Studenten testen flexibele mobiliteitsapp

OV-chipkaart na 30 jaar op de schop?

| Mobility Lab | 2 min | 19 april 2022 8:35
Afbeelding: Oprichters van Flytz Daan Peeters, Joost Wilmink en Renske Wytzes (vlnr.) | Copyright: Mobility Lab
Vanaf vandaag testen 300 studenten 3 maanden lang een nieuw reisproduct voor studenten. Niet de bekende OV-chipkaart, maar een flexibele reisapp waarmee zij zowel met de trein, tram, bus en metro, als deelscooters, -auto's en -fietsen kunnen reizen. Het initiatief wordt gelanceerd door studenten start-up Flytz en mobiliteitsapp Moves, in samenwerking met de Gemeente Rotterdam en Zuid-Holland Bereikbaar.

Al 30 jaar reizen studenten met hetzelfde studentenreisproduct; een weekend- of weekabonnement, waarmee met de bus, tram, metro en trein gereisd kan worden. Tijd voor verandering, vinden Renske Wytzes, Daan Peeters en Joost Wilmink, (oud-)studenten en oprichters van start-up Flytz. Want het aanbod van mobiliteit in steden én de reisvoorkeuren van studenten veranderen. Deelfietsen en deelscooters zijn enorm populair en ook de Swapfiets wordt veelvuldig gebruikt. De oplossing is een Mobility-as-a-Service concept voor studenten: één centrale app waarmee de student op basis van een persoonlijk budget elke vorm van duurzame mobiliteit, zowel OV als deelvervoer, kan plannen, boeken, betalen en gebruiken. De aankomende drie maanden testen 300 studenten het nieuwe reisproduct.

Groene en leefbare steden

Het toevoegen van innovatieve mobiliteitsdiensten aan het studentenreisproduct heeft meerdere voordelen. Het draagt bijvoorbeeld bij aan groene en leefbare steden.

“Verschillende onderzoeken van onder andere de TU Delft tonen aan dat hoe meer vervoerskeuzes er beschikbaar zijn, hoe minder snel iemand de auto pakt. Door studenten een product te geven dat beter aansluit op hun reisbehoefte, laat je ze kennis maken met alle voordelen die een breed mobiliteitsaanbod met zich meebrengt. Daardoor zou de aankoop van een auto na de studententijd wellicht uitgesteld kunnen worden” vertelt mede-oprichter Joost Wilmink. Wilmink gaat verder: “We onderzoeken de verandering in het reisgedrag en hoe de gebruikservaring van het studentenreisproduct verandert wanneer de student zelf gaat nadenken over hoe hij of zij het budget zo goed mogelijk kan besteden”.

In Nederland wordt er al op grote schaal geëxperimenteerd met Mobility-as-a-Service door middel van de door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgezette pilots. Een belangrijke gebruikersgroep kunnen 700.000 studenten zijn. Dit is een groep die open staat voor innovatie en het OV als primair vervoersmiddel gebruikt. Het blijkt dat studenten interesse hebben in dit soort onderzoeken. Voor de 300 beschikbare plekken in de pilot hebben zich maar liefst meer dan 4.000 geïnteresseerde studenten aangemeld.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Mobility Lab
Mobility Lab is een initiatief van twee mobiliteitsprogramma’s: De Verkeersonderneming uit de regio Rotterdam en SmartwayZ.NL dat zich focust op Zuid-Nederland. Beide programma’s zijn samenwerkingsverbanden met diverse overheden als partners en richten zich op een betere bereikbaarheid van hun regio. Daarnaast is Brainport Eindhoven sinds 2018 partner binnen het project. Dit jaar is ook de provincie Limburg aangesloten als partner. Mobility Lab is opgericht in 2017.
Meer over Mobility Lab
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.