM gekozen route. Na ruim een jaar van marktonderzoek komt de ACM alsnog niet zelf met een ontwerp marktanalysebesluit als basis voor herstel van toegangsregulering van de vaste telecommarkt. ACM kiest ervoor het marktanalysebesluit op de plank te houden en stemt in plaats daarvan in met een commercieel voorstel van KPN, de dominante wholesale aanbieder voor toegang tot glasvezel, maar ook koper. Daartoe heeft ACM een juridische basis gekozen die vooral resulteert in beperkingen in plaats van mogelijkheden om het gebrek aan concurrentie ook op de lange termijn voor de Nederlandse vaste telecommarkt aan te pakken. T-Mobile maakt zich dan ook grote zorgen naar aanleiding van deze onverwachte manoeuvre van ACM.

Pieter de Klein: ”Ogenschijnlijk lijkt dit een mooi verhaal maar nadere bestudering van het voorstel leert ons dat er geen 50% korting wordt gegeven, maar 21%. Providers die gebruik maken van het netwerk van KPN zullen zich straks net zo voelen als consumenten die verleid worden door advertenties met een lage prijs voor een vakantievlucht, maar er bij het afrekenen achter komen dat ze extra moeten betalen voor een koffer, beenruimte, handbagage of een kop koffie tijdens de vlucht.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over T-Mobile
T-Mobile, onderdeel van Deutsche Telekom, één van de grootste aanbieders van telecom voor consumenten en ondernemers. T-Mobile is méér dan een telecomprovider en stopt niet tot iedereen verbonden is met de mogelijkheden van nu.
Meer over T-Mobile
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.