Mimecast waarschuwt voor nepsites rondom coronavirus

Van coronatests en geneesmiddelen tot donaties en nepnieuws

| Mimecast | 2 min | 31 maart 2020 10:46
Afbeelding: Voorbeeld nep website | Copyright: Mimecast
Het internet staat momenteel vol met nepsites die inhaken op het coronavirus. Criminelen proberen bijvoorbeeld coronatests te verkopen of claimen een remedie te hebben gevonden. Ook worden mensen opgeroepen om geld te doneren voor de strijd tegen het coronavirus en wordt er nepnieuws verspreid.

Onderzoekers van securityspecialist Mimecast zijn in de afgelopen twee weken maar liefst 59.700 van dit soort websites tegengekomen. Het gaat onder meer om:
  • 302 websites waarop coronatests worden verkocht
  • 44 websites die suggereren dat er een remedie is
  • Diverse websites met ‘fake news’ over het virus
  • 1 donatiepagina waar naar gegevens wordt gehengeld
Kwaadwillenden maken op allerlei manieren misbruik van de angst en onzekerheid rondom het coronavirus. Zo waarschuwde Mimecast eerder al voor gerichte phishingaanvallen op thuiswerkers en phishingmails uit naam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De komst van duizenden nepsites past in deze trend. 

“Triest genoeg proberen deze criminelen een slaatje te slaan uit de ellende van anderen. Zij weten dat mensen online massaal op zoek gaan naar bijvoorbeeld coronatesten en mondmaskers – en dat ze bereid zijn daar grof geld voor te betalen”, zegt Carl Wearn, hoofd van de online-misdaadafdeling van Mimecast. “Opvallend is dat op grote schaal legitieme websites worden gespooft en gekopieerd, waardoor de nepsites vaak nauwelijks van echt te onderscheiden zijn.”

Wearn roept mensen op de komende tijd extra alert te zijn als ze zich op internet begeven. “Daarnaast adviseer ik u om alleen coronagerelateerde producten aan te schaffen bij betrouwbare aanbieders. Als u toch iets koopt via zo’n schimmige website, is het vrijwel zeker dat u het geld kwijt bent. En zelfs als u wél iets ontvangt, gaat het hoogstwaarschijnlijk om een namaakproduct dat niet goed werkt.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Mimecast
Mimecast is een cybersecurityleverancier die duizenden organisaties wereldwijd ondersteunt op het gebied van e-mailbeveiliging, vertrouwelijkheid en continuïteit. De uitgebreide cloudsuite van Mimecast stelt organisaties in staat een complete strategie voor cyberresilience te implementeren. Van e-mail, websecurity, archivering en gegevensbeveiliging tot awarenesstrainingen, het optimaliseren van uptime en meer: Mimecast maakt organisaties weerbaar tegen cyberaanvallen, menselijke fouten en technische storingen.
Meer over Mimecast
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.

Nog een artikel lezen?


Vorige artikel
Volgende artikel
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.