Drie scenario’s voor het gebruik van smart glasses in de maakindustrie

Steeds meer bedrijven in de maakindustrie zetten assisted, augmented en virtual reality

| Dynabook | 3 min | 16 april 2022 10:05
Copyright: Dynabook
Steeds meer bedrijven in de maakindustrie zetten assisted, augmented en virtual reality in om werkprocessen efficiënter te maken. De (op)komst van 5G en edge computing zal deze ontwikkeling verder stimuleren. Dynabook zet drie concrete toepassingen van AR en VR in combinatie met smart glasses op een rij die nu al toegevoegde waarde hebben binnen de maakindustrie.

1. Ondersteuning op afstand

Bij ondersteuning op afstand draagt bijvoorbeeld een onderhoudsmonteur AR smart glasses en geeft op die manier een deskundige vanaf een andere locatie de mogelijkheid om live mee te kijken. Zo kan een expert op afstand real-time aanwijzingen geven aan de monteur ter plaatse. Maar smart glasses kunnen ook ingezet worden voor het verzorgen van trainingen, het geven van aanwijzingen bij reparaties en bij het vervangen of schoonmaken van machineonderdelen.

Dit verkort de ongeplande stilstand van machines en vermindert de CO2-uitstoot als gevolg van de reisbewegingen. Daarnaast levert het een kostenbesparing op de lange termijn op en kan het een oplossing zijn voor het vaardighedentekort in de maakindustrie. Experts die niet fysiek ter plaatse hoeven mee te kijken, kunnen op één dag met meerdere werknemers meekijken, waardoor ze efficiënter ingezet kunnen worden.

2. Real-time samenwerking

Soms moeten meerdere ontwerpers samenwerken aan hetzelfde object. De mogelijkheid om dit virtueel te doen, levert enorme voordelen op: de noodzaak om allemaal in dezelfde fysieke ruimte te zijn vervalt en samenwerking kan daardoor flexibeler in worden gericht. Als een virtueel object bijvoorbeeld in real-time door een team van ontwerpers moet worden bewerkt, is het gebruik van smart glasses van ondersteuning doordat 3D-modellen en aantekeningen direct gedeeld kunnen worden. Dit levert met name voordelen op voor bedrijven die gehuisvest zijn op verschillende locaties en hun ontwikkelingssnelheid willen versnellen zonder dat daar extra reisbewegingen voor nodig zijn.

3. Opleiding

Er wordt al veel gesproken over het gebruik van AR om opleidingen in de productiesector te transformeren - en terecht. OEM's zouden machines kunnen sturen met bouwinstructies die op een AR smart glasses worden geladen, zodat elke werknemer aan de andere kant de machine in elkaar kan zetten. Hoewel dit een initiële investering zou vergen om alle personeelsleden uit te rusten met een AR-bril, zijn de besparingen op lange termijn enorm kunnen.

Nu 4G alomtegenwoordig is en zowel 5G als edge computing in opmars zijn, wordt voorspeld dat oplossingen zoals AR smart glasses de komende tijd grote kansen zullen krijgen op de werkvloer. Door de pandemie en lockdowns hebben veel productiebedrijven het gebruik van AR smart glasses de afgelopen twee jaar al omarmd. Maar ook in het nieuwe tijdperk van hybride werken hebben smart glasses een toegevoegde waarde en faciliteren ze een manier van werken die past bij de veranderende dynamiek van de wereld na de pandemie.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Dynabook
Al meer dan dertig jaar zetten Toshiba laptops en technologie de standaard als het gaat om innovatie, kwaliteit en betrouwbaarheid. Met een meerderheidsbelang van Sharp Corporation zet Dynabook Inc. die traditie voort door waardevolle diensten te leveren die onze partners en klanten ondersteunen in het bereiken van hun doelen.

Dynabook ontwerpt en produceert als enige zijn eigen laptops, tot en met de BIOS-software die draait onder Windows. Daardoor kunnen we u de best mogelijke kwaliteit, ingrijpende beveiliging en innovatieve functies bieden om uw werkdag soepel te laten verlopen.
Meer over Dynabook
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.